Medya patronu olmak için yedek parçacı olmak mı gerekiyor

Medya patronu olmak için yedek parçacı olmak mı gerekiyor...

Aykut Işıklar Aykut Işıklar

Şimdi sırada Salih Keçeci var. Çünkü Salih de rahmetli Erdoğan Demirören, Aydın Doğan ve Turgay Ciner gibi yedek parçacılıktan medyaya geçti.

Salih’i siz mutlaka tanırsınız. Sabahları ekrana gelen magazin tartışma programlarında zaman zaman yorum yapıyor. Yani yüzü tanıdık birisi. Akşamları da cemiyet muhabirliği yapıyor. Düğün-davet yani renkli gecelere katılıyor ve cemiyet hayatımızın ele avuca sığmayan renkli kişilerden özel haber çıkarıyor. İstatistiklere göre mutlaka medya imparatoru olacak.

Halen sadece aylık Quality adında bire dergi çıkartıyor. İlerde dergileri artar, bir günlük gazete sahibi olur. Eh bu arada bir de TV kanalı satın alır. Salih’in rahmetli Erdoğan Demirören, Aydın Doğan ve Turgay Ciner'den neyi eksik?

Taksim Talimhanedeki yedek parça satan bir dükkanda uzun yıllar çalıştı. Çevre edinince gazeteci olmak istedi. Demek ki medya patronu olmak için önce otomobil yedek parçası olmak gerekiyor.

Şöyle bir 60 yıl öncesine bakarsak Erdoğan Demirören’i Aksaray da ‘Kolaylık Oto’da hatırlıyorum. Ablasını oğulları Ahmet ile Fahri Karakaşlı çok yakın arkadaşım idi.

Erdoğan ağabeyi o günlerinden tanıyorum. ‘Kolaylık Oto’ o zamanın en büyük ve popüler yedek parça mağazası idi. Şimdiki gibi özel servisler yoktu. Nasıl olur ki, otomobil ithali çok zor idi. Yollarda gurbetçi kardeşlerimizin hakkı olan permi ile getirdiği 3-5 yaşında otomobiller vardı. Alman otomobilden tutun da Amerika’nın 0 ünlü 8 silindirli büyük otomobillerinin parçaları bile Kolaylık oto da vardı.

Rahmetli Erdoğan ağabey o günlerde babasının yanında bu işi öğrenmişti. Babası erken vefat edince de henüz 17 yaşında iken dev mağazanın başına geçmişti. Nur içince yatsın, başta Hürriyet olmak üzere Türk medyasının yüzde 70 ine sahip olduğu günlerde de hayata veda etti.

Aydın Doğan ise, gazete patronu olduğu günlerde Sirkeci esnafı idi. Önce Milliyet’e ortak oldu. Sonra tamamını aldı. Daha sonraki yıllarda da Vatan ve Hürriyet’in patronu oldu. Yıllar sonra Gazinolar Kralı Sudi Özkan’dan öğrenmiştim. Meğerse daha önceleri Karaköy Perşembepazarı’n da demir tüccarlığı da yapmış Aydın Doğan.. Bildiğiniz gibi Doğan Medya grubunun çok büyük bölümünü Erdoğan Demirören’e satıp Almanya ya gitti.

Bir başka medya imparatoru Turgay Ciner de Taksim Talimhane esnafı kökenli… Çok genç iken Maltepe ile Cevizli arasında bir yedek parçacı dükkanı vardı. Ticareti orada öğrendi. Ama otomotiv sektörüne hep yakın kişi idi. Ağbisinin de TIR kamyonu vardı. Maltepe den Talimhaneye geçti. Kaç yıldır da medya patronu. Ama sadece birisi. Bence birinci işi madencilik.. Şu an en kıdemli Medya patronu Turgay Ciner dersem de yalan olmaz.

Genel durumu anlatan fotoğrafa bakınca Salih’e geleceğin medya imparatoru dersem komik olmaz değil mi?