Yeni dizilerde ışık var mı?

Bir filmin esas unsuru senaryoysa, bir dizinin can damarı da oyuncu performansıdır. Star TV’de ekrana gelecek olan ‘Yıldızlar Şahidimdir’ bu açıdan oldukça avantajlı konumda.

Anibal Güleroğlu Anibal Güleroğlu

2017 yılı hayli yoğun gündemiyle fırtınalı bir giriş yaptı hayatımıza. Ekranlar da bununla paralel hareketlendi. Her yeri beyaza bürüyüp hayatı zorlaştıran karın yarattığı manzaralar bir yanda… Gizli oyların alenen gösterilerek verildiği tartışmalı Anayasa görüşmelerinin, TRT ekranı yerine, şahsi girişimlerle izleyiciye aktarıldığı yayıncılık çeşitlemesi diğer yanda. Ortalık cümbür cemaat şamata... Ekrana çıkmak için gün sayan dizilerse bu çeşni içinde en önemli detay, izleyici adına. Tabii verilen emekler, iş umutları ve yatırım açısından da yeni diziler ekranların öne çıkan yönü olmakta. Dolayısıyla biz de hep yaptığımız gibi televizyon parkurunda yarışı başlatmak için heyecanla kulvarlarında bekleşen yapımlara ellerini güçlendiren yönleriyle ön değerlendirmede bulunalım… Yeni dizilerde yarışı başarıyla sürdürecek ışık var mı bakalım dedik. Haydı bakalım…

‘YILDIZLAR ŞAHİDİM’İN GÜCÜ, İKİ DEV İSİM!

Bir filmin esas unsuru senaryoysa, bir dizinin can damarı da oyuncu performansıdır. Star TV’de ekrana gelecek olan ‘Yıldızlar Şahidimdir’ bu açıdan oldukça avantajlı konumda. Zira ‘Güllerin Savaşı’ gibi vasat içerikli bir yapımı uzunca süre ayakta tutan Canan Ergüder ile ‘Karagül’ü sırtlayan Mesut Akusta dev oyunculuklarıyla katkıda bulunacaklar diziye.

Canan Ergüder’in eski şarkıcı Zeynep olarak karşımıza çıkacağı yapımda Mesut Akusta da Zeynep’in eski kocası müzik prodüktörü Fikret rolünde… Bu ikilinin gerek küllenmeyen aşklarını sunarken, gerekse iş rekabetçiliğini geliştirirken hayli keyifli sahneler sunacaklarını düşünüyorum. Ayrıca dizinin genç isimleri de boş değil… ‘Kiraz Mevsimi’nden gönüllerde taht kuran Özgü Gürel’in canlandıracağı Haziran da, dizinin izleyiciye hitap gücü açısından elini güçlendirenlerden. Haziran’ın sıradan mahalle kızlığından ünlülüğe adım adım ilerleyişindeki aşk olgusunu yaşayacağı partneriyse, Fikret’le Zeyno’nun oğlu, Aras… Pop yıldız Aras’ın, tiyatrodan gelen oyunculuğunu ‘Sana Bir Sır Vereceğim’ dizisiyle televizyona taşıyan, Berk Cankat tarafından sunulması da ‘Yıldızlar Şahidim’ için artı bir puan.

Kısacası; Gerçekçi performanslarıyla izleyiciyi bağlama gücüne sahip starları toplayan ve favorim olan ‘Yıldızlar Şahidim’in yıldızlaşmasına şahit olmamız kuvvetle muhtemel!

‘ÖLENE KADAR’IN ENGİN AKYÜREK FARKI

Yeni yapımlar konusunda elini çabuk tutan ATV’nin diğer yenisi olan ‘Ölene Kadar’, bir haksızlığın yarattığı intikam öyküsü görünümünde… İçerikle ilgili değerlendirmeyi sonraki yazıma bıraktığım yapımın başlıca avantajıysa, Engin Akyürek’in varlığı.

İşlemediği bir suçun cezasını çekmek durumunda kalan Dağhan karakteriyle karşımıza gelecek olan Engin Akyürek, sevenleriyle dizinin farkını yaratıp Perşembe rekabetine katkıda bulunacaktır. Ayrıca avukat Selvi rolünü üstlenen Fahriye Evcen ile Engin Akyürek’in iyi bir ikili oluşturacaklarını da düşünüyorum. Kör topal adalet sisteminin gerçek bir suçlu yaratıp yaratmayacağı detayını sorgulatmaya müsait içeriğin bize neler getireceğini göreceğiz.

ERDAL BEŞİKÇİOĞLU ‘ADI EFSANE’ DEMEYE YETER Mİ?

‘Behzat Ç.’nin ekranda efsaneleştirdiği, tiyatrodaki gücü zaten tartışmasız olan Erdal Beşikçioğlu, değeri yeterince bilinmeyen ’46 Yok Olan’ın ardından bu kez ‘Adı Efsane’ ile çıkacak sevenlerinin karşısına.

Kanal D izleyicisine, Amerikan dizilerinin efsanelerinden olan ‘Beyaz Gölge’nin, TRT yapımı ‘Koçum Benim’in ardından ikinci yerli uyarlamasını sunmaya hazırlanan ‘Adı Efsane’de Gökçe Bahadır ve Rojda Demirer gibi beğenilen isimler de mevcut. Ancak kabul etmek gerekir ki, yıllara meydan okuyarak günümüze ulaşan konusuyla gençlere hitap gücü yüksek olan dizinin ağır topu, Erdal Beşikçioğlu… Bundan dolayı zaten bilinen bir içeriği izlenebilir kılma noktasındaki kilit isim de O! Basketbol koçu Tarık olarak sergileyeceği performans izleyicinin ‘Adı Efsane’ demesini veya tercihini başka yapımlardan yana koymasını belirleyecektir. Umarım Erdal Beşikçioğlu, şanssızlık çemberini kırıp ‘Adı Efsane’ demeye yeter.

‘DAYAN YÜREĞİM’İN GÜCÜ, KADIN ÖYKÜSÜ

Kendine has duruşuyla canlandırdığı rollere tat katarken tiyatro kökenliliğini de ortaya koyan Ece Uslu, ‘Karagül’deki Ebru Şamverdi karakteriyle törelere-yöresel yaşama karşı tek başına mücadele veren kadın örneğini bizlere başarıyla yansıtmıştı. Onun karakterinde, dayatmacı erkeklerin dünyasında nasıl mücadele verilebileceğini izlemek hayli keyifliydi.

Şimdi ‘Karagül’ün ardından Ece Uslu, bu keyfi FOX ekranından bize bir kez daha yaşatacak gibi. Zira Endemol Shine Türkiye imzalı ‘Dayan Yüreğim’in Ozan Yurdakul’a ait hikâyesi de, her şeyini kaybettikten sonra ayakta kalmaya çalışan bir kadına dair… Çekimleri Amsterdam ve İstanbul’da yapılan dizinin gücü, kadın öyküsü olunca da başrolü Cansel Elçin’le paylaşacak olan Ece Uslu’nun bu konudaki deneyimini konuşturması kaçınılmaz.

‘KIRLANGIÇ FIRTINASI’ GÜÇLÜ ESECEK GİBİ

FOX’un yeni dizilerinden biri de Limon Film imzalı ‘Kırlangıç Fırtınası’… Tanıtımları ekranda dönmeye başlayan yapımın içeriği, yıllar öncesine dair çocuk sırrına odaklı. Göründüğü kadarıyla da töreli işlerden hoşlananları memnun edecek bir yapıya sahip. Çünkü Fikret Kuşkan, Emel Çölgeçen, Ebru Aykaç, Ayşenil Şamiloğlu, Ekin Mert Daymaz ve Gün Akıncı’nın başrollerini paylaştığı yeni dizi, ‘Her günahın bir zalimi, bir şeytanı vardır, yarına kalsa da yanına kalmaz’ derken, günahla intikamı buluşturup aşkla arkadaşlık arasında tercih yaratacak türden bir anlatımla yol alacak. Anlayacağınız ‘Kırlangıç Fırtınası’ güçlü esip FOX’un yüzünü güldürecek potansiyelde bir yapım gibi duruyor. Ekran fırtınasında savrulup giden kırlangıç olmaması temennimiz.

‘İÇİMDEKİ FIRTINA’NIN KOZU, AŞK VE SIRLAR

Star TV’nin yenilerinden olup ekranda fırtına estirmeye niyetlenen ‘İçimdeki Fırtına’nın içeriği, iki kız kardeşin düşmanlık ve kıskançlık öyküsü üstüne. Merve Boloğur’u Ezgi karakteriyle ekranlara döndüren dizinin tanıtımı diğerlerine nazaran daha ayrıntılı… Deniz rolündeki Gizem Karaca’nın masum tarafı canlandırdığı yapımda paylaşılamayan erkek konumundaki Emre rolü, Yusuf Çim’e emanet. Buradan hareketle öykünün olaylarından birinin kötü kardeşin arabozuculuğunda yaşanacak aşk çekişmesi olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak Mehmet Özgür, Tarık Pabuççuoğlu, Hatice Aslan gibi deneyimli isimlerin de yer alacağı Aslan Film yapımının tüm olayı, kıskançlık halleri ve aşk uğruna entrika sergilemek değil. Aynı zamanda geçmişin sırları da var işin içinde… Ki, burada da anne ve kardeş sanılanın aslında gerçek aile olmadığı gibi gizemli bir hikâye mevcut. Sözün özü, ‘İçimdeki Fırtına’nın kozu aşk ve sırlar ama… Çocukların aile sırrıyla öyküsünü güçlendirmeyi hedefleyen dizinin, rekabetin tavan yaptığı ekranda ışık saçabilmesi için bu kozları doğru ve ölçülü kullanması da önemli!

Sonuçta; Yeni sezonun ikinci devresinde yerini almaya hazırlanan yapımların ilk etaptaki yansıması birbirinden aşağı kalmayacak türden. Hepsinin de kendine göre güçlü yanları var. Şansları bol olsun. Lakin bu çekişmeli ortamda eskilerle birlikte yenilerin hepsinin birden ayakta kalmasının zorluğu da aşikâr. Dolayısıyla illa ki yaprak dökümü yaşanacaktır. Eleme sürecinde, getirisine karşın götürüsü çok olanların başı çekeceği kesin. Öte yandan izleyici kitlesinin algısal özellikleri meydandayken… Nev-i şahsına münhasır reyting sisteminin düşündürücü yönü akıllardayken… İçeriğin dişe dokunur bir öyküye sahip olmasının yeni dizilerin başarısında rol oynayacak son etken olduğunu da hatırlatırım.

Velhasıl dizi yarışında asıl etkili olacak kriterler belli. İzleyicinin rağbet ettiği isimlerle yaratılan uyumlu çiftlerin varlığı… Akıl gerektirmeyen, kafa yormayan öykülerin şamatacı biçimde yol alması… Ve yenilikçi, kaliteli bir gelişim yerine olabildiğince klişelere yönelen akışa yer verilmesi! Yeni dizilerden bu şartlara uyanlar yolunu bulur, ışığını parlatır. Zira reytingle dayatılan bu izleyici profili zihniyetine hizmet edenlerin yönlendirici varlığında, yabancı dizileri aratmayacak türden farklı öykülerle güç gösterisine soyunup ekranı kaliteyle aydınlatmak oldukça zor.

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal