İsrail Dışişleri Bakanlığı, iki Alman gazetesindeki AA fotoğrafçısı nın haberini paylaştı

İsrail Dışişleri Bakanlığı, "Sahte haberlere dikkat edin," başlığıyla yayımladığı bir X gönderisinde iki Alman gazetesinin Hamas'ın kamuoyunu yanıltmak için Gazze ile ilgili "sahnelenmiş" fotoğrafları yayımlattığını iddia etti.

Bakanlık X gönderisinde, "uluslararası kamuoyunu yanıltma" girişiminin merkezinde Anadolu Ajansı için çalışan Filistinli fotoğrafçı Anas Zayed Fteiha olduğunu savundu. 

İsrail Dışişleri Bakanlığı, resmî X hesabından tepki çeken bir paylaşımda bulundu. Bakanlık, "Sahte haberlere dikkat edin" notuyla paylaştığı gönderide "Süddeutsche Zeitung ve BILD'in ortak araştırması, Hamas'ın küresel kamuoyunu manipüle etmek için 'Pallywood'u, yani sahnelenmiş veya seçici bir şekilde çerçevelenmiş medyayı nasıl kullandığını ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı. 

"Merkezde Anadolu Ajansı için çalışan Filistinli fotoğrafçı Anas Zayed Fteiha var" denilen gönderide şu ifadelere yer verildi: 

"Fteiha, İsrail ve Yahudilere açıkça nefret duyan bir kişi ve çektiği fotoğraflar, acıma duygusu uyandırmak ve öfkeyi körüklemek için tasarlanmış. Önyargısına rağmen, fotoğrafları CNN, BBC ve Reuters gibi büyük medya kuruluşları tarafından yayımlanıyor.

Hamas'ın Gazze'deki neredeyse tüm medyayı kontrol etmesi nedeniyle, bu fotoğrafçılar haber yapmıyor, propaganda üretiyorlar.

Bu araştırma, Pallywood'un sahnelenmiş görüntüler ve ideolojik önyargılarla uluslararası haberleri şekillendirerek ana akım haline geldiğini, İsrailli rehinelerin acılarının ve Hamas'ın zulmünün ise kadrajın dışında bırakıldığını ortaya koyuyor."

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın paylaştığı "Bu Gazze fotoğrafçısı Hamas propagandası yapıyor" başlıklı Bild haberinde, Fteiha'nın AA muhabiri olduğuna işaret edilerek "Türkiye Cumhurbaşkanı ve İsrail düşmanı Recep Tayyip Erdoğan'a doğrudan haber yapan bir haber ajansı adına çalışan, fotoğrafçı ve video muhabiri kılığında bir aktivist. Erdoğan ise yıllardır Hamas teröristlerini destekliyor, finanse ediyor ve saklıyor," ifadeleri kullanıldı.