Telegraph: Barış umudu yok oldu

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, "Kürt isyancılarına yönelik görülmemiş askeri operasyon, barış görüşmeleri umudunu yok etti" diye yazdı.

Türkiye’nin güneydoğusunda devam eden şiddet ve geçen hafta başlatılan büyük çapta askeri operasyon, yabancı basının da dikkatini çekiyor. Gelişmelerin karşısında, “Türkiye’nin güneydoğusunda savaşa dönüş mü?” diye soran İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, bölgede son yılların "en kötü" şiddetin yaşandığını ve bölgede barış olasılığının daha da uzaklaştığını düşünüyor.

Telegraph gazetesi, “Geçen hafta Türk hükümetince istikrarsız bölgede Kürt isyancılarına karşı başlattığı askeri operasyon, barış olasılığının gerçekleşmesinden daha da uzaklaştığı anlamına geliyor” yorumunu yaptığı haberinde “Türkiye’nin sorunlu güneydoğu bölgesi, son yılların en kötü şiddetine sürüklenirken Kürt isyancılarına yönelik görülmemiş askeri operasyon barış görüşmeleri umudunu yok etti” görüşünü dile getiriyor.

Operasyona ilişkin bilgi verildiği haberde Türk ordusunun operasyonu “kamu düzeni” yeniden tesis etmek ve kentlerde güvenlik güçleriyle çatışan “genç Kürt savaşçıları” bozguna uğratmak için başlattığını söylediğini kaydeden gazete, şunları da yazıyor:

“Devlet ile PKK üyeleri arasındaki iki yıllık ateşkesin çökmesinden bu yana türünden en büyük operasyon sırasında 10 bin kadar polis ve asker Türkiye’nin güneydoğundaki Şırnak ilindeki Cizre ve Silopi’nin yanı sıra nüfusu çoğu Kürt olan Diyarbakır kentinin bir ilçesine girdi.”