Sonbaharda sandık geliyor

Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki temel anlaşmazlık başkanlıktı. Çok net.

İsmail Küçükkaya İsmail Küçükkaya

#kendikararımolsa

İpi koparan, nasıl bir başkanlık sistemine geçileceği üzerindeki görüş farklılığı. Davutoğlu'nun, Erdoğan'ın istediği gibi bir başkanlığa evet demesi imkansızdı.

Bütün yaşadıklarımız, Cumhurbaşkanının başkanlık stratejisine uygun ilerliyor. Davutoğlu'nun gidişi tamamen bununla ilgili.

Aydın Ünal, 'düşük profilli başbakan olacak' dedi. Yani zayıf bir başbakanla 6 ay ilerleyeceğiz, oradan seçime geçeceğiz; başkanlık seçimine. Sonbaharda sandık geliyor. Plan bu.

Zamanlama MHP'deki gelişmelerle yakından alakalı. Akşener hareketini gözetiyorlar. Acelenin sebebi bu. Tabanlar birbirine yakın. MHP'deki karışıklıktan yararlanmak istiyorlar. Hesap bu.

Bir diğer strateji de HDP'ye yönelik. Burada da Kürt oyları amaçlanıyor. HDP parti olarak seçime girerse artık barajı aşamaz. Eskiden olduğu gibi bağımsız girerlerse vekil sayıları 25/30 azalacak. Her koşulda AKP kazançlı.

Takvime bakalım.

AKP kongresi 22 Mayıs'ta. MHP kongresi 15'inde. Yani bir hafta önce. Eğer yapılabilirse. Ve dokunulmazlıklar 16'sında görüşülüyor. 8 gün içinde Türkiye erken seçim menziline girebilecek.

Bunların hepsi denenecek. Başarılı olunamasa bile zayıf bir başbakanla fiilen yarı başkanlığa geçmiş olacağız.

Ne olursa olsun 4 Mayıs 2016 Türk siyasi tarihinde ve devlet hayatında bir kırılmanın takvimidir. Bir dönüm noktasıdır. Aksi gibi kötü günlerdeyiz. Hem PKK, hem de IŞİD terörüyle mücadele ediyoruz. Suriye sorunu büyüyor. Belki de Irak’la Suriye’yi bölecekler. 3 milyon Suriyeli de ülkemizde.

Ekonomi de hassas günlerden geçiyor. Piyasa durgun. Ve biz böyle bir zamanda hiç gereği yokken sistem tartışmalarıyla uğraşıyoruz. Üstelik 5 ay önce yüzde 50 oy almış bir başbakanı istifa ettiriyoruz.

Allah memleketin yardımcısı olsun.