Pembeye dönen kırmızı çizgiler

Rusya'sı, ABD'si, PYD'si hatta Esad'ı; onlar da bizimkilerin "kırmızı çizgileriyle" adeta dalga geçiyor. Gücü, gücü yetene anlayacağınız.

Fatih Portakal Fatih Portakal

Kırmızı çizgiler...

"Ağır ol, molla desinler," güzel bir sözdür.

Duruşta vakurluk anlatır.

Sözdeyse çok fazla konuşmayı değil, az ve öz konuşmayı salık verir.

Fazlası veya gereksizi olduğu zaman, demek ki söylenen sözün etkinliğini de azalıyor.

Türkiye'nin "kırmızı çizgilerle" ilgili söylediği sözler aklıma geldiği için yazdım bunu.

Biri daha çiğnendi gitti.

"Oldu bittiye müsade etmem," diyen iktidar, PYD görünümlü PKK'nın -neden böyle yazdığımı PYD'nin kuruluş tarihçesine bakarsanız anlarsınız - Suriye'nin kuzeyinde 17 Mart 2016 tarihi itibari ile federasyonu ilan etmesi hakkında acaba ne düşünüyordur?

Bundan sonraki "kırmızı çizgi" acaba nasıl olacak?

Gülüp geçiyorum artık... Çünkü aklımla dalga geçirmek istemiyorm.

Nereden nereye gelindi yine? Aslında böyle olacağının kodları geçmişte yazılıydı. "Körfez Savaşı" sırasında uluslararası gücün "Çekiç Güç- Irak'ta 36. paralelin yukarısında uçuşa yasak bölge oluşturması gibi.
İncelenebilirdi belki o günler. Ancak geçmişten ders alma gibi karakterimiz olmadığı için, yaşananlar normal.

Bugünün Suriye savaşında ABD ve Rus güçleri zaten zemini hazırladı. PYD'yi iki taraf da IŞİD'e karşı hem kullandı, hem destekledi. PYD de iki tarafın öncelikli kara gücü oldu. Hatta ABD'li yetkili ile Kürt komutanın fotoğrafını da herhalde hatırlıyorsunuz; yüzlerin güldüğü, plaketin verildiği kare.

Pazarlık da ortaya çıktı gibi. Rusya, Suriye'den kısmi asker çekti. Önümüzdeki hafta ABD Dişişleri Bakanı Moskova'ya gidiyor. Bu arada PYD, federasyonu ilan etti. Kararı geri çekeceğini kimse zannetmesin, önemli uzun bir yolun geçilen önemli bir durağıydı bu. ABD'den kınama filan yok. Sadece "Tanımıyoruz" dendi, o kadar. Bu arada silah göndermeye, desteklemeye devam.

Rusya'sı, ABD'si, PYD'si hatta Esad'ı; onlar da bizimkilerin "kırmızı çizgileriyle" adeta dalga geçiyor. Gücü, gücü yetene anlayacağınız.

Son bir bilgi daha; "Körfez Savaşı" sırasında ABD, Kürt bölgesi için de benzer yaklaşım içindeydi. "Önemli olan Irak'ın toprak bütünlüğüdür," diyordu. Bugün, Kuzey Suriye'de ilan edilen Kürt federasyonu için de aynı cümleleri kuruyor: "Önemli olan Suriye'nin toprak bütünlüğüdür"

"Aklımızla dalga geçiyor" durumları yine...

Ama gerçek olan adım adım federasyonlar, özerk bölgeler kuruluyor, kurduruluyor.

Peki, AKP iktidarının "kırmızı çizgi" politikası bundan sonra ne olacak? Olan bir şeyin olduğunu zannetmiyorum.

Çünkü "Ağır ol, molla desinler," çoktan etkisini yitirdi.

http://fatihportakal.com/