Milli damat modası

Mill damatlar yine gündemde

Aykut Işıklar Aykut Işıklar

80'li yılların ikinci yarısında okuduğunuz gazeteleri hatırlayın. Yani ANAP iktidarının tek başına ülkeyi yönettiği yıllar… Birinci sayfada en çok kimin fotografı yayınlanırdı? Ve tabii maceraları.

Milli damat davulcu Asım Ekren’i mutlaka hatırlarsınız. Çünkü Asım, devrin Başbakanı Turgut Özal’ın kızı Zeynep Özal’ı (kaçırarak) evlenmişti. Belki birileri bir şey yapar diye Kadıköy Çiftehavuzlar’da bir arkadaşlarını evlerine saklanmışlardı.

Özellikle Semra Özal’ın siniri geçene dek ortaya çıkmamışlardı. 8 yıl ülkemizi yöneten rahmetli Özal, düşünüldüğü gibi davranmamış , sevdiği erkekle ama habersiz evlenen kızını çok çabuk affetmişti. Benim akılsız arkadaşım Asım Ekren üç-beş yıl içinde çok zengin olabilecek iken, elindeki avuncundaki parayı da kaptırmıştı.

Jaguar skandalını hatırlayın. Hediye edilen otomobili bile gidip Jaguarcı Zeki Dedehayır’a geri vermişti. Zeynep –Asım evliği daha baştan yara aldığı için , çok kısa zamanda bitti. Ancak o günlerde patlayan ikinci damat olayı devam etti.

Devrin Ulaştırma Bakanı Veysel Atasoy’un kız kardeşi Esin Atasoy da bizzat Semra Özal’ın gayreti ile şarkıcı Osman Yağmurdereli ile evlenmişi. Böylece ikinci milli damat da Osman Yağmurdereli olmuştu. O günlerde sadece Maksim Gazinosunda üvertür şarkıcı olan rahmetli Osman, Tv dizi yapımcılığa geçmişti. Bir ara ekranlarda üç dizisi olan en çok kazanan yapımcı olmuştu.

Genç yaşında yakalandığı amansız hastalık yüzünden istediği-beklediği hayatı yaşayamadan bu dünyadan göç etti. Bu arada AKP den milletvekili de oldu. Eşi Esin hanım rahmetlinin işini devam ettiriyor.

O günlerden kalma bir başka milli damat Mehmet Ali Yalçındağ’dır. Doğan Yayın Grubunun patronu Aydın Doğan’ın büyük kızı Arzuhan Doğan ile evlenerek medyanın görünmeyen kralı oldu. Emrinde pek çok gazete ve Tv olan bir damat. Son zamanlarda kadro küçüldü ama Mehmet Ali Yalçındağ’ın medya patronluğu devam ediyor.

Çok eski yıllara değinmek istemiyorum. Örneğin rahmetli Mehmet Ali Birand’ın Milliyet Gazetesine damat olması gibi. Rahmetli Ercüment Karacan’nın kızı ile evli idi Mehmet Ali Birand…

Zengin-güçlü önemli adamların kızı ile evlenerek milli damat olma modasından bu yana 30 yıl geçti. Ancak son zamanlarda damat saltanatını yine görmeye başladık. Hatta gözümüzün içine girecek kadar. Örneğin halen Enerji Bakanı olan Berat Albayrak kimdir? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızıyla evli değil mi?

Son zamanlarda yıldızı hızla parlayan genç iş adamı Selçuk Bayraktar da Cumhurbaşkanının küçük kızı Sümeyye’nin eşidir. İstanbul Büyükşehir eski Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Kavurmacı da bir ara iş dünyasında fırtına gibi esiyordu. Şimdi FETÖ davasından yargılanıyor. Halen Başakşehir’in Başkanı olan Göksel Gümüşdağ’ın da ‘milli damat’ olduğunu herkes biliyor.

Ünlü TV programcısı Cüneyt Özdemir de damat olarak çok sağlam bir kapıya demir attı. Türk sinemamızın efsane yapımcısı Türker İnanoğlu ile unutulmaz oyuncu Gülşen Bubikoğlu çiftinin damadı olduğunu çok kişi bilmez. Çiftin tek çocuğu Zeynep ile evlidir. Yani Cüneyt de İnanoğlu ailesinin milli damadı. Türker inanoğlu çyle böyle zengin değil. 50 yıldır sayısız film ve Tv dizisi çekti. Kocaman iş merkezleri ve sinema salonları var.

Sevilen Türk sanat müziği yorumcusu Ahmet Özhan da ilk eşinde olan kızını tanıdık muhafazakar bir aileye gelin etti. Başka bir deyişle damat aldı. Buna benzer örnekler giderek artıyor. Son aylarda evlenen çiftler de milli damat adayları veya gelinler var. Aynı düşünceyi paylaşan ve aynı gelecek planları yapan aileler çocuklarını başkalarına vermiyor. Nerede, nasıl düğün yapacakları, evlerini hangi tarz eşyalar ile döşeyecekleri, hafta sonu nerede hangi kebapçıya gidecekleri hatta karı-koca hangi marka arabalar ile dolaşacaklarını hiç tartışmıyorlar. Bütün zevkler örtüşüyor.

Şimdiye dek damat olayına bir kişi karşı geldi. Halk arasında jöleli damat olarak tanınan Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut , hatırlarsınız Doğan ailesine damat idi. Şimdilerde TV programı hazırlayıp sunan aslında haber spikeri olan Şule Zeybek ile evliydi. Bir gün ansızın ayrılıverdiler. Hiç sır vermediler, geleneği neden bozduklarını anlayamadık.

Damat modasını anlatacak pek çok örnek verebilirim ama gerek yok. Halkın tanımadığı ve ilgilenmediği insanlar ne yaparsa yapsınlar.