Levent Yüksel’in yüzü

Bir gazetede bir zamanların en popüler erkek pop şarkıcılarından biri olan Levent Yüksel’i görünce, derin ve geniş düşüncelere daldım.

Aykut Işıklar Aykut Işıklar

Levent Yüksel’in yüzü, Sanki bütün erkek şarkıcıların aynası gibi

Kendime ‘Ne olacak bu erkek şarkıcıların hali’ diye absürt bir soru sordum. Levent aslında sadece bir simge. Bakın ondan yola çıkıp nerelere kadar gideceğim.

Levent ile Sertab Erener arasındaki büyük aşkı ve evliliği mutlaka anımsarsınız. Sezen Aksu ablalarının güçlü kolları arasında geçen yıllarını, daha doğrusu çalışmalarını da… Bir ara ciddi rahatsızlık geçirdi.. Gazeteciler hastane bahçesine kamp kurup, ‘belki Levent camdan bakar da tek kare fotoğraf çekeriz’ diye bekledi. Çünkü yanında en az kendisi kadar ünlü eşi Sertap Erener refakatçi olarak kalıyor, ünlü konukların biri gidiyor, diğeri geliyordu. Sezen ablaları da hep yanında idi.

Şimdi ise… Çökmüş daha açıkcası buruşmuş bir yüz, herkese kötü kötü bakan bir insan gibi gecenin karanlığında evine dönüyor. Bir yıl içinde on yaş almış dersem abartmış sayılmam. O zamanlar da az konuşurdu, insanlardan kaçardı. Şimdi de öyle. Açıkcası her zaman asosyal oldu. Ama yüzündeki bu çöküş çok şeyi anlatıyor.

Bence bu duruma belki de bu yüzden geldi. Ne yaptığını bilen var ise lütfen bildirsin. Pardon günahını almayayım. Geçen hafta Beyoğlu'nun ara sokağında duvarda afişi gördüm. Her akşam başka bir erkek şarkıcıya sahne veren küçük bir konser salonu ilanı idi. Allah işlerini rast getirsin, eski günlere biran önce dönsün temennisi yaparken diğer erkek şarkıcılar aklıma geldi. Bu ülkenin en iyi klasik pop müzik şarkıcıları, yani Frank Sinatra, Tom Jones gibilerin şarkılarını yorumlayacak olanlar neredeler?

Örneğin Neco Bodrum’da yaşıyor. 50'sinden sonra baba oldu. İyi güzel de nasıl geçiniyor? Yılda kaç gece sahneye çıkabiliyor. Alpay deseniz öyle. Geçen hafta bir konser ilanını gördüm. Ama Neco gibi yılda kaç gece? Ömür Göksel, Ercan Turgut, Ersan Erdura nın durumu farklı mı? İspanyolca şarkılarda üzerine tanımam dediğim Aydın Tansel geçen yıl vefat etti. Acaba ölürken bankada kaç lirası vardı? Nasıl bir evde yaşıyordu?

Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses, Ahmet Özhan, Ferdi Tayfur, Ümit Besen, Çoşkun Sabah, Selami Şahin, Mahsun Kırmızıgül, Emrah, Özcan Deniz, Cengiz Kurtoğlu hatta Alişan gibi eskileri yani içinden arabesk geçenleri başka kefeye koyuyorum.

Zaten çoğunun da maddi durumu çok iyi. Daha genç olan Tarkan, Kenan Doğulu, Serdar Ortaç, Cenk Eren, Mustafa Sandal, Metin Özülkü, Rafet El Roman, Kıraç da akılllı adamlar. Onlar da geleceklerini garanti ettiler.

Ama Çelik, Ercan Saatçi, Ufuk Yıldırım, Kutsi, Teoman, Yalım gibi onlarca erkek şarkıcının yaşlılık günlerini garanti ettiğini sanmıyorum. Beş yıl sonra dökülmeler başlar.

Yani Anadolu da salaş yerlerde gitar çalıp şarkı söylemek.. Bu yüzden haklarında olumsuz düşüncelere dalıyorum. Aslında kimin yarın ne olacağı hiç bilinmez. Çok zengin olanları da günün birinde arkadaş ısrarı ile kumar masasına oturup- servetini kaybeden pek çok şarkıcımız var. Şimdi isim vermek istemiyorum. Üç yıl önce beş-on ev sahibi idiler. Şimdi Anadolu’dan iş teklifi gelse diye bekliyorlar .

Peki ‘En iyi durumda olan erkek şarkıcıları hangileri’ diye sorarsanız?

Şayet AKP belediyelerinin ve Kültür Bakanlığının büyük desteği ile oradan oraya koşturup, paraya para demeyen Ahmet Özhan ve Mustafa Ceceli’yi bir kenara koyarsak… Tabii aynı durum CHP'li belediyelerin göz bebeği Zülfü Livaneli ve Edip Akbayram için de söz konusu…

Benim kişisel görüşme göre kimsenin etkisi ve yardımı olmadan tartışmasız bir numara Tarkan’dır. Hadi onu kategori dışı tutalım. İkinci ise Ferhat Göçer gelir . Ferhat sadece sesi ve şarkıları ile para kazanıyor. Konserden konsere koşmasının nedenini merak edip araştırdı. Aldığım yanıt da şu oldu; ‘Ferhat hem Türk müziği, hem de pop müziği sevenlere sesleniyor.

Dinleyicinin yaş ortalaması da ilginç. Her yaş Ferhat’ı severek dinliyor. Bu yüzden konserlere en çok çağrılan şarkıcı oluyor. Politik alanda tarafsız kalması da bir başka olumlu yanı. Her siyasi görüş Ferhat’ı kendine yakın buluyor.‘ Bu yorumu ben çok mantıklı buldum.

Çünkü medya tarafından her zaman üvey evlat muamelesi gören Ferhat Göçer’in başkalarından farklı tarafı olmalı ki sessiz sedasız koşturuyor. Volkan Konak da çok konser veriyor. Çünkü her yerde Karadenizli var. Volkan da onların prensi.

Rock şarkıcılar arasında bence en popüler olanı Hayko Cepkin… Hayko tartışmasız bir numara. İstanbul dışında kafasına göre yaşamasa, Tarkan ile yarışır. Üniversite gençliği şarkıları kadar kafasını-duruşunu seviyorlar.

Son zamanlarda besteleri ile büyük bir patlama yapan Gökhan Tepe de çok popüler oldu. Geçen yıl Tarkan’ nın yerini alacak denilen Murat Boz ise ‘evet’çi gruba karışınca tepe takla devrildi.

Berksan gibi yetenekli genç şarkıcılar da var. Hele bir zaman geçsin bakalım ne zaman ne yapacaklar. Biliyorsunuz bu ülkede şöhret olmak çok kolay. Ama şöhret olup ayakta kalabilmek çok zor.