HDP’li Gergerlioğlu: En az 1,5 Milyon kişi uyuşturucu kullanıyor

Medyafaresi.com özel haber- HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye’de uyuşturucu kullanımında son zamanlarda çok büyük ve üzücü gelişmeler olduğunu söyledi. Gergerlioğlu, en az 1,5 milyon kişinin uyuşturucu kullandığını belirtti.

Hülya Karabağlı / Medyafaresi.com özel haber-  HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye’de uyuşturucu kullanımında son zamanlarda çok büyük ve üzücü gelişmeler olduğunu söyledi. Son 10 yıl incelendiğinde dünyada uyuşturucu kullanımı oranlarını azaldığını buna karşın Türkiye7de artığını belirten Gergerlioğlu, “ Uyuşturucu kullanımı 15-34 yaş gençlerimiz arasında maalesef çok artıyor. Uyuşturucu kullanımı 10 yaşın altına düşmüş durumda ilkokullarda uyuşturucu kullanımı var” açıklamasını yaptı. Uyuşturucudan ölenlerin son 10 yıla göre 10 kat arttığını ‘10 yıl önce yılda 105 kişi ölüyormuş şu anda 1000 kişiyi bulmuş durumda” diye anlatan Gergerlioğlu, en az  1,5 milyon kişinin uyuşturucu kullandığını belirtti.

HDP’li Gergerlioğlu’nun Meclis’te düzenlediği basın toplantısındaki açıklamaları şöyle:

Toplumsal sorunlar büyüyor gençlik ve yetişkin insanlar hepsi büyük bir bunalımda bunun sonucunda insanlar ya intihar ediyor ya depresyonlara kapılıyor ya da kurtuluş olarak alkol uyuşturucuyu buluyor.

Size bir de bugün önemli başka bir konu hakkında bilgi vermek isterim toplumsal sorunlar büyüyor gençlik ve yetişkin insanlar hepsi büyük bir bunalımda bunun sonucunda insanlar ya intihar ediyor ya depresyonlara kapılıyor ya da kurtuluş olarak alkol uyuşturucuyu buluyor. Uyuşturucu kullanımında son zamanlarda çok büyük gelişmeler var çok üzücü gelişmeler var Türkiye adına.

Bakın Dünya istatistiklerini inceledim. Uyuşturucu ile mücadele ajansı 2019 yılı raporunu inceledim Türkiye adına çok üzücü gelişmeler var. Dünya çapında son 10 yılı incelediğimiz zaman uyuşturucu kullanımı oranları dünyada azalıyor ama Türkiye’de artıyor. Bakın bu raporlarda bunlar apaçık ortada çok üzücü ve gençlerimiz arasında 15-34 yaş gençlerimiz arasında maalesef çok artıyor. Uyuşturucu kullanımı 10 yaşın altına düşmüş durumda ilkokullarda uyuşturucu kullanımı var.

Uyuşturucudan ölenler son 10 yıla göre 10 kat artmış. 10 yıl önce yılda 105 kişi ölüyormuş şu anda 1000 kişiyi bulmuş durumda. En az 1,5 milyon kişi uyuşturucu kullanıyor değerli arkadaşlar korkunç bir durum. ve gittikçe de artıyor bununla ilgili etkin bir politika üretilemiyor. Bakın birtakım paralar harcanıyor ama dünya başarısına göre Türkiye’de başarısızlık var. Bütün rakamlarla bunlar net bir şekilde ortada.

Türkiye bir geçiş noktasında doğudan batıya batıdan doğuya uyuşturucu nakliyatında geçiş noktası ve çok büyük paralar dönüyor çok büyük paralar sonrasında sanırım bu geçişler gerçekleşiyor kimseyi zan altında bırakmak istemeyiz ama bu kadar geçişin olduğu bir yerde bu uyuşturucular engellenemiyorsa burası bir devlet hani bu uyuşturucu geçişleri de en yoğun Türkiye üzerinden batıdan doğuya doğudan batıya yapılırken engellenemiyorsa burada kamu yetkilileri hakkında önemli soru işaretleri oluşuyor demektir. İçişleri Bakanlığının kendisini sorgulaması gerektiğini düşünüyoruz.

Zaman zaman medyaya yansıyor bazı polisler işte çoğunlukla da Kürt İllerinde arabalarında uyuşturucu maddeyle yakalanabiliyor çünkü o arabalar aranmıyor ama bir bakıyorsunuz böyle olaylar da olabiliyor maalesef böyle bir ülkeyiz ve uyuşturucu kullanımı hızla artıyor. Bakın eroin miktarı tüm AB birliği ülkelerinde ele geçirilen miktarın çok üzerindeymiş.

Son 1 yılda yine 15-64 yaş arasında en çok esrar kullanılıyormuş Türkiye’de ve en çok kullanım 15-34 yaş arasında maalesef. Dünya genelinde oran 0,0088 iken son yıllarda 0,0085’e düşmüş ama Türkiye’de bu yükseliş halinde maalesef. Evet şu gördüğünüz istatistiklerle biz bunları tespit ediyoruz şu görüyorsunuz istatistiklerin bilgilerini veriyorum. 90lı yıllarda alkol ve uyuşturucu kullanımına bağlı ölüm oranında alkol öndeyken 2016 sonrası yıllara gelindiğinde uyuşturucuda büyük bir artık görülmüş ölümlerde artış var ve maalesef Türkiye’de çok fazla bir uyuşturucu trafiği var. Hepatit C hastalığı uyuşturucu kullananlarda çok görülüyor. Bu büyük bir tehlike arkadaşlar.

Geçtiğimiz günler bir uyuşturucuyla mücadele kampanyasına katılmıştım ve kampanyacılara da daha çok uyuşturucuyla mücadele konusunu gündeme getireceğime söz vermiştim bu sözümü de yerine getiriyorum. Elimizden gelen tüm gayretle insanımızı uyuşturan bu illete karşı mücadele edeceğiz çünkü bunun sağı solu yok insanımız uyuştuktan sonra o insana anlatacak hiçbir şeyiniz kalmaz ve o kişinin sağlığı bozulur beyni uyuşur ve ölüme doğru gider aniden yüksek doz uyuşturucu almaktan dolayı gencecik insanlarımızın cesetlerini buluruz sağda solda ve bunlar maalesef hızla artıyor değerli arkadaşlar.