Nüfus kağıdına değil gördüklerine güven…

Bu ülkeye yıllarca çok şey veren gerçek değerleri ‘o artık yaşlandı’ diyerek çok çabuk harcıyoruz.

Aykut Işıklar Aykut Işıklar

Biz neden bu kadar insan tüketen toplum olduk? İşte örnekler…

Sağlığı yerinde, en küçük bir problemi yok. Ne tansiyonu yüksek, ne şekeri… Enerjisi ise süper. Her gün en az 5 km koşuyor. Bir kilo fazlası yok. Aklı yerinde, zekası gençliği gibi. Tüm bunlara ilave olarak beyni birikimle dolu.

Her şeyin nereden, nasıl doğacağını, ne şekle bürüneceğini kestiriyor. Çünkü yaşayarak öğrenmiş onları. Hani derler ya ‘tecrübe her zaman parayı alır’ diye… Yıllarını işine vermiş. Hiç doymamış, heyecanı sonsuz. Adrenalin yüklemesi hazır…

Böyle birini gözünüzün önüne getirin. Ne ile uğraşırsa uğraşsın işinde hala çok başarılı olsun. Yaşı da isterse 70 olsun. Genç kızlardan daha bakımlı, sağlıklı, sporcu , seksi ve güzel bir kadın…

Bu kadının ismi de Ajda Pekkan olsun. 50 yıllık sanatçılık hayatında neler yaptığını size şimdi uzun uzun anlatacak değilim. Sadece pek çok konuda ‘ilk’, ‘önce’, ‘usta’, ‘hoca’, duayen’ gibi kelimeler ile anlatacağım. Bugün sahnelerde veya müzik dünyasında olan herkesin örnek aldığı, saygı duyduğu ve sevdiği Ajda Pekkan...

Ancak tüm bu gerçekleri görmeyen, görmek istemeyenler de var bu ülkede. Geçmişi, tecrübeyi kabul etmeyen, kıskanan, ‘bir an önce gitse yerini ben alsam’ diyenler. Onlar insan tüketmeye, yüz eskitmeye, küçük görmeye, ötekileştirmeye meraklılar.

Sayıları da küçümsenmeyecek kadar çok. Onlar yüzünden geçmişe karşı vefasız, saygısız oluyoruz. Bu yüzden gerçek değerler bile hayatımızdan çok kısa zamanda uçup gidiyor.

Ajda Pekkan’ı bilinçli örnek olarak verdim. Çünkü geçen hafta bir palavra haber sosyal medyada yer alınca ülkemizin fotografı ortaya açıkca çıktı. Haberde ‘Ajda Pekkan son albümünü hazırlıyor. Bu albümden sonra müziği bırakıyor’ diyordu. Hemen o gün Ajda Pekkan tarafından yalanlandı. Ama sosyal medyada gördüklerimiz gerçekten iğrençti. ‘Neler neler yazılıp çizildi. Burada onları tekrarlamaya elim ve dilim varmıyor. ‘Ne mutlu bize ki, bu kadar donanımlı bir şarkıcımız var. Hala ondan çok şey öğrenebiliriz. Helel olsun kadına. Bu yaşında hala ne kadar güzel işler yapıyor, gençlere örnek oluyor ‘ diyeceğimize… Gelişmiş ülkelerde belli bir yaşa gelmiş bütün sanatçılar hele hele Ajda Pekkan gibi süperstar olmuşsa, her yerde baş tacı yapılır. Gençliğinde görmediği kadar sayılıp-sevilir. ‘O artık yaşlandı. Bir kenara bırakalım’ denmez. Bu çok üzücü ama sadece bizim ülkemizde var.

Peki sadece Ajda Pekkan mı bu terbiyesiz –seviyesiz mesajlarla karşılaşıyor? Hayır. Sezen Aksu için de geçen yaz neler neler söylenmişti. ‘Artık sahneleri bırakacağım. Sadece albüm hazırlayacağım’ dedi diye az kaldı vatan haini ilan edilecekti. ‘Zaten sesi kalmamıştı’ diye söze girdiler neler neler dediler. Hepsi yalan-iftira ve hayal ürünü basit düşünceler…

Bir futbolcu düşünün. Hadi adını da hemen vereyim. Başakşehir takımının kaptanı Emre Belözoğlu… Geçen hafta Galatasaray maçında en çok koşan futbolcu idi. 37 yaşında ama sahadaki 20 yaşındaki gençlerden daha çok koşan bir futbolcu… Ne kadar iyi oynadığını da herkes gördü. Ben Fatih Terim'in yerinde olsam, Emre Belözoğlu’nu tekrar milli takıma davet ederdim. Şu an ülkemizde Emre kadar iyi top dağıtan orta saha oyuncusu yok. Ama Emre 37 yaşında olduğu için sanki özürlü…

44 yaşındaki Hande Yener’ in son sahne performansını izleyenler var mı? Üç saatlik showunda bir saniye durmadan, şarkı söyleyip-dans eden bir kadın. Madonna böyle olduğu için dünyaca saygı duyulan bir kişi. Hande Yener’in bu özelliğini konuşana rastlamadım. Üstelik mayo ile sahneye çıkıyor. Çünkü vücudu mankenler kadar formda… Delikanlı annesi deyip, küçümsüyorlar.

Çağla Şikel, yaz aylarında Çeşme de bikini ile denize girerken gazetecilerden kaçmıyor. Mendil kadar mayosu ile son derece rahat. Çünkü vücuduna güveniyor. Kimse de dansı ve podyumları bırakalı yıllar olmasına rağmen hala o küçük mayo ile poz veren Çağla Şikel’ in ne yiyip-içtiğini soruşturmuyor. ‘Küçük kızları olan yaşlı kadın’ denilip insani başarısı küçümseniyor.
Lütfen objektif düşünün. Bu ülkede Tv sinde ekranda gördükleriniz ile göremedikleriniz karşılaştırın.

Ali Kırca kadar yetenekli bir anchorman’i tanıyor musunuz? Kadınlarda, bana göre hala Gülgün Feyman kadar başarılı haber spikeri gelmedi. Yıllardır küçük kanallarda işini yine en iyi şekilde devam ettiriyor. Ama bana göre yeri çok tepelerde olmalı. Serap Ezgü’ nün ne yaptığını bilen var mı? Spikerlik yapamayacak yaşta mı? Serap Ezgü en 20 yaş büyükler BBC, CNBC gibi dünya devlerinde haber okuyorlar. Uğur Dündar maşallah delikanlı gibi. O bizi ekrana tutsak eden haber programlarını yapamayacak durumda mı? Hadi ‘yaşlandı artık. O tempoyu kaldıramaz’ sakın demeyin. Neler yaptığını, üstelik idealleri için para almadan yaptığın görüyoruz. ‘Halk Arena’ sı her hafta destan yazıyor. Uğur Dündar’ın yerini bir gencin alamamış olması ise… sadece utanılacak bir durum.

Neden tecrübe ile enerjinin birleşip, en başarılı olunacağı sırada insanlara ‘yaşlı’ damgası vurup kenara atıyoruz? Bu sorun yanıtını bilen var ise lütfen bildirsin.