Kardashian! Seks kasedi mi, cinayet mi?

Gündemden düşmeyen Kardashian ailesinin Amerikan tarihinin en büyük cinayet davası ile bağlantısı ne?

Eylül Kübra Uzun Eylül Kübra Uzun

Son günlerde MET Gala’da giydiği ıslak görünümlü elbisesiyle çok tartışılan ve taşıyıcı anne sayesinde doğurduğu dördüncü bebeğiyle gündemden düşmeyen Kim Kardashian nasıl bir anda hayatımıza bu kadar dahil oldu? Muhtemelen Paris Hilton’la olan arkadaşlığı, gündeme bomba gibi düşen Ray J ile seks kasedi ya da “Keeping Up with the Kardashians” diyebilirsiniz. Ancak yanılıyorsunuz!

Kardashian ismini Orenthal James Simpson Davası ile duyduk… Aslında dava tipik bir cinayet davasıydı. Tarihin 12 Haziran 1994’ü gösterdiği gece eski Amerikan futbolu yıldızı O.J.’in defalarca şiddet uyguladığı eski eşi Nicole Brown ve arkadaşı Ronald Goldman vahşice öldürülmüşlerdi. Nicole’ün boğazı kopana kadar kesilmiş, Ronald ise 17 yerinden bıçaklanmıştı. Polisler O.J.’i bilgilendirmeye gittiklerinde O.J. evde değildi. Ancak O.J.’in arabasının kapısında hem Nicole’e hem de Ronald’a ait kan izleri, bahçesinde yine aynı kişilerin ve kendi kanının olduğu bir eldiven bulundu. Nicole’ün bahçesinde o eldivenin diğer teki ve O.J.’e ait olduğu anlaşılan kanlı ayakkabı izleri tespit edildi.

Kardashian! Seks kasedi mi, cinayet mi? - Resim: 1

17 Haziran’da polise teslim olması gerektiği söylenen O.J.teslim olması gerekirken elinde silahla, 100 milyon kişinin televizyondan canlı olarak izledikleri bir kaçma girişiminde bulundu. Artık dava herkesin merakla beklediği, her gün takip ettikleri, halkı ikiye bölen bir dava haline geldi.

Tüm bu delillere ve DNA sonuçlarına rağmen bariz olan cinayet davasının seyri, savunma avukatlarının işgüzar ve ırkçı bir Amerikan polisinin olay yerine O.J.’in kanını dökmüş olabileceğini belirtmeleri ile bir anda değişti. Jüri üyelerinin büyük kısmının siyahi olması, olay yerinde bulunan eldivenin aylar sonra O.J.’in eline olmaması nedeniyle 11 kişilik avukat ordusu davayı ırkçılığa dayandırdılar ve O.J. suçsuz bulundu.

O.J.’in serbest bırakılmasına siyahi jüri üyelerinin çoğunlukta olması neden olarak gösterildi. Aylarca süren dava nedeniyle bir otelde tek kişilik odalarda kalmak, aileleri ile görüşememek, televizyon ve telefon kullanamamak gibi nedenlerin de büyük oranda jürinin kararını etkilediğini düşünüyorum.

Bu arada DNA’nın davalarda delil olarak kullanılmasına o yıllarda daha yeni başlanmıştı. Hatta Amerikan tarihinde DNA sonuçlarının uyması sonucu ilk idam edilen kişi Timothy Wilson Spencer’dır (1994). Tarihte 1990’lı yıllara kadar suçsuz olduğu halde hapse atılan, hatta idam edilen yüzlerce masum insan var. Büyük bir kısmı cezasını çektikten bir kısmı da idam edildikten yıllar sonra aileleri tarafından DNA testi başvurusu ile adını temize çıkarıyor.

Ancak DNA sonuçlarına göre katil olduğu belirlenmiş olan bir insanın suçsuz bulunması nedeni ile bu dava Amerikan Tarihi’nde hukuk okullarında işlenmesi, detaylıca üstüne konuşulması gereken bir dava olarak kaldı. Dava düştükten sonra maktullerin aileleri tekrar dava açmış olsalar da, yasalara göre bir kişi aynı suçtan yargılanamayacağı için O.J. sadece tazminat (33 milyon dolar) ödemeye mahkum oldu. Ancak O.J., tazminat ücretini ödeyemedi. Aradan yıllar geçtikten sonra 2008 yılında başka suçlardan (soygun ve adam kaçırma) tutuklandı. 33 yıllık hapis cezasının 9 yılını yatıp, şartlı olarak salıverildi. O.J. mahkeme tarafından jüri kararıyla çifte cinayetten aklanmış olsa da insanların gözünde hala bir suçlu…

Kardashian! Seks kasedi mi, cinayet mi? - Resim: 2

İşte medyada Kars / Erzurum kökenli, Ermeni asıllı Kardashian ailesinin adını ilk olarak 1994 yılında Amerikan tarihinin en büyük ve en medyatik cinayet davalarından birinde duyduk. O.J. Simpson’un avukatlarından biri olarak tuttuğu ve o zamanlar yakın arkadaşı olan Robert Kardashian sayesinde… Dava sırasında Kris Jenner (Kim’in annesi/Robert’ın eski eşi) Amerikan atlet Bruce Jenner ile evliydi. Kim, Kourtney, Khloe ve Rob ise çok küçüktüler.

Dava sonuçlandıktan kısa bir süre sonra O.J.’in arkadaşı olan Robert Kardashian, 1996 yılında verdiği bir röportajında O.J.’in masumiyetinden şüphe duyduğunu, bu nedenle artık onunla görüşmediğini dile getirmişti. Robert 2003 yılında vefat ettikten sonra Kardashian adını daha çok duymaya başladık. Artık yetişkin birer kadın olan Kim, Kourtney ve Khloe 2006 yılında D-A-S-H adını verdikleri giyim markalarını yarattılar. Birkaç ay sonra da Kim’in eski erkek arkadaşıyla seks kasedi gündeme bomba gibi düştü.

Önce dava açan Kim, daha sonra Kardashian ailesinin beyni olan annesi Kris’in yönlendirmesi ile davasını geri çekti ve kasedi ortaya çıkaran şirkete 5 milyon dolar karşılığında kasedin yayın haklarını sattı. Birden gündemden düşmeyen bir isim haline gelen Kim, o süreçte ünlü kişilerle görüntülenmeye (Cristiano Ronaldo, Nick Lachey, Reggie Bush gibi…) başlamıştı. Paris Hilton gibi ünlü isimlerle partilerin aranan isimlerinden biri haline gelen Kim, aynı dönemde Playboy dergisine kapak oldu. Hemen ardından anne Kris Jenner, yapımcı Ryan Seacrest’in ofisine gidip, aile hayatlarını en ince ayrıntılarına kadar gösterecekleri reality show’u sundu ve onaylanan proje hayata geçirildi. İlk bölümün yayınlanmasından itibaren izlenme rekorları kıran ve halen devam eden proje şu an 16.sezonunda…

Kardashian! Seks kasedi mi, cinayet mi? - Resim: 3

Özel hayatında her geçen gün ayrı bir sansasyona imza atan ve üçüncü evliliğini yaptığı Kanye West ile evlenince durulan Kim, dördüncü çocuğunun fotoğrafını da geçtiğimiz günlerde paylaştı. Ailenin en sakin üyesi sayılan Kourtney, üç çocuğunun babası ve eski erkek arkadaşı olan Scott Disick ve onun yeni sevgilisi ile birlikte tatile çıkmasıyla konuşuluyor. Khloe sevgilisi tarafından aldatıldığını (kız kardeşi Kylie’nin en yakın arkadaşıyla) doğuma girerken ve canlı yayınla öğreniyor. Erkek kardeşleri Rob, sinirlendiği kız kardeşini cezalandırmak için Kylie’nin cep telefonu numarasını sosyal medyada paylaşıyor. Üvey babaları Bruce Jenner cinsiyet değiştirerek Caitlyn Jenner adını alıyor. Bu aile ile ilgili daha yüzlerce ilginç olay sayabiliriz.

Tabii bütün bunların yanında Kardashian ismini koruyabilmek için ana kraliçe Kris Jenner’ın belirlediği bazı kurallara da uymak zorundasınız. Mesela gazetecilerin çekim yaptığı sırada çirkin görünme ihtimalini ortadan kaldırmak için gülümsemek/mimik yapmak ve konuşmak yasak… Yorgun görünme ihtimalini ortadan kaldırmak için her daim güneş gözlüğü ile görüntülenmelisiniz (gece olsa bile). Her ne olursa olsun makyajsız evden dışarı çıkamazsınız. Güneşli havalarda selülit görünmesin diye bikinili görüntülenmek yasak, sadece bulutlu havalarda görüntülenebilirsiniz. Bilinenin aksine magazinde görülen güneş altında çekilmiş bikinili fotoğrafların hepsi düzenlenip basına servis ediliyor. Alkollü görüntü vermeleri de yasak…

Koskoca bir imparatorluk kuran bu kalabalık ve hepsi birbirinden farklı hikayeler barındıran aile bireyleri her şekilde gündemde kalmayı başarıyor, yaşadıkları her anı kazanca çevirmeyi iyi biliyor. Bu sayede edindikleri servet dudak uçuklatacak cinsten… Herhangi bir yeteneği olmadan bu kadar gündem olabilmeleri bence bir başarı öyküsü sayılabilir. Çünkü sonuca baktığımızda üstüne konuşabileceğimiz medyatik olmak dışında bir veri yok… Büyük bir çoğunluk bu isimlerin neden bu kadar konuşulduğunu hala sorgulamaya devam ediyor.

Ancak Kris’in Bruce Jenner’dan olan (Caitlyn Jenner) küçük çocukları için durum farklı… Kylie Jenner (21) kurmuş olduğu makyaj markası (Kylie Cosmetics) sayesinde bu yıl Forbes tarafından dünyadaki en genç milyarder (Mark Zuckerberg 23 yaşındayken seçilmişti) oldu. Kylie’nin ablası Kendall Jenner da (23) en çok kazanan model olarak 10 yıldır zirveyi kimseye kaptırmayan Gisele Bündchen’i geçen ilk isim oldu ve 2017 yılından beri zirveyi kimseye kaptırmıyor. Tabii ki bu isimler önce ablaları Kim’in popülerliği sayesinde başarılı oldular. Ancak o kadar başarılı oldular ki bu sayede Jennerlar, Kardashianlar’ı şimdilik tahtından indirmiş görünüyor.