Sahi nerede bu insanlar?

Üç-beş yıl öncesine kadar çok yakından izlediğimiz bazı kişiler. Söyledikleri her söz, yaptıkları her iş uzun uzun konuşulurdu.

Aykut Işıklar Aykut Işıklar

Üç-beş yıl öncesine kadar çok yakından izlediğimiz bazı kişiler. Söyledikleri her söz, yaptıkları her iş uzun uzun konuşulurdu. Sanki yer yarıldı da içine girdiler. Kimi politika dünyasının en renkli kişilerinden biri idi, kimi spor veya sanat dünyasının…

Başka bir deyişle çok popülerdiler şimdi ise hiç hatırlanmıyorlar. Tabii ki bunun çok farklı nedenleri var. Ben kayboluş nedenlerini, bugün ne yaptıklarını değil de sadece isimlerini size hatırlatacağım. Yorumu size bırakıyorum.

Şayet siz de ‘Sahi bir zamanlar her akşam öyle veya böyle onu TV'lerde izlerdik derseniz, bu bana yeter. Hatırlatmak bile güzel.

Hemen yola çıkarsam aklıma 17-25 Aralık döneminin en büyük kahramanları İçişleri Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış geliyor. Güler uzun yıllar İstanbul Valiliği yapmıştı. Çevresi her alanda geniş. Ama ayladır medyada ismi geçmiyor.

Yine çok sosyal bir politikacı olan Egemen Bağış da kayıplara karıştı. . Gezi Olayları sırasında ön plana çıkan İçişleri Bakanı Efkan Ala şimdi nerede,
TV dünyasında yıllarca önde gelen isimlerden biri olan Ali Kırca ne yapıyor? Duyduğuma göre çocuk kitapları yazıyor ve bu kitapları okullarda sessiz sedasız bizzat kendisi pazarlıyor.

Reha Muhtar’ı az konuşmazdık. Haberler kadar özel yaşamı da magazin dünyası için iyi malzeme idi. Peki şimdi ne yapıyor? TRT ekolünün son temsilcisi olan Faruk Bayhan’nın nerede, ne yaptığını bilen var mı? Oysa yıllarca hep ön sırada oturdu. HBB nin kurucusu ve yıllarca genel müdürü olan Bülent Öztürkmen de hiç ortalarda yok. Öztürkmen’ nin sunucu-spiker- programcı veya muhabir yaptığı kişileri saymama gerek yok. Çoğu şu sıralar çok popüler medya mensubu.

Sanatçılara gelince durum farklı değil. Bazıları bir yerlerde gözüküyor ama… Örneğin Emel Sayın. Arada bir bayi toplantılarına-düğünlere gidip şarkı söylüyor. Bu hala çok popüler anlamına gelmez. TRT Müzik'teki çalışmaları da öyle. Muazzez Ersoy da aynen Emel ablası gibi. Ki arkasında kimler var. Halkın Muazzez’i unutmak istediğini albüm satışından anlayabiliriz. Son albümü tam anlamıyla fiyasko oldu.

Nükhet Duru yaşına ve klasına göre seçici davranıyor. Belli yerlerde görülüyor ama.. halkla bütünleşmediği kesin. Muazzez Abacı torunu olduğundan beri yok oldu. Çünkü sık sık toruna yani Amerika'ya gidiyor. Gönül Yazar'ı genç kuşak hiç tanımıyor. Oysa bir zamanların taş bebek'i idi. İbrahim Tatlıses arada bir ortaya çıkıyor ama müzik dışındaki haberler ile… Sanırım o yorumcu defterini kapattı. Ama unutulmamak için ‘albüm yakında’ deyip duruyor Yeni kuşak Tatlıses’i tanımıyor.

Candan Erçetin’ in hayranları çok ama yüzünü gören çok az. Konser konusunda çok seçici. Albüm satışı genelde yok. Bir de Kuzey Kıbrıs’ da bir üniversitede öğretmen olursa… Bir ev satın almış Kuzey Kıbrıslı olmuş. Unutulması çok doğal. Ajda Pekkan yılda iki-üç konserin dışında ne yapıyor? Artık aynen Sezen Aksu gibi ismini tarihe yazdı. Hiç ortalarda görünmeseler de her zaman şarkıları ile beyinlerde yaşayacaklar.

Bir zamanların kralları-kraliçeleri şayet ortalarda görünmüyorsa şaşırmayın. Çünkü bu çok doğal. Örneğin Türkan Şoray, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Müjde Ar’ ın sinemada yapacağı çok şey kalmadı. Sadece anne rolü oynayabilirler. Bu da başrol olamaz. Yeşilçam’ın yıldızları bu gerçeği iyi bildikleri için evlerinde oturmayı tercih ediyorlar. Başka bir deyişle, akıllarda gençlik yüzleri ile kalmak istiyorlar.

Bu Cüneyt Arkın, Göksel Arsoy, Ediz Hun, Tamer Yiğit, Salih Güney, Aytaç Arman’ın şimdi ne yaptığını bilen var mı?

Bu liste uzar da gider. Yüz eskitmeyi çok seven vefasız bir milletiz. Yılların emeğini beş dakikada satıyoruz.