Abone Ol

10 Mayıs Dünya İnme Önleme Günü Kısa Film Yarışması

"Farkında mısınız?" Kısa Film yarışması toplum sağlığını ilgilendiren inme gibi çok önemli bir konunun sinema sanatı aracılığı ile ele alınarak aktarılmasını desteklemek amacıyla gerçekleştiriliyor.

10 Mayıs Dünya İnme Önleme Günü Kısa Film Yarışması

Halk arasında felç ya da beyin felci olarak da bilinen inme, beyni besleyen damarlarda sağlıklı kan akışının kesilmesi nedeniyle, nörolojik fonksiyon kayıplarıyla sonuçlanan klinik bir durumdur. İnme, tüm dünyada, kalp hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü sıradaki en sık karşılaşılan ölüm nedenidir ve Türkiye’de kalıcı engellilik nedenleri arasında birinci sırada yer almaktadır.

10 Mayıs Dünya İnme Farkındalık Günü olarak kabul edilmiş olup tüm dünya ülkelerinde ‘’inme’’ konusunda bilinçli farkındalık yaratmak amaçlı çalışmalar yapılmaktadır.

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği, ülkemizde inme üzerine çalışan en önemli akademik otorite olup 1994 yılından beri inme (beyin felci) alanında faaliyet göstermektedir. Dernek, Dünya İnme Organizasyonu (World Stroke Organization - WSO), Avrupa İnme Organizasyonu (European Stroke Organization - ESO) ve Avrupa İnme Birliği (Stroke Alliance For Europe - SAFE) üyesi bir sivil toplum kuruluşudur ve çalışmalarını bu bilinç ve sorumlulukla gerçekleştirmektedir.

Avrupa İnme Birliği Raporu (SAFE) her yıl inmeye yakalanan 780 bin yeni tanıya dikkat çekmektedir. Bu sayının 2035 yılında 4 milyon 630 bin civarında olacağı öngörülmektedir. Oysa ki, inme zamanında müdahale ile hem önlenebilir hem de yenilebilir bir hastalıktır ve tüm dünyada 10 Mayıs tarihi itibariyle tüm mayıs ayı, inmeden korunma ve tedavisi hakkında bilmemiz ve yapmamız gerekenlerin etkin olarak duyurulduğu bir dönem olarak geçmektedir. Ülkemizde bu bilinçlendirme çalışmaları Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği tarafından dünya ile eş zamanlı olarak sürdürülmektedir.

Bu sene ülkemizde yapılan farkındalık çalışmaları pandemi koşulları dikkate alınarak düzenlenmiş ve yoğunluklu olarak sosyal medya bilgilendirmeleri ve basın desteği ile sağlanması planlanmıştır. Diğer yıllardan farklı olarak bu yıl yapılacak etkinlikler içerisine bir kısa film yarışması düzenlenmesi de ilave edilmiştir.

Farkında mısınız? Kısa Film yarışması toplum sağlığını ilgilendiren inme gibi çok önemli bir konunun sinema sanatı aracılığı ile ele alınarak aktarılmasını desteklemek amacıyla gerçekleştirilmektedir.

10 Mayıs Dünya İnme Önleme Günü Kısa Film Yarışması - Resim: 1

Yarışmada kazanan filmlerin 1.lik,2.lik ve 3. lük ödülleri dışında ayrıca ‘’ben seçtim’’ halk beğenisiyle de ödüllendirilecek olması ile hedef kitlenin yalnızca izleyici olarak kalmasını değil bizzat sürecin yöneticisi ve karar vericisi olmalarını sağlamak amaçlanmıştır. Bu sayede hem filmi çeken ve hem de izleyenlerin’’inme’’ ve ‘’inme anında yapılması gerekenler’’ hakkında doğru bilgi ve bilinç düzeyine ulaşmaları hedeflenmiştir.

Yarışma juri üyeleri TBDHD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. A. Özcan Özdemir, Yönetmen Çağrı Vila Lostuvalı, Oyuncu Merve Dizdar, Oyuncu Oktay Kaynarca, Öğretim Üyesi Doç. Dr. S.Serhat Serter, Gazeteci Şebnem Bursalı olup yarışmaya Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan 18 yaş üstü herkesin katılımına açık olarak gerçekleşecektir. Yarışma ile ilgili tüm detaylı bilgiye (www.farkindamisinizkisafilm.com) 10 Mayıs tarihi itibariyle ulaşabileceklerdir.