Zengin Kız Fakir Oğlan FOX'ta neden tutmadı?

Bu dizinin TRT 1 ekranlarındaki reytingi ve sıralaması belliydi. Yeni kanalında da aynı performansını sürdürdü zaten. Yani aşağılara filan düşmedi. FOX’un bunca rakip arasında dizinin birinci olmasını beklediğini de hiç sanmam. Eee… O zaman final için reyting bahanesine sığınılması ne iş?

Anibal Güleroğlu Anibal Güleroğlu

Fox, ‘Zengin Kız Fakir Oğlan’ oyunu mu oynadı?

Günümüz dünyasının şartları zenginler ve fakirleri birbirinden iyice ayrıştırmakta. Gelir dağılımındaki dengesizliklerden dolayı yaşanan bu olumsuzluk yaşam standartları arasında büyük uçurumlar yarattıkça insanların ilişkileri de bir o kadar etkileniyor haliyle. Davul bile dengi dengine demiş ya atalarımız… İşte bu sözün doğruluğunu şimdilerde daha bir başka hissediyor, kendinden yüksek statüde birine yaklaşmaya çalışanlar. Yani ‘Paran kadar konuş’ şamarı her durumda ve zeminde inmeye hazır beklemekte, olanakları kısıtlı olanların yüzüne. Böyle durumlarda insan ister istemez öfkeleniyor kadere ve işlerine geldiğinde ‘Hepimiz insanız, hepimiz eşitiz’ gazını verenlere…

Neyse ki, hayatın gerçeklerini unutturan ‘televizyon’ diye bir şey icat edilmiş de… Bırakın ikili yakınlaşmaları, en basitinden lüks bir ortama dâhil olma isteğinde bile karşılaşılabilecek bu katı hakikatlere karşın senaryoların masalcılığıyla yol alan diziler ekranda boy gösterdikçe, bir parça moral oluyor zengin-fakir birlikteliğinin özlemini çekenlere. Velhasıl bizim izleyici için çok büyük tatmin aracı, dizilerin fakirliği yok sayan zengin dünyası! Bu doğrultuda ekmek yiyen yapım dolu… Kimisi candan bezdiren, kimisi de aile saadetinde güldüren türden. Birol Güven imzalı ‘Zengin Kız Fakir Oğlan’ da ikinci kategorideydi. Ancak malumunuz, yeni sezona girerken yeni kanalı tarafından finale yollanıverdi. İzleyiciden de tepki gecikmedi tabii…

‘ZENGİN KIZ FAKİR OĞLAN’ İZLEYİCİSİ KIZGIN!

TRT 1 ekranında yayınlanmaya başladığı andan itibaren bilmece olayını cazip kılan ‘Zengin Kız Fakir Oğlan’, Nurhan’ın saf kişiliği üstünden çokca mesajlar veren, modern Keloğlan hikâyesi niteliğinde bir dizi olarak çıkmıştı karşımıza. Kimi zaman süre uzunluğundan dolayı tekrarlara düşse de ailecek izlenebilen, bilmeceleriyle beyin jimnastiği yaptıran, saflık-uyanıklık çatışmacılığından doğan esprileriyle hem güldüren hem ders veren bir diziydi. Üç sezonluk TRT 1 yolculuğunda başarısız olduğu da söylenemez. Dolayısıyla 130’uncu bölümdeki final haberi izleyicisini hem üzmüş hem de kızdırmıştı.

Ancak dizinin FOX’ta devam edeceğinin kesinleşmesiyle birlikte tepkinin yerini memnuniyet ve yeni sezon beklentisi aldı. Ama gel gör ki, evdeki hesap çarşıya uymadı. Yeni kanaldaki yolculuk çok kısa sürdü. Şimdi izleyici bir kez daha tepkili… İşte size bunlardan iki tanesi…

‘Fox bizi umutlandırıp sonra final yaparak izleyiciye saygısızlık etti’ diyen Süheyla Hanım, ‘Bazen çocukça bölümler olsa bile ekrandaki en masum diziydi. Eski günlerin tadı vardı bu güzel ailede. Ama reyting hesabı yedi başını. İzleyenler ne der diye düşünen yok’ sözleriyle dile getiriyor tepkisini ve ‘Bizler müşteriyiz. Niye isteğimize önem verilmiyor’ diye soruyor!

Sahi, kanallar niye müşterilerinin arzularını kulak ardı ediyor? Merak ediyorum… İzleyici görüşlerini alan birimleri var da, buralara iletilenlerin ne kadarını dikkate alıyorlar acaba?

Bir sohbet ortamında dizinin kaldırılmasına kızgınlığını dile getirip ‘Yazın Allah aşkına Anibal Hanım, bu sözlerimi yazın ki izleyicinin aptal olmadığı anlaşılsın’ diyen Meral Hanım’ın yakınmasına gelince… ‘Hangi diziyi açarsak açalım bir yalan rüzgârı, kavga gürültü yaşanıyor. Erkekler vuruyor kırıyor, kadınlar bağrışıyor, entrika dolu. Ama bu dizide bir saygı, sevgi vardı. Aile sevgisi vardı. İçimizden geldiği gibi bir dizi izliyor, gülüyorduk. Onu da kaldırıyorlar şimdi. TRT bile reyting için güzel işlerden vazgeçtikten sonra bizim dizi keyfimizi kimse düşünmez daha’ tepkisiyle ekrandaki durumdan yakınmakta.

Meral Hanım’ın görüşlerine kaç kişi katılır bilemem ama bence her cümlesinde yerden göğe kadar haklı. Ancak şunu belirteyim ki, izleyici kesinlikle aptal değil. Neyin ne olduğunu görüyor sonuçta. Ama önemsenmemenin verdiği bir bezginlik var, her durumda olduğu gibi. Umudumuz, bunun da bir gün değişmesi.

MADEM BİTİRECEKTİNİZ NEDEN ALDINIZ?

İzleyicilerden gelen yorumları iki örnekle özetleyip aracılık vazifemizi yaptıktan sonra gelelim ‘Zengin Kız Fakir Oğlan’ın finaline dair yorumumuza…

Karakterleri çok başarılı olan ve paragöz Şükrü’nün gittikçe yükselen performansıyla komedisini coşturan dizinin TRT 1’deki finali, izleyici gibi benim için de sürpriz olmuştu. Survivor All Star, O Hayat Benim ve Küçük Gelin gibi yapımların karşısında ayakta kalmayı başaran bir dizinin sonlandırılması akla yatkın değildi çünkü. Hani 28’inciliklere gerileyen ‘Milat’ dizisinin kaldırılması makuldü de, her bölümüyle ilk 10 içinde olmayı başaran hatta FOX’un ‘O Hayat Benim’ dizisini AB’de geçen ‘Zengin Kız Fakir Oğlan’ın TRT 1’e vedası garipti.

Kemal Bey’in emeklilik kararının ardından yaptığı şirket görevlendirmesiyle TRT 1’de finale gidip sade suya tirit çorba tadını yaşatan dizinin bu vedasının para anlaşmazlığından kaynaklanma ihtimali akıllara düşerken, FOX’un kurtarıcılığı girdi devreye. Nitekim ben de ‘Zengin Kız Fakir Oğlan’ın transferini akılcılık olarak yorumlamış, memnuniyetle karşılamıştım. Çünkü seyircisi hazır bir iş devralınmıştı ve neticede takipçilerinin devam arzusu yerine gelmişti. Üstelik FOX’un transfer sicilinde, gelen diziyi parlatma, yeteneği de vardı. Ama nedense bu dizide kanalın hiçbir çabasını göremedik ve finalle karşılaştık. Peki niye?

Medyaya yansıyan gerekçe, hep olduğu gibi ‘istenen reytinge ulaşamama’… Burada bir duralım hele. Bu dizinin TRT 1 ekranlarındaki reytingi ve sıralaması belliydi. Yeni kanalında da aynı performansını sürdürdü zaten. Yani aşağılara filan düşmedi. FOX’un bunca rakip arasında dizinin birinci olmasını beklediğini de hiç sanmam. Eee… O zaman final için reyting bahanesine sığınılması ne iş? Hiç inandırıcı durmadığı kesin.

Bir başka açıdan finali değerlendirdiğimizde… İzleyici tepkileriyle de vurgulandığı gibi ekrandaki en masum ve gürültüsüz diziydi, ‘Zengin Kız Fakir Oğlan’… Şiddet yoktu, ilişkilerde yozlaşma yoktu… Abartılı sululuklarla işlenen sözde romantik aşk halleri de hiç yoktu. Hepsi de olumlu özellikler ama… Bunlar olmadığı için belki de FOX’ta tutunamadı? Kim bilir.

Öte yandan çok daha fazla reyting getiren yaz dizilerini devam ettirmenin yanı sıra Cuma’nın asıl sahibi ‘Karagül’ü ve diğer başa oynayan eskileri devreye sokacak olan FOX’un dizisiz gününün kalmadığı da meydanda.

Bu durumda görünen o ki, ‘Zengin Kız Fakir Oğlan’ için niyet baştan belliydi. Yaz boşluğunu kısa süreliğine doldurmak için alınmıştı ve yeni sezon başlayınca kışkışlanacaktı. Dizi açısından da, 6 bölümün kazancı, yaz kesatının ekstrasıydı belki? Böyle bir al takke ver külah mantığı olabilir mi? Dizi dünyasında da siyasetteki gibi her an her şey olabileceğinden, mümkündür.

Neticede; FOX, ‘Zengin Kız Fakir Oğlan’ oyunu oynadı izleyicisine. Şimdi birileri ‘Ortalık oyundan geçilmiyorken, bu mudur bütün sorunumuz’ diyebilir. Değildir ama oyunları görüp sorgulamaya da bir yerden başlamak lazım. Ayrıca yapımın devamını umarak hayal kırıklığı yaşayıp tepki gösterenlerin yanında, ‘Dizinin konusu zaten tükenmişti’ diyenler de çıkabilir. Normaldir. Ancak burada asıl önemli konu, reyting bahanesinin ardına sığınılarak sürekli istismar edilen izleyicinin bir kez daha fena halde keklenmiş olması… ‘Yok’ sayılması!

‘Madem bitirecektiniz neden aldınız, diye sormak ve reyting dışında makul bir cevap beklemek en doğal hakkımız’ diyerek… Ve izleyicinin görüşlerini önemsemeyen yayıncılık düzeninde, cevapların asla gelmeyeceğini bilerek koyalım noktamızı.

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal