Yeni yılda yeni yapımlar

Yeni yılda yeni yapımlar

Anibal Güleroğlu Anibal Güleroğlu

Ardımızda kalanların yarattığı boşlukları telafi etmenin en iyi formülü, yeniliklere odaklanmaktır. Zira adına sanat ve edebiyat ödülü verilen yazar Theodor Fontane tarafından ‘Yaşama gücünü yitirmeyen her eskiyi severiz ama bizi tüm gücüyle yaşatacak tek unsur; yeniliktir’ sözüyle de dile getirildiği üzere umutları, beklentileri içinde barındıran yenilikler bize yaşam gücü verir.

Tabii bu meyanda yeniliklerin hayal kırıklıkları yaratma ihtimalini de hatırda tutmak gerek. Ancak bu olasılığa rağmen yeniliklere her daim iyimserlikle kucak açmakta fayda var. Nitekim yeni yılda izleyiciyle buluşmaya hazırlanan yeni yapımları da bu gözle değerlendirmek lazım. Dolayısıyla biz de dikkatimizi çekenleri sizinle paylaşalım dedik.

STAR’IN İLK YENİ YIL DİZİSİ ‘KARDEŞ ÇOCUKLARI’...

İkinci sezonunda konu darlığına düşen ve zorlama karakterlerle uzatmaları oynayıp sade suya tirit çorba misali bir finalle sezon sonunu beklemeden noktalanan ‘Ufak Tefek Cinayetler’den boşalan yeri doldurmak için kolları sıvayan Star’ın ilk yeni yıl atağı, ‘Kardeş Çocukları’…

Tanıtımlarından bol kadın çatışmalı olduğu gözlenen, Gold Film imzalı dizinin yönetmen koltuğunda Faruk Teber otururken, senaristliğini ise Sırma Yanık üstleniyor. Mehmet Aslantuğ, Ayça Bingöl, Nur Fettahoğlu, Furkan Andıç, Afra Saraçoğlu ve Murat Daltaban’ın oyuncu kadrosunda yer aldığı dizinin içeriği yıllar sonra kesişen hayatlar, büyük sırlar ve yüzleşmeler üstüne yol alacak. Ayça Bingöl ile Nur Fettahoğlu’nun birbirinden ayrı düşen iki kız kardeşi canlandıracağı dizide Ümran ve Umay’ın verecekleri sınavı izleyeceğiz.

Hayatları ve hayattan beklentileri birbirinden farklı olan Ümran ve Umay’ın yaşam biçimlerini, anneliklerini işlerken aynı zamanda kızlarını da devreye sokacak olan senaryo, asıl gücünü geçmişin sırlarından alacak. Küçük bir köyde yaşayan Ümran ve kızı Hayat, evliliği sayesinde İstanbul’daki sosyetik güzele dönüşen Umay ve kızı Hayal ile karşı karşıya gelince bu sürpriz rastlantıdan beklenmedik olaylara köprü kurulurken sırlar da bir bir ortaya dökülecek. Gençliği çekmeye odaklı aşk üçgeni de bunun sosu olacak. Bu süreçte Hayat ve Hayal ile kurulacak köprünün sağlamlığına ve aşkın mayasının tutup tutmamasına göre dizinin kaderinin belli olacağı muhakkak!

Star’ın yeni yıl için bir diğer projesi, Barış Arduç ile Burcu Biricik’i bir araya getirmesi beklenen aksiyon-aşk harmanlı ‘Kuzgun’ olarak görünmekte… Ekrana çıkması durumunda, iki dünya arasında sembol kabul edilen kuzgun figürünün gerek bilgelik gerekse ‘uzun yaşama’ hususunda hakkını ne derece vereceğini birlikte izleyeceğiz.

FOX, ÖNCELİKLE ‘HAYAT GİBİ’ DİYECEK...

İzleyicinin gönlüne dokunabilen dram ağırlıklı işlerde, birkaç fire dışında, başarısını kanıtlayan FOX ekranının yeni yıldaki önceliği, Amerika’nın bir numaralı drama dizisi olarak görülen ‘This Is Us’ın uyarlaması olan ‘Hayat Gibi’!

Büyük çocuklara sahici bir masal anlatma iddiasında olan ve çocukluğuna özlem duyan herkesin, her yaştan insanın kalbine dokunmayı hedefleyerek aile, şefkat, dostluk, aşk, vefa gibi kelimelerin anlamlarını yeniden hatırlatmaya odaklanan dizinin içeriği hayat gibi gerçekçi ve karmaşık bir öyküyle anlatacak derdini. Şöyle ki:

Cem (Celil Nalçakan) çok sevdiği karısı Reyhan’la (Songül Öden) doğum gününü kutlamaya hazırlanırken, aniden tutan doğum sancısı ve üçüzleri kucaklarına almayı umarken hayatın onlara oynadığı oyunlar bir yanda… Asıl hayali oyunculuk olan reklam yüzü Berk’in (Birkan Sokullu) mesleğiyle ilgili karşılaştığı yol ayrımındaki ikilemi diğer yanda yaratacak gelişimini.

Ancak öykünün bize sunacağı karakterler bunlarla sınırlı kalmayacak. Ayrıca doğum gününde biyolojik babasının kimliğini öğrenen Mahur’un (Olgun Toker) hayal kırıklığı da var ‘Hayat Gibi’nin çeşnisinde! Karısı ve çocuklarıyla huzur içinde yaşayan Mahur’un babasıyla tanıştığında öğreneceği gerçeğin sebep olacaklarının yanı sıra çocukluğundan beri başı kilolarıyla dertte olan Beste’nin (Elçin Afacan), aldığı zayıflama kararındaki çabası da senaryodaki insan harmanın bir parçası olarak çıkacak karşımıza. Tüm bu karakterlerin ortak noktasıysa, insanın her zorluğun üstesinden gelmesini sağlayan ‘sevgi’ olacak sonuçta.

Sözün kısası; MEDYAPIM imzası taşıyan ‘Hayat Gibi’de kadro da, içerik de güzel durmakta. Yine de başarının anahtarı uyarlamanın, özünden şaşmadan bizdeki dizi algısına gerektiği gibi uygulanmasında… Çorbaya çevirmeden açık seçik başlangıç yapılmasında!

‘Hayat Gibi’ cephesinde durum böyleyken FOX’un yeni yıl için bir diğer projesi olan ‘Vurgun’ da oldukça iddialı konumda.

Erkan Petekkaya, Deniz Çakır, Emre Kınay’ın yanı sıra Begüm Birgören, Cemal Toktaş, Altan Erkekli, Aliye Uzunatağan, İnanç Konukçu, Mehmet Bozdoğan, Berna Koraltürk, Filiz Ahmet ve Cenk Kangöz gibi başarılı oyuncuların yer aldığı yapım on yıl sonra komadan uyanan Kemal’in öyküsünü anlatacak bize. Gold Film yapımcılığındaki ‘Vurgun’, izleyiciyi tam isabet vurmayı başaracak mı, yoksa vurgun yiyip iddiasını tutturamayacak mı? Bekleyip göreceğiz.

SHOW İZLEYİCİSİ 7/24 ‘NÖBET’ TUTAR MI?

Az diziyle yetinip başarılı olma formülünü ustalıkla sürdüren Show TV’nin yeni yıl kozu, yapımcılığını Pana Film’in üstlendiği ‘Nöbet’! Necati Şaşmaz’ın dışında Yurdaer Okur, Saygın Soysal, Deniz Bolışık, İbrahim Kendirci, Kaan Sevi, Tuncay Beyazıt ve Kürşat Alnıaçık gibi isimlerle dikkat çeken yapım, adından da anlaşılacağı üzere, polis-asker içerikli konulara hitap edecek türden. Oyuncular da performanslarıyla dikkat çeken özellikte.

Buna karşılık Ocak’ta izleyiciyle buluşacağı söylenen yapım için özenli bir çekim aşaması yürütüldüğü bilgileri gelirken üstünde durulması gereken asıl detay, içeriğin anlatım dilinin geneli kucaklayacak türden seçilmesi ve isabetli yayın günü olacaktır. Zira hâlihazırda ekranda benzer türden işler mevcut ve bu mevcudiyetin izleyicide doygunluk hissi yarattığı ihtimali dikkate alınmalı. Kısacası Show izleyicisinin 7/24 ‘Nöbet’ tutması için senaryosuyla farklı bir tat yaratmayı becermesi lazım!

KANAL D’DEN MASAL ÇİÇEĞİ

‘İkizler Memo-Can’ ile umulanın üstünde bir performans yakalayan Kanal D’nin yeni yıldaki yeni dizi atılımı için adı geçen yapımlar arasında ‘Masal Çiçeği’ dikkat çekenlerden. Kanalın Şubat ayında seyirciyle buluşturmaya hazırlandığı kriminal drama türündeki dizinin oyuncu kadrosunda Uğur Yücel, Hande Doğandemir, Engin Öztürk, Zeynep Eronat, Mesut Akusta, Yeşim Ceren Bozoğlu, Gözde Çığacı, Cansu Dağdelen, Cihat Süvarioğlu, Yeşim Gül gibi ünlü isimlerin yanı sıra TRT 1 dizisi Ege'nin Hamsisi'nde ‘Almancı Nuri’ karakterine hayat veren Durul Bazan da bulunmakta. Bazan, çekimleri için Alanya’da plato kurulan dizide 'Yakup' karakteri ile izleyici karşısına çıkacak.

Hande Doğandemir’in 'Masal' karakterini canlandıracağı, Engin Öztürk’ün de ona büyük aşkla bağlı 'Ömer' rolüne hayat vereceği yapımda Uğur Yücel 'Fikret' kimliğini üstlenirken, Mesut Akusta da 'Rıza'ya can verecek. Zeynep Eronat’ın Fikret’in eşi Songül karakteriyle yer alacağı dizide Yeşim Ceren Bozoğlu 'Nükhet' rolüyle ve yepyeni görünümüyle ekranlara dönecek.

T Company’nin kurucularından Bülent Turgut’un yapımcılığını üstlendiği, senaryosu Altuğ Küçük’ün güçlü kaleminden çıkan, yönetmen koltuğunda Ömer Faruk Sorak’ın oturduğu ‘Masal Çiçeği’nin konusuna gelince… Genel hikâye henüz net olmasa da senaryonun izleyicisine intikam üzerine kurulu suçla aşkın iç içe geçtiği bir öykü sunacağını söyleyebiliriz. Burada da önemli olan doğru duygulara dokunmak, karmaşık ve karanlık başlangıç yapmamak, akıcı bir süreç işlemek ve kriminal drama özelliği doğrultusunda suç-aşk dengesini doğru kurmak… Tıpkı ‘Filinta’da olduğu gibi! Haydi rastgele…

ATV’NİN ‘HERCAİ’Sİ

Yeni yılla birlikte dizilerin bazıları ekrana veda etmeye hazırlanırken, bazıları da izleyiciyle buluşma fırsatı yakalamış olmanın heyecanında. ATV ekranında yer alması merakla beklenen ‘Hercai’ de bunlardan biri.

13 bölüm garantisi olduğu halde altıncı bölümde final kararı alıp ‘Şahin Tepesi’ni harcayan ATV’nin ‘Hercai’si nasıl bir iş olur derseniz… Öncelikle Mia Yapım imzasını taşıyor olmasını ve birçok ödüllü işte yer alan Cemal Şan’ın yönetmenliğini üstlenmesini, dizinin izleyici beğenisine hitap etme yönü açısından artı puan olarak değerlendirmek lazım derim. Keza senaryonun Eda Tezcan-Feraye Şahin ikilisi tarafından kaleme alınması da avantaj. Zira ürettikleri işlerin çoğunda gayet güzel bir performans sergilediklerini düşünüyorum.

Mardin’de çekilen dizinin kadrosuna gelince… Reyyan karakterindeki Ebru Şahin’in dışında entrikacı gelin Sultan olarak seçilen Gülçin Santırcıoğlu ve Yaren rolündeki İlay Erkök göze çarpmakta. Yani fenomenlik olayı bu yapımda pek etkili olamayacak gibi. Yine de peşin konuşmamak lazım. Çünkü yöresel işlerde içerik izleyici algısına uygun yaratılınca ve yeterli çatışmacılık sağlanınca kadro olayı arka planda kalabiliyor.

Bu noktada dizinin konusuna bakarsak… ‘Hercai’de de intikamla gelişen bir aşk hikâyesi mevcut. Aslanbey ailesiyle, Şadoğlu ailesinin öyküsü ekrana taşınırken Reyyan-Miran-Yaren arasındaki aşk çatışmacılığından nasiplenecek olan içerik kuşkusuz bu süreçte Mardin yöreselliğinin de havasını bolca solutacak izleyicisine. Başarı hususunda içerikten ziyade kadro yönünden tereddütte kaldığım ‘Hercai’ için son sözüm, dizinin kaderini karakterlerin doğallığına ve performansların izleyiciye cazip gelecek biçimde, şive zorlamasına gidilmeden icra edilmesine bağlı olduğu yönünde! Bol şans.

SONUÇTA; Normal kanallardaki dizilerin de paralı izlenmesi gerektiği gibi günümüz ekonomik şartlarından kopuk ve dahi uçuk iddialar internet medyasında ara ara sakız edilse de… Her kanalın günde sadece bir dizi yayınlayacağı şeklinde yanlış yorumlanmış haberler uçurularak sansasyon yaratmak istense de (ki zaten tekrarları ve günlük yapımları saymazsak hâlihazırda akşam kuşağında her gün tek dizi yayınlanmakta)… Dizi cephesinde bir sorun bulunmamakta. Ekrana yeni diziler sunma yarışı da alabildiğine sürmekte! Harıl harıl yürütülen proje çalışmaları da bunun ispatı.

Yeni yılda yeni dizi olayının bu saydıklarımızla sınırlı kalmayacağını vurgulayıp herkese mutlu ve başarılı yıllar dileyerek koyalım noktayı. Her şey gönlünüzce olsun.

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal