Sessiz Kalamayız

Yeni bir haftaya beraber giriyoruz. Olanları ve olup bitecekleri doğru anlamalıyız. Haberdar olalım ve hazırlıklı girelim.

İsmail Küçükkaya İsmail Küçükkaya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti, basın özgürlüğü konusundaki tartışmaları uluslararası alana taşıdı. Beyaz Saray gidişattan kaygılı. Neyse ki; Can Dündar ve Erdem Gül tutuklanmadı da tartışmanın daha da büyümesi -en azından şimdilik- engellendi.

Dış basında her gün ülkemizde demokrasi standardının düştüğü ve basının baskı altına alındığı yazılıyor, konuşuluyor. İmajımız bozuluyor.

İçeriye bakarsak...

PKK terörüne şehit vermeye devam ediyoruz. Polislerimiz veya askerlerimiz bu vatan için canlarını feda ediyorlar. Devlet teslim olmaz, teröre de yenilmez. Bu mutlak doğrudur. Ancak halkımız iktidarın sorumluluğunu ve hatalarını da sorguluyor mu, soru işareti. Yeni bir strateji uygulanıyor. Dikkat ederseniz; terörle mücadeleyi uzman askerler ve özel harekatçılar yürütüyor.Tecrübesiz erler çatışma alanlarından mümkün olduğunca uzak tutuluyor. Bu yeni dönemin kararı. Yerinde bir strateji.

Yeniden dışarıya dönersek...

Rusya ile Türkiye'nin karşılıklı 'kontrollü gerginlik' politikası sürüyor. Çok hassas bir dengedeyiz. İki tarafın da olası bir savaştan korunmak için çok dikkatli olması gerek.

Bu defa endişe verici gelişme Kafkaslar'dan geldi. Dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile sınır komşumuz Ermenistan arasında silahlı çatışma yaşanıyor. Şehitlerimiz var. Bu da Rusya/Türkiye rekabeti açısından ayrıca yeni bir mücadele alanı.

Dikkat ediniz. Hem Ortadoğu'da hem de Kafkaslar'da sınır değişiklikleri planlanıyor. Yaşadığımız PKK ve IŞİD terörü de bunlarla bağlantılı. Kesinlikle uluslararası güçlerin parmağı var. Bazıları PKK'yı, bazıları da IŞİD'i destekliyor.

Zor bir dönemden geçiyoruz. Çok zor. Hepimize düşen görevler var. Seyirci kalamayız. Ne yapmamız gerektiğini konuşalım. Silkinelim, kendimize gelelim ve konuşalım. Toparlanalım.

Bu sıkıntılardan nasıl kurtulacağız?

Hepimize düşen ödevler var.

Öncelikle kalplerimizi çalıştıralım. Lütfen. Hissedelim. Gerçeklerden kaçmayalım. Sonra... Sonra...

1- Sorgulayalım. Neden? diye soralım.

2- Kimin hatası diye düşünelim.

3- Fanatiklikten kurtulalım.

4- Birbirimize düşman gözüyle bakmayalım.

5- Liderler, başta Cumhurbaşkanı bir yumuşama ve sakinleşme stratejisi uygulamalı. Bu gerginlik yordu hepimizi.

6- Israr ediyorum liderler zirvesi toplayalım.

7- Lider eşleri ayrıca bir araya gelsin.

8- Anneleri devreye sokalım. Her taraftan anneleri buluşturalım. Çok ciddiyim. Bunu yapalım. Bayramda büyükleri ziyaret edelim diyen o bisküvi/şeker reklamı bile ne kadar etkili oldu düşünsenize.