Türkan Sultan bu yüzden büyük sanatçı

Türkan Şoray Türkiye Cumhuriyetinde ilkokul yaptırıp, devlete bağışlayan ilk sanatçımızdır.

Aykut Işıklar Aykut Işıklar

Türkan Sultan’a olan sevgi ve saygı hiç bitmiyor

30 yıl sonra yönetmenliğini yaptığı film beğenilmeyip gişe hasılatı yapmamış, hayranlarına sesini anımsatan bir kalıcı anı bırakmak için hazırladığı müzik albümü satılmamış…

Bunlar Türk halkının Türkan Şoray sevgisini etkiler mi? Daha açık konuşayım; 50 yıllık büyük aşkı biter mi? Türkan Sultan veya Türkan Şoray efsanesi unutulur mu?

Hiçbir şey değişmez. Değişmedi zaten. Türkan Şoray bu acı iki olaya rağmen dimdik ayakta. Hatta her geçen gün daha çok seviliyor. Çünkü yerine aday gösterilenler ile mukayese ediliyor. Genç yıldızlara bakanlar, Türkan Şoray’ ın 50 yıldır neden kraliçe olduğunu daha net görüyor. Duruşu çok şeyi anlatmaya yetiyor. Hemen günümüzden bir örnek vereceğim. Ne demek istediğimi daha net anlayacaksınız.

Türkan Sultan bu yüzden büyük sanatçı - Resim: 1

Türkan Şoray önceki gün Kadıköy Çevre Kolejine ‘Onur konuğu’ idi. Çünkü Türkan Şoray Türkiye Cumhuriyetinde ilkokul yaptırıp, devlete bağışlayan ilk sanatçımızdır. Yani eğitim gönüllüsü ilk sanatçımızdır. 40 yıl önce , o zamanlar gecekondu mahallesi olan Hisarüstü semtinde okul yoktu. Yavrularımız en az 10 km yürüyerek yokuş yolda okula gidip-gelirdi. ‘Türkan Şoray İlköğretim Okulu’ ilk günkü gibi eğitim ordumuza hizmet vermeye devam ediyor. Eli-kolu üzerinde. En küçük problemde müdür haber verir. Bu özelliği nedeni ile öğretmenler arasına onu konuğu seçildi. Çevre Kolejinde çok önemli bir kültür aktivitesi vardı. 13. Çevre Koleji ELT Konferansı gerçekten farklı bir organizasyon. Ülkemizin dört bir yanından 500 İngilizce öğretmeni, İngilizce eğitim veren kurs patronları ve İngilizce ders kitapları satan yayınevi sahipleri katıldı. İngilizce ders konusunda uzman olan çok önemli kişiler konuşmalar yaptılar. Dünyadan çağdaş örnekler sundular. Yeni sistemleri anlattılar. Onur konuğu Şoray da alkışlar ile sahneye davet edildi. Önce çok heyecanlı idi. Bunu da itiraf etti. Ama ne kadar çok sevildiğini görünce rahatladı ve bülbül gibi çok samimi bir konuşma yaptı. Öğretmenleri ağlatan konuşma..Çünkü samimiyet vardı.
Özetle ‘Sizin gibi İngilizce konuşmayı çok isterdim. Ama buna çalışmaktan fırsat bulamadım. Karagümrük de mütevazı devlet okulunda öğrenmem imkanız idi. İngilizce bilmemenin ezikliğin, kompleksini hep yaşadım. Örneğin çok önemli sinema festivallerinde kendimi anlatmayı çok isterdim. Tercüman aracılığı ile olmuyor. Belki İngilizce bilseydim şimdi dünyanın tanıdığı bir oyuncu idim. Kızım Yağmur Newyork da okuyordu. Ona gittiğim zamanlar, havalimanında çektiğim sıkıntıları hiç unutamam. Siz çok şanslı insanlarsınız.. Çünkü öğretmensiniz. Öğretmenlikten daha kutsal, şerefli ve de insanın ruhunu besleyen bir meslek olamaz’ dedi. İnanın bütün öğretmenler ayakta 15 dakika alkışladı Türkan Şoray’ ı. Salonu terk edişi, adeta konserden sonra hayranlarından kaçırılan pop şarkıcıları gibi oldu. Servis kapısından arabasına götürülebildi. Bir selfi için , dokunmak için çıldırmış halde idiler. Hepsi en az bir üniversite bitiren, İngilizce öğretmenlerinin halini görünce… işte bu nedenle söylüyorum. Türkan Şoray sevgisi başka türlü bir şey. Hiçbir zaman azalmaz. Bu sevginin içinde saygı ver takdir var. Her zaman mütevazı kalabilen Şoray gerçek bir halk kahramanı. Gişe hasılatı imiş, albüm satışı imiş bunlar Şoray sevgisinin yanında çok basit detay kalır.