Magazin bitiyor mu?

Magazin sektöründe çalışmış ve hala magazin sektöründen ekmek yiyen biri olarak magazinin şekil değiştireceği kanısındayım.

Ferda İskitoğlu Ferda İskitoğlu

Magazin haberciliğinin bitip bitmeyeceği bu aralar en çok konuşulan konular arasında yerini alıyor.

Yahu bu nerden çıktı demeyin. Durup dururken sorgulanan bir konu değil tabi ki bununda bir çıkma nedeni var.

Oyuncu Kenan İmirzalıoğlu’nun kazandığı davadan çıktı. İmirzalıoğlu, 2014'te, tatil için geldiği Bodrum'da, deniz açıklarında bulunan özel bir teknede, eski kız arkadaşı ile güneşlenmek için yatın açık kısmına çıktıkları sırada habersiz çekilmiş fotoğraflarının yayınlanması üzerine dava açıyor ve başarılı oyuncu İmirzalıoğlu, kişilik haklarına saldırı dolayısıyla uğradığı manevi zararın karşılanmasına ilişkin açtığı davayı geçtiğimiz günlerde kazanıyor.

Magazin sektöründe çalışmış ve hala magazin sektöründen ekmek yiyen biri olarak magazinin şekil değiştireceği kanısındayım. Şekil değiştirmek zorunda. Son 10 yıla baktığımızda zaten büyük bir değişimin söz konusu olduğu aşikar. 10 yıl önce magazin haberciliğinin duruşu daha sertti.

Ünlüleri daha yorardı. Bu dönem hatta benim çaylak olduğum zamanlara dayanıyor. Henüz öğrenciyim ve bir şekilde okuduğum bölümün hakkını vermek isteyip bir ileriye taşımak istiyorum. Bu işin mutfağında başlayıp kültür-sanat muhabirliğinden magazin muhabirliğine geçiş yapıyorum.

O zaman kimler kimler tersliyor beni. Kimler çekiniyor, konuşmuyor benimle. Günün sonunda ise en konuşmayacak kişilerle röportaj yapmayı başarıyorum. Ama o kadar zor bir süreç ki bu süreç.

Ben magazin muhabirliğinden bir süre sonra okul nedeniyle vazgeçmek durumunda kalıyorum. İşi bilenlere bırakıyorum.

Peki şimdi? Hayatın gizliliği ve kişilik haklarının ihlali konusunda yeni çıkan yasanın basın özgürlüğüne zarar vereceği düşünülüyor. İsteyen davayı açabilir, kazanabilir ya da kazanamaz.

Peki sektörde pr aracı olarak kullanılan magazin basının özgürlüğü kısıtlarsanız magazin muhabiri arkadaşların nasıl güzel işler yapmalarını sağlayabileceksiniz?

Güzel işten kastım, siz yazın 36 derece sıcağın altında denize girip güneşlenirken, bunu severek gönülden yapan magazin muhabirlerimizin dağlara taşlara çıkıp artık fotoğraf çekemeyecek olması. Onların 1 karelik heyecanı ömürlerine bedel.

Başka bir durumu sorgulayacak olursak pr için istihbarat şeflerini arayıp “Ben şu saatte şurada olacağım. Beni çekmek için gelebilirsiniz.” Diyen yeni oyuncu ve sanatçılar… Bu 10 yıl öncede vardı 10 yıl sonrada olacak.

Zaten artık akıllı telefonlar sayesinde herkes magazinci nasıl durdurabileceksiniz bu durumu?

Mahkemelik olmak yerine iletişim kursak ya birbirimizle. İnanın her şey daha güzel olur. Valla neyi haber yapacaklarını şaşırır oldu magazinci arkadaşlarımız.

Allah kolaylık versin hepsine.