Yeni sezonda ekranlarda Pazartesi çekişmesi…

Televizyon kanallarının yaz dizilerine yönelik ilgisinin artması nedeniyle yaz tatilinden dönen diziler arasında kıyasıya bir çekişme başladı. Haftanın tüm günlerinde yüksek reytingli dizilerin olması rekabeti de beraberinde getirecek. Özellikle Pazartesi günleri diziler arasında büyük bir rekabet yaşanacak gibi görünüyor... 

Anibal Güleroğlu Anibal Güleroğlu

Yeni sezonda Pazartesi çekişmesi…

Yaz dizilerine rağbetin artması, eskiye kıyasla yazdan yeni sezona sarkan dizi sayısını da artırdı ya… İşte kanallarımız da, ‘su akarken testiyi doldurmalı’ mantığıyla bu durumdan istifade edip hem gün doldurmanın peşinde hem de rekabetçiliği geliştirme derdinde. Bunun için izlenen yol mevcut yaz dizilerinden başarılı olanları, diğer kanalların kendini geçmiş sezondan ispatlamış yapımlarının karşısına dikmek. Yani bir bakıma, yeni sezon ürünlerinden ziyade kazandıran yaz dizileriyle meydan okunuyor eskilere.

Tabii hesapta ‘güvenme varlığa, düşersin darlığa’ durumunun yaşanma ihtimali de var. O nedenle hesaplar iyi yapılarak hareket edilmeli. Bu düelloda kimin galip geleceğini, kimin pes edip mendil sallayacağını kısa süre sonra hep birlikte göreceğiz. Ancak her işte olduğu gibi, yol göstericilik adına, dizilerin rekabetçiliğinde ön analiz yapmakta fayda var. Dizileri şu an için belli olan Pazartesi’nin tablosu bunun için en uygunu. Hangi yapımlar Pazartesi ateşini körükleyecek bir bakalım. İlk hamleyi yapan ve bununla büyük risk alan Kanal D olduğuna göre oradan başlayalım söze.

KANAL D, GÜNEŞ’İN KIZLARI’NA GÜVENİYOR

Geçtiğimiz sezon Pazartesi gecelerinin dizi çekişmesi ‘Karadayı’ ve ‘Paramparça’ arasındaydı. TV 8’in ‘Survivor All Star’ gücünü bir yana bırakırsak bu çekişmede galip ‘Paramparça’ idi. Yani reyting sıralamasındaki yarışta ATV, Star ve TV 8 ön plandaydı. Filmlerle durumu idare eden FOX’un ve ‘Güldür Güldür Show’dan medet uman Show’un iddiası pek yoktu doğrusu.

Kanal D ise başta ‘Ulan İstanbul’la başta iyi götürmüştü işi ama sonrasında Pazartesi için rekabetçiliğe sokacak bir dizisi olamamıştı. ‘Beş Kardeş’in büyük umutlarla sürülmesi de fayda etmedi. Kısa sürede rafa kaldırılıp yaza havale edilen yapım absürt komedinin algılanma riskine ilaveten baş yarıcı taşlarla dolu replikleriyle çabucak noktalanıverdi. Böylece kıştan yaza, Kanal D’nin Pazartesi ekranı ‘Ben Bilmem Eşim Bilir’in yarışmacılığına kaldı.

Kısmet bir dahaki sezona, tarzı geçiştirilen bu sürecin akabinde Kanal D’nin Pazartesi gecelerini kurtarmak için yeni taktiği, oldukça güvendiği Güneş’in Kızları’na gün değişimi yaşatmak! Bundan böyle Perşembe yerine Pazartesi’nin hararetli rekabet ortamında izleyeceğiz Güneş’in Kızları’nın marifetlerini bildiğiniz gibi. Bu değişim iyi olacak mı peki?

Perşembe gecelerinin asıl sahibi olan ve yeni sezon hazırlıklarına Kıbrıs’ta başlayan ‘Kurtlar Vadisi Pusu’ya yer açmak için bir bakıma zorunlu olarak yapılan kaydırma, hem riskli hem avantajlı. Yani tereddütlü bir durum çıkartıyor ortaya. Çünkü bu sezon Pazartesileri çok dolu… FOX’ta ‘Şehrin Melekleri’, ATV’de ‘Kırgın Çiçekler’… ‘Ne Münasebet’ de Show’da aynen devam edecek. Tabii bir de Star’ın ‘Paramparça’sı var. Hâlihazırda en büyük rakip de o!

Dolayısıyla yazın gözdelerinden olan Güneş’in Kızları’nın, başka bir günde yayınlanıyor olsa yüzde yüz başta kalabilecekken, kavgacı temposuyla ayakları sağlam basan ‘Paramparça’ karşısında çöküp gitme ihtimali olmayacak bir şey değil. Bunu bertaraf etmek için Güneş’in Kızları’nın acilen hareketlenmesi, işi sağlam tutması lazım. Şimdiki şartlarda iyi gidiyor ama yeni rakiplerinin karşısında bu tempoyla gücü pek yetmeyebilir. Merak dozunu artırıcı ve aşk çatışmasını yükselten bir gelişime gitmeli mutlaka. İlgi çekici karakter katılımları da düşünülmeli. Ama bunlar öyle mızır mızır konuşmalarla veya melül melül bakışmalarla değil… Capcanlı, heyecanlı biçimde yapılmalı. Aksi takdirde bir süre sonra Maviş’in ışıl ışıl gülümsemesinin gücü bile yetmez Güneş’in Kızları’nı ‘Paramparça’ olmaktan kurtarmaya!

Öte yandan Kanal D’nin de Pazartesi gecelerine bir dizi koymayı istemesi gayet normal. Değişim olayına buradan baktığımızda ‘Paramparça’nın 14 Eylül’de yeni sezonu başlatmasına karşın Güneş’in Kızları’nın 31 Ağustos’ta Pazartesi kulvarına çıkması bu açıdan bir avantaj durumunda. Hani elini çabuk tutanın kazançlı çıkacağı varsayımı gibi. Böylece ilk aşamada rekabet gücünü ‘Kırgın Çiçekler’le test edecek. Ayrıca ‘Karadayı’nın mevcudiyetinde ‘Paramparça’nın öne geçtiğini de unutmayalım. Yani işaret ettiğim türden bir canlılıkla ilerlemesi durumunda Güneş’in Kızları’nın bu dizileri alt edip başa oynaması pekâlâ mümkün.

ŞEHRİN MELEKLERİ PES ETMEMELİ!

Oyuncu kadrosuna, Oya Okar’ın ardından usta tiyatro oyuncusu Tolga Çiftçi’yi de dâhil eden ‘Arka Sokaklar’a alternatif polisiye olarak ekranda yerini alan ‘Şehrin Melekleri’ daha önce de yazdığım gibi, özenle işlendiği takdirde izlenmesi hoş bir dizi. Özellikle Amerikanvari polisiye duruşu ve Cenk Ertan’ın varlığı elini güçlendiren detaylar. FOX’un yeni sezon için atik davranması da diziye aşinalık yaratmak bakımından olumlu bir hamle. Ama tüm bunlar, ilk bölümüyle AB grubunda geride kalıp yeterli çıkışı yapamayan dizinin yeni sezondaki Pazartesi hengâmesiyle başa çıkmasına yetecek çapta şeyler değil.

Tavsiyem, heyecan dozunu yükseltip biraz daha izleyicinin nabzına göre şerbet verilmesi! İçerikte daha etkili ve inandırıcı bir dilin kullanılması. Bu hassasiyet gösterilirse en azından şimdiki sıralamayı koruyarak FOX’un Pazartesi boşluğuna renk katmayı sürdürür. Kısacası; Şimdiki yarış düzeninde de rakibi çok olan diziyi sırf, ‘Paramparça’ ilaveli yeni sezon kaygısıyla harcamamak gerek.

‘NE MÜNASEBET’ DEMEYE DEVAM DERİM

Dizilerin performanslarına bakıp ani kararlar vermekte oldukça atak olan Show’un az ama öz yaz menüsünde lezzetli bir seçenek oldu ‘Ne Münasebet’… Hem cici, hem de çekici bir kadroyla komedinin ve aşkın tadını hissettirmeyi başardı. Üstelik rakipleri bir hayli dişliyken ve Kanal D, gişe başarısı yüksek filmleri devreye sokuyorken tepelerde yer almayı da becerdi.

Peki, yeni sezonla birlikte ne değişecek? ‘Ne Münasebet’ demek bir parça daha zorlaşacak mı? Star’ın ‘Tatlı Küçük Yalancılar’ yerine ‘Paramparça’yı sokması… Kanal D’nin, Güneş’in Kızları’nı Pazartesi’ye kaydırması elbette ki ‘Ne Münasebet’i etkileyecektir. Ama eminim Sarp Levendoğlu’nun şeytan tüyü sayesinde ivme kazanan dizi, yeni sezonda da takipçilerine ‘Ne Münasebet’ demeye devam ettirecektir. Önemli olan yazı tek haneli reyting oranıyla idare eden yapıma karşı Show’un takınacağı tavır! Şayet reyting oranları şimdiki değerlerden biraz daha aşağılara giderse, kanal da olası küçük düşmelerden moral bozulması yaşayarak yeni dizilerle şans denemeye kalkıp mevcudu gözden çıkarırsa… İşi zor.

ATV’DE SEÇENEK ÇOK AMA…

‘Arka Sokaklar’ı transfer ederek polisiye meraklılarını kendine çekmeyi hedefleyen… ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ ile ‘Evli ve Öfkeli’yi yeni dizi olarak yayına sokacak olan ATV’nin, eskileriyle birlikte iş yapan dizi hanesi kabarık. Beklenen reytingleri bir türlü alamayan ‘Aşk Zamanı’nın kaldırılma ihtimali yüksek olsa bile diğerleri açısından bir sıkıntı yok.

Şu an için haftanın her gününe bir dizisi var gibi duran ATV’nin mevcuttaki ‘Kırgın Çiçekler’le Pazartesi yolculuğuna devam etmesi en makulü. Çünkü gençlerin oldukça hoşuna giden bir dizi oldu. Reytinglerde, rakiplerine fark atan verimliliğe de sahip… Öyle ki, tekrarıyla bile ikinciliği alıyor. Bana göre de şayet aynen bırakılırsa hem ‘Paramparça’nın ciddi rakibi olur, hem ATV’yi zirvede tutar. Günüyle oynanmaması tavsiyem!

STAR, ORTALIĞI ‘PARAMPARÇA’ EDER Mİ?

Oldukça dar bir öykü çerçevesiyle başlayıp anadan kıza kavgacılıkla ve en önemlisi de Erkan Petekkaya’nın başarılı performansıyla ‘Karadayı’yı geçerek tahta kurulan ‘Paramparça’, yeni sezonda Pazartesi’nin galibini belirlemede en etkili olan dizi konumunda. Büyük ihtimalle de Güneş’in Kızları’yla kıran kırana bir mücadele yaşayacak. Tabii ‘Kırgın Çiçekler’in kıyasıya rekabetçiliğini de göz ardı edemeyiz bu etapta.

Kısacası; Star, Pazartesi gecesi ortalığı ‘Paramparça’ etmeyi umarken diğer faktörler de boş durmayacak. Dolayısıyla ‘Paramparça’ için işler, geçmişin yorgunluğunu taşıyan ve diziyi noktalama amacıyla sezona başlayan ‘Karadayı’yı yenmek kadar kolay olmayacak bu sezon!

HANGİ PAZARTESİ DİZİSİ DAHA AVANTAJLI

Öne çıkan kanalların Pazartesi analizini yaptıktan sonra çekişmede hangisinin dizisinin daha avantajlı olduğu hususunda görüş bildirecek olursak…

Yeni sezonda yaz yapımlarıyla rekabetçiliğe girişecek olan kanalların odaklandığı baş rakip, patlamalı finalle merak uyandırıp tatile giren ve bomba gibi patlayarak ikinci sezon keyfi sürmeye hazırlanan ‘Paramparça’ gibi duruyor. Bu da onu ilk aşamada rakiplerinden ayrıştırıp avantajlı duruma sokuyor.

Ancak reyting getirisi yönüyle kıyaslama yaptığımızda, Güneş’in Kızları’nın durumu daha parlak gibi… Zira aldığı sonuçlarla ‘Paramparça’nın ve ‘Kırgın Çiçekler’in önünde bir performans çıkartarak her ikisini de geçebileceği yönünde izlenim bırakmakta.

Anlayacağınız ‘Ben Bilmem Eşim Bilir’i joker gibi, dara düşülen her durumda kullanan Kanal D, yarışmalardan ve filmlerden medet ummak yerine, bu yeni sezonda şeytanın bacağını kırıp Pazartesi hâkimiyetine Güneş’in Kızları’yla ulaşabilir.

Gerçek şu ki; Ekran başındakileri bıktırmayan kaliteli bölümler sundukları müddetçe… Hiçbiri de harcanmayı hak etmiyor. Kıran kırana mücadelede hepsine bol şans.

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal