Türk halkı 40 yıl sonra Selda Bağcan'ı keşfetti

Şarkıcı diye Hadise'yi tanıyan Demet Akalın'ı Ajda Pekkan ile bir tutan gençlik için daha fazla uğraşamam. Yakında 50 yıl olacak, yeter artık.

Aykut Işıklar Aykut Işıklar

Keşke yazılanlar doğru olsaydı,,,

Üşenmeyip uzun uzun düşündüm. Hatta belgeleri karıştırdım. Selda Bağcan ile tam 46 yıllık arkadaşım. Selda ile beni tanıştıran kişi de nurlar içinde yatsın rahmetli SANİYE CAN'dır

Gençler Saniye Can ablamızı tanımazlar.. Aslında gençler dedelerimizin gerçek müziği halk müziğimizi de tanımazlar. Saniye Can, halk müziğinin efsane yorumcusudur. Sesinin rengini, yorumunu, engin müzik bilgisini bilen biliyor. Meraklısı gitsin konservatuarda öğrensin.

Şarkıcı diye Hadise'yi tanıyan Demet Akalın'ı Ajda Pekkan ile bir tutan, gençlik için daha fazla uğraşamam. Yakında 50 yıl olacak, yeter artık.

Rahmetli Selda Bağcan'nın sesinin özelliğini ve kendine özgü yorumunu çok beğenmiş olacak ki 1971 yılında Türk müziği ile ilgilenen iki-üç gazeteciden biri olan benimle tanıştırdı. Çok haklı imiş Saniye ablacığım. Selda'nın ne kadar önemli yorumcu olduğunu ise geçen yıl Avrupa anladı.

Katıldığı bir festivalde Selda'ya hayran kalan müzisyenler ve medyaları övgü dolu sözler etti. Avrupa'da müzikten anlayan insanların Selda'nın muhteşem yorumuna hayran kaldığını gören yüce Türk milleti de Selda'yı 40 yıl sonra sanki yeniden keşfetti.

Benim 45 devirlik plakta dinlediğim Çemberime Gül Oya, Katip Arzu Halim Yaz Böyle gibi pek çok eski plağın, dijital kopyaları youtube'dan çekilmeye başlandı. Her moka maydanoz ama hiçbir konuyu yeterince bilinmeyen biz gazeteciler de Selda Bağcan'a gazete ve TV'lerde yer vermeye başladık.

Sanki iyilik yapar gibi. Bu arada bazı işletme sahipleri ve organizatörler de hemen konser teklifleri yapmaya başladılar. Selda ömrünün son baharında mevsim çiçeği gibi kokmaya başladı. Olup bitenlere de gülmeye.

Eee meyve veren ağaç taşlanırmış. Hemen de hakkında dedikodular yapılmaya başlandı. Neymiş efendim bir konserden 300 bin lira almış. Selda sol görüşlü-halkın yanında ve gerçek bir halk sanatçısı ya, aklı sıra böyle vuracaklar. 300 bin lira alan türkücü diye..

Yıllardır Selda nın iyi-kötü günlerinde hep yanında olan menejeri Ferhan Üçoklar sanırım bu dedikodulara çok kızdı. Çünkü Ferhan gazeteci kökenlidir. Hem de iyi magazin gazetecisi idi.

Bu arada Selda'nın iki kardeşi de çok müthiş müzisyendir. Savaş, Sezer bana göre pop müziğin gerçek ustalarıdir. Hele latin tarzı pop müzikte. Ankaralı müzikseverler ama benim gibi dinozorlar bunu iyi bilir.

Yeğeni Serenad'ın da sesine ve yorumuna hayran olduğunuza eminim. Aksi halde Fazıl Say gibi bir deha müzisyenin solisti olabilir miydi. Say'a sesi ile aynı sahnede eşlik edebilir miydi?

Özetle Selda Bağcan bötle bişr aileden geliyor. Ama o kadar mütevazı bir kişiliği var ki, bir gün olsun 'ben' demedi. Zeki Müren'in dinlerken ağladığı iki yorumcu vardır. Biri Gönül Akkor, diğeri Selda Bağcan. Bunu gözümle gördüm, kulaklarımla duydum.

Bu tek konsere 300 bin lira aldı haberinden çok rahatsız olan (çünkü paracı yeni yetme pop şarkıcıları gibi gösterilmekten hiç hoşlanmıyor. İnternette şu kadar tıklanmış, bu kadar kişi tarafından izlenmiş, albümü şu kadar satılmış gibi sidik yarışları Selda'nın kitabında yazmıyor. O dedelerimizden kalma türküleri yorumluyor, bize sevdiriyor ve dinletirken de ağlatıyor.

Onun misyonu bu. Yıllardır da aç kalmayacak kadar para kazandı. Bunun için de ömrü dağ-bayır dolaşmakla geçti. Bazen eli kanlı faşistlerin saldırısına uğradı, bazen sahibinin sesi köpeklerle savaştı. Ama hiçbir zaman medyaya boyun eğmedi. Reyting için onurunu satmadı. 40 yıldır da gerçek vatanseverler tarafından hayranlıkla dinlenir. Aynen benim gibi.

Hakkındaki dedikodulara karşı gönderdiği açıklamayı aynen iletiyorum. 40 yıllık arkadaşımdan ilk kez böyle bir açıklama aldım. İnanın çok şaşırdım. İçimde güzel bir duygu var. Sanki Selda ve Ferhan'ın önündeki tüm engeller sonuna kadar açılacak ve yepyeni bir dönem başlayacak. Bir kenarda birikmiş param olsa, Selda'ya stadlarda konserler yaparım, yeni besterlerden yeni albümler yapardım.

Acaba vizyonu geniş yapımcı kaldı mı? Konser için eskiden Ahmet San vardı. Onun yerini alacak geldi mi? Bekleyip görelim. Selda'cığım üzülme. inşallah 300 bin lira değil 5 milyon Doları çantasına koyup gelenler olur. Selda'nın yanıtını hep birlikte okuyalım.

Başlık şu olmalı..

KEŞKE YAZILANLAR DOĞRU OLSAYDI

Diğerlerinin hepsi palavra..
Son günlerde basında hakkımda yer alan haberlerle ilgili, beni aynı anda hem üzen hem de sevindiren olayla bağlantılı söyleyeceklerim var.

27 Eylül 2017 tarihinde Zorlu PSM’ de gerçekleşen, bütün dünyaya TV yayınıyla aktarılan Red Bull Canlı Sahne Özel Konseri için aldığım ücretin 300.000.-TL (üçyüzbintürklirası) olduğuna dair basında asılsız haberler çıkmıştır.

Üzüldüm, çünkü sanat hayatım boyunca 300.000.-TL’yi bir arada görmedim. Sevindim, çünkü halkımın beni görmek istediği yerdeydim. (Sosyal medyada bu asılsız haber sonrası yer alan yorumlardan anlaşılacağı üzere).

İşte durum bu. Keşke yazılanlar doğru olsaydı.
Saygılarımla,
Selda BAĞCAN