Abone Ol

Rize ve Ankara'daki protestolarda ne oldu?

MEDYAFARESİ FOTO GALERİ Taksim'deki protestolara destek için Rize'de açıklama yapan gruba 50 kişi saldırdı.

Rize ve Ankara'daki protestolarda ne oldu?

Yaklaşık 50 kişilik grup dağılırken, başka bir grup taşlarla saldırmaya başladı. Olayda yaralananların da olduğu bildirildi. Saldırganlar, kaçarak derneğe sığınan eylemcileri, uzun bir süredir iş merkezinin önünde bekliyor.

Polis, öfkeli kalabalığı engellemek için bina çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Belediye Başkanı Halil Bakırcı, grubu dağılması için ikna çabalarını sürdürüyor.

Kentte yaşanan gerginlik Meclis'te de yankı buldu. Meclis Genel Kurulu'nda konuya değinen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Rize'de meydana gelen olaylarla ilgili soruları yanıtladı.

Rize Valisi'nden aldığı bilgiyi aktaran Avcı, şunları söyledi:

"Atatürk Düşünce Derneği etrafında esnaftan olduğu söylenen vatandaşlarla gösteri yapanlar arasında bir itiş kakış, gerilim yaşanmış. Polis olaya müdahale etmiş.

Bu müdahale sırasında esnaftan 4 kişi gazdan rahatsız olup hastanede ayakta tedavi olup ayrılmış. Onun dışında hastaneye müracaat eden yok. Atatürkçü Düşünce Derneği etrafından kalabalık dağılmış.

Herhangi bir olay, saldırı söz konusu değil. Sayın Vali, 'İçerdeki 20-25 kişinin de tahliye edilmesi için çalışıyoruz ama içeridekilerden bazıları çıkmak istemiyorlar.

Biraz işi sosyal medya üzerinden duyurmak için içeride kalmayı tercih ediyorlar, onları da çıkarmaya çalışıyoruz' diyor. Endişe edilecek vahim bir durum olmadığını söylüyor."

Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları protesto etmek için Kızılay ve Atatürk Bulvarı'nda toplanan göstericilere polis müdahalede bulundu.


Arasında siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de bulunan ve öğle saatlerinden itibaren Kızılay Meydanı'nda toplanan grup, bölgeyi boşaltmaları yönünde polis tarafından uyarıldı.

Başbakanlık çevresinde önlem alan güvenlik güçleri, kalabağın arasında polise saldırmak için hazırlık yapanlar olduğunu yönünde uyarısını tekrarladı. Uyarının ardından polis, Kızılay Meydanı'ndaki kalabalığa Akrep tabir edilen araçlardan gaz bombası ve biber gazı ile TOMA'lardan da tazyikli suyla müdahalede bulundu.
Müdahale üzerine kalabalık, Sıhhıye, Ziya Gökalp Caddesi ve GMK Bulvarı'na doğru çekildi. Polisle göstericiler arasında gerginlik sürüyor.

KESK'in başını çektiği ve dün başladığı iş bırakma eylemine bugün DİSK, TTB ile TMMOB da katıldı. Böylece öğretmenler, doktorlar, işçiler, mimar ve mühendislerden oluşan yaklaşık 850 bin üyeli dört örgüt, doğaya, yaşama, emeğe ve Taksim'e sahip çıkmak için meydanlara indi. Gruplar Ankara'da Kızılay, İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda biraraya gelirken, İstanbul'da onbinlerce gösterici Taksim Meydanı'nda bir araya geldi. Ayrıca, Antalya, İzmir, İzmit ve Çanakkale, Bursa, Kilis gibi çeşitli kentlerde de iş bırakma eylemleri yapıldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı sağlık, liman, lastik, elektrik-gaz sektörü işçileri; Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı eğitim, sağlık, belediye, nüfus ve vergi dairesinde çalışanları ile Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) bağlı hekimler ve Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMB) bağlı mimar ve mühendisler "Doğaya, yaşama, emeğe, Taksim'e sahip çıkma" sloganıyla Türkiye genelinde iş bırakarak ve kent meydanlarında toplandı.

İSTANBUL'DA TAKSİM'E YÜRÜDÜLER

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkanı Rıdvan Budak ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun da bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi, 'AKP Diktatörlüğü'ne Karşı Yürüyoruz' pankartı ile bir protesto gösterisi düzenledi. Şişli'deki DİSK Genel Merkezi'nin önünden 13.00'de yürüyüşe geçen topluluğa Tabipler Odası da destek verdi.

HATAY VE BODRUM'DA BİNLERCE KİŞİ EYLEM YAPTI

Taksim Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakan Kani Beko, "1 Mayıs 1977 yılında işçi arkadaşlarımıza faşist katillerin sıkmış olduğu kurşunlar sonrası öncelikle, kaybettiğimiz 36 arkadaşımızı burada DİSK olarak saygı ve sevgiyle bir kez daha anıyoruz. Bugün aramızda olmayan tüm görev şehitlerimiz anısına bu karanfillerimizi bırakıyoruz" dedi. Habercilerin sorusu üzerine Kani Beko, "Bu Taksim'de ağaçların kesilmemesi, AVM yapılmaması için başlatılan direniş. Ama Türkiye'de bugün bu direnişe bağlı olarak demokrasi özgürlük, barış adına atılmış bir adımır. Kısaca AKP faşizmine karşı yapılmış bir direniştir. AKP diktatörlüğünün akılını başına toplaması lazım. Gençlerin işçilerin, çalışanların vermiş olduğu mesajı iyi okuması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) da "Güvenli İstihdam,Ücret Garantisi " sloganıyla Taksim'e yürüdü. Unkapanı'ndaki SGK İstanbul İl Müdürlüğü önünden yaklaşık bin kişiyle başlayan yürüyüş çevreden katılanlarda kısa sürede büyüdü.


KESK'in iki günlük genel grev çağrısına sağlık çalışanlarının büyük ölçüde uyduğu görüldü. Acil olmayan hastalar da hastanelere gelmeyince boş koridor ve bekleme salonları dikkat çekti.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi SES İşyeri temsilciliği öncülüğünde başlatılan greve katılım tam oldu. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sabah 06.00'dan itibaren eylem başladı. SES temsilcileri ilk kayıt gişesi önünde hastaları bilgilendirerek acil olmayan hastaların bakılmayacağını açıkladı. Daha önceden grevden bilgisi olan hastalar da hastaneye gelmeyince fazla sorun görülmedi.

Unkapanı'nda bulunan Kamu Emekçileri Sendikası Konfedarasyonu (KESK), "Güvenli İstihdam,Ücret Garantisi " sloganıyla Taksim'e yürümeye başladı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüş Unkapanı'nda bulunan SGK İstanbul İl Müdürlüğü önünde başladı. Yürüyüşe katılan sayısı şu anda binlerle ifade ediliyor.