Sosyal medyaya özel 1 dakikalık diziler

Sosyal medya hızla günlük hayatımızın bir parçası oluyor. Yeni iş tanımları, yeni meslek grupları sosyal medya sayesinde topluma kazandırılmış durumda..

Tuğrul Yılmaz Tuğrul Yılmaz

Sosyal Medya artık şüphesiz pek çok insanın hayatının vazgeçilmez bir köşesinde… Sosyal medya günümüzde en hızlı iletişim aracıdır.

Herkesin bir zamanlar “Radyonun resimlisi çıkacakmış” diyerek Televizyonun gelişinin nasıl kulaktan kulağa yayıldığını hepimiz duymuşuzdur. Hatta çoğu filme bile konu olmuştur. Günümüz koşullarında ise artık teknolojinin hızına yetişemez durumdayız. Tıpkı akıllı telefonların hayatımıza girmesi gibi. Akıllı telefonlar hayatımıza girdiğinden beri, hayatımızda olan bir çok şeyi gözden çıkardık. Gözden çıkanların en başında da “en yakın arkadaşımız” var. Çünkü artık kimsenin yakın arkadaşı yok, çünkü bir çok takipçisi var.. Ama bu konuya şimdilik girmeyeceğim.

Televizyon, radyo, gazete ve dergi gibi haber alma ve eğlence araçlarının yok olmaya başladığının hepimiz farkındayız. Sosyal Medya alanındaki yenilikler her geçen gün artıyor.

Özellikle Tv ve Reklam sektörü bu durumdan çok fazla etkilenmiş durumda. Tv’de başlayacak bir program ya da dizinin tanıtımları eskiden yaşadığımız yerin tüm caddelerinde karşımıza çıkardı. Afişler, bilboardlar, otobüsler vs. Ama şimdi işler daha kolaylaştı. Özellikle İnstagram platformu, reklam açısından çok fazla yenilikle beraber kullanıcı kitlesini arttırdı. Sanatçıların klipleri, sinema filmlerinin fragmanı, dizi tanıtımları artık ilk önce İnstagram platformunda kişilere sunuluyor. Bu yöntem hem hızlı, hem ucuz, hem kolay hem de anlık olarak takip edilebilir olduğu için oldukça fazla tercih edilir durumda. Çünkü hayat o kadar hızlı akıyor ki, herkes tüm işini anında halletmenin yolunu arıyor. Ayrıca, Profesyonel olarak da bu işi yapan insanlarla çalışmak birçok artı sağlıyor. Yüzlerce sosyal medya ajansı ve binlerce çalışanın olduğu etkili bir durum ortaya çıktı…Bir çok işsiz kendisine yeni iş imkanları oluşturdu.

Televizyonun yakın bir zamanda hayatımızdan çıkması kaçınılmaz gibi görünüyor. Belki, annelerimizin eskiden tüplü televizyonlar için ördüğü dantel örtüler yeniden ortaya çıkabilir. Herkes elindeki akıllı telefondan istediği şeyi izleyip, çay içerken televizyona ihtiyaç da kalmayacaktır.

Ben yılar önce dizilerin Sosyal Medya olmadan var olamayacağını, en azından bunun ilerleyen zamanlarda bir zorunluluk olacağını belirmiştim. O zaman çoğu kanal yöneticisi ve dizi yapımcısını ikna etmekte güçlük çekmiştim. Hatta dizilerde ilk hashtag kullanmaya başladığımızda çoğu kimse buna ne gerek olduğunu anlamlaştıramamıştı. Şimdi ise öngörülerimiz bizi haklı çıkarır nitelikte.

Bugün söylediğim şey ise, Televizyonların yakında tamamen işlevsiz kalacağı, internet dizilerinin yaygınlaşacağı, hatta ve hatta Sosyal Medya için dakikalık dizilerin çekileceği günler bizi bekliyor.

İlerleyen günlerde Sosyal Medya’nın etkilerini hep birlikte göreceğiz sizlerle bu gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim….