Barış Aybek şimdi kimin şehidi?

Daha üç beş gün önce bir özel harekatçının yere yatırılmış, kelepçelenmiş inşaat işçilerine ‘Ne yaptı lan size bu devlet?’ deyişi aklıma geldi ister istemez, Şırnak’ta PKK saldırısıyla ‘şehit’ düşen Barış Aybek’in sosyal medyada yazdıklarını okuyunca.

Gökhan Kaya Gökhan Kaya

Barış belli ki ülkeyi iç savaşa sürükleyenler gibi düşünmüyormuş pek çok konuda. Pekala fikirleri nedeniyle bir Gezi davasından ya da Kobane’ye destek eyleminden yargılanabilirmiş.

Aybek, AKP’nin IŞİD gibi terörist dediği PYD’nin hakim olduğu Kobane’ye yardım götürürken katledilen gençler için şöyle yazmış: "Bu dünyada insan olmaktan utanıyorum #suruçtakatliamvar"

Kurban Bayramı mesajı ise şöyle: "Mazlumların zulüm gördüğü, çocukların öldürüldüğü bir bayram; ne kadar bayram ise o kadar kutlu olsun.... Gözyaşsız bir bayram ümidi ile"

Erdoğan’ın nefret saçtığı Gezi direnişi için de Barış Aybek oldukça farklı düşünüyormuş: #İyikiDoğdunAliİsmailKorkmaz HEP 19 YAŞINDA. ..

Facebook hesabında ise Erdoğan’ın yuhalattığı Berkin Elvan’ın fotoğrafını paylaşarak, ‘Sanma zalim olandan hesap sorulmaz’ yazısını paylaşmış.

Ama Barış Aybek siyasi fikirlerine hiç de katılmadığı bu iktidarın başlattığı savaşta, hiç de gönüllüsü olmadığı bir şiddet döngüsünde ölüverdi.

Onu öldüren PKK’lı iki ay sonra terhis olunca Barış’la karşılaşsa, belki bir kahvede Ahmet Kaya’lı, Yılmaz Güney’li sıcak bir sohbete dalacaktı, ama katili oldu.

***

Savaş sıradan, sokaktaki insanın cehennemidir. Büyük bir et kesim fabrikasının içine kurbanlık olarak sürüklenme hadisesidir.

Bizi tarihin, dünyanın öznesi olmaktan çıkarır. Düşüncelerimizi, varlığımızı, dimağımızı, idrak yetimizi ezer geçer.

Modern savaş kasaplıktır. İnsanın devlet makinası karşısında köleleşmesinin en son ve en vahşi noktasıdır.

‘Şehitler ölmez’ edebiyatı ise bir makinanın dişlisinde nedenini bilmeden can veren, kimliği yok edilmiş insanın ailesine, sevenlerine sunulan bir telafidir.

Oğlunuz, eşiniz, abiniz, sevgiliniz boşuna ölmedi tesellisidir.

Barış Aybek şimdi kimin şehidi?

Karşı olduğu bir iktidarın açtığı anlamsız savaşta belki de fikren yakın olduğu insanlar tarafından öldürüldü.

***

Barış diyoruz, daima barış olsun.

Bu çok tekrarlandığı için çoğumuzun duyup da önemsemediği bir söz haline geldi belki. Ama aldanmayın, aldırmazlık etmeyin.

Barış insan hayatını, insanın özgürlüğünü her şeyin üstünde tutan bir kutsalın duasıdır çünkü.

Barış daima sokaktaki insanın yararınadır. İnsanlar ölmeye başladığında kimse birbirini dinlemez. Masada çok kolay çözülebilecek problemler kördüğüm haline gelir.

Herkes biliyor ki bugün PKK ile iç savaş haline gelen çatışma çok kolay çözülebilir. Çünkü karşı taraf hala ateşkes ilan edelim, savaşmayalım, AKP ile ortak açıklanan Dolmahçe Mutabakatına dönelim kan dökülmesin diyor.

Ortada bir vatan savunması da yok. Kürt Hareketi hala ortak vatanda yaşayalım diyor. Hulasa TC vatandaşları birbirleriyle savaşıyor.

HDP’nin oyu düşsün, ilk seçimde AKP tek başına iktidar olsun diye Erdoğan ve çevresi tarafından çıkarılan bu iç savaş sadece küçük bir azınlığın yararına fakirin canının boşyere/seçim kazanmak için harcanmasıdır.

Vatandaşımızın canı bu kadar ucuz olmamalı. Bu gidişatın panzehiri Barış talebinin bütün ülkede, güçlü bir şekilde yükseltilmesidir.

Barışa hep beraber sahip çıkalım. Çıkalım ki Bilaller saltanat sürsün diye Barışlar, Ahmetler, Hüseyinler ölmesin.