‘Hanım Köylü’ olmak kolay mı?

‘Hanım Köylü’, Star’ın Ege komedisi serisini devam ettirme görevini üstlenerek çıkacağı ekranda yaz havasını pek bir neşeli estirmeye niyetli.

Anibal Güleroğlu Anibal Güleroğlu

Her toplumun kendine has deyimleri var. Bizde de maşallah cümle duruma dair söylenmiş atasözleri, deyimler gani gani… ‘Hanım köylü olmak’ da bunlardan biri. Bu deyimin ne anlama geldiğini bilmeyen yoktur. Erkeğin evlendikten sonra karısının sözünden çıkmaması, onun yöresine yerleşip adetlerine uyum sağlaması, karısının ailesine düşkünlük göstermesi gibi manalar ifade eden bu deyim ne yazık ki erkekler arasında küçümseme aracı olarak kullanılır. Hani ‘kılıbık’ veya ‘ana kuzusu’ sözcükleri var ya… İşte onlarla aynı mantıkta. Zira toplumda erkeklik, kadına karşı üstünlük kurmakla eşdeğer tutulmakta.

Oysa erkeğin kadının sözünü-fikrini önemsemesi, onun ailesiyle anlaşması aile saadetini yakalamak adına izlenmesi gereken bir yol. Tabii kişiliğinden ödün verip ezilmeden, boyunduruk altına girmeden! Öte yandan karısını seven, ona değer veren ve mutlu etmek isteyen her erkek bir parça ‘Hanım Köylü’ olmak durumunda. Nitekim kadını yok sayıp erkeklik ispatına girişenlerin başvurduğu zorbalıkların nelere mal olduğu haberlerde sürekli boy göstermekte. Kısacası, ailede dengeyi ve huzuru sağlamak için ‘Hanım Köylü’ olmaktan yüksünmemek gerek.

Ancak ‘Hanım Köylü’ olmak da öyle küçümsendiği kadar kolay gerçekleşen bir durum değil. Taraflar arasında sevgi, hoşgörü, saygı ve sabır şart! İlaveten ‘Hanım Köylü’ ayağına yatıp saman altından su yürütmek için bunu paravan olarak kullanmamak da önemli. Diyeceğim o ki; ‘Hanım Köylü’ geçinen erkek çok olsa dahi layıkıyla ‘Hanım Köylü’ olabilmek, bu sıfatı hak edebilmek emek ve yürek işi. Peki ya Star’ın yakında devreye sokacağı Egeli ‘Hanım Köylü’ cephesi? Orada nasıl bir hanım köylülük bekliyor bizi?

STAR’IN EGE KOMEDİSİ RUTİNİNDEKİ BENZEŞMELER

Su gibi akıp giden aylarla yaza doğru yaklaşırken ekranlarda da bir kıpırtı başladı, malum. Erken davrananın kazançlı çıkacağı bu evrede Kanal D, izleyicinin romantik komedi ilgisini ‘Tatlı İntikam’la yakalarken yazın vazgeçilmezlerinden olan ‘Ege komedisi’ rutinine katkıda bulunmak da Star’a düştü yine. ‘Yine’ diyorum çünkü hatırlarsanız bu türde ilgi çeken örneklerin sıkça yüzünü gösterdiği ekran, Star! Diğer kanallara nazaran Ege komedisinde daha başarılı olup ardında iz bırakan Star’daki rutini yaratan eski dizilerse; Baba Ocağı, Dürüye’nin Güğümleri, Güzel Köylü…

Anlayacağınız izleyicinin şiveli işlere olan düşkünlüğünü değerlendirme noktasında akla gelen ilk kanal, Star oluyor. Kuşkusuz diğer ekranlar da Ege komedisiyle şanslarını denediler ama aynı çizgiyi tutturamadılar. Fasılalı olarak Ege havasından tazelenmeyi seçen kanal, şimdi bir kez daha aynı formülü devreye sokmaya hazırlanıyor. Star’ın birbirinin içinden çıkmış gibi algılanmaya müsait şiveli komedilere ilgisinin yeni adı, ‘Hanım Köylü’!

Star, Ege komedisi zincirine bir halka daha eklerken, bir gerçek de gün yüzüne çıkıveriyor… Mola vererek ekranda yer bulan bu dizilerin pek çok yönden benzeştiği! ‘Yok aslında birbirimizden farkımız’ dedirtircesine Ege komedisi olmanın dışında ortak noktaları nedir diye baktığımızda, görünen köy kılavuz istemiyor. Ortak yön öyle çok ki!

-Benzeşmelerin başında, köyleri değişse bile, Muğla çevresindeki köylerde çekilen Ege komedisi olmaları geliyor tabii. Ege, Muğla’dan ibaretmişçesine aynı yörenin seçilmesinde vardır bir hikmet diye düşünürken ikinci ortak yön çarpıyor gözümüze.

-Dört dizinin hepsinin yönetmen koltuğunda da, sayısız reklam filmi çeken ve sevilen dizilerde emeği geçen Mustafa Şevki Doğan bulunmakta… Belli ki, kendisi de Egeli olan yönetmen yöresel adetlerle tanışlık avantajını, yaz dizilerinden yana bol bol kullanmayı çok sevmiş.

-Yapımlar arasındaki ortak yönlerden üçüncüsü, senaryo yaratıcıları bazında çıkıyor ortaya. Hepsinin senaryo ekibinde Baykut Badem ve Filiz Ekinci isimleri dikkat çekiyor. Yani bir bakıma seri imalata geçilmiş gibi. Bunun ne zararı var diye düşünmek mümkün. Ancak buradan hareketle diziler arasında bir başka ortaklığa ulaşınca, olayın rengi de değişiveriyor.

-Senarist aynılığından gelişen ve dizilere etkili olan ortak yön, aynı imzaları taşıyan Ege komedilerinin içeriklerinin benzerlik göstermesi. Bu da özgünlüğü ve ilginçliği minimuma indirgiyor. Çünkü yapımların isimleri değişse dahi, sunulan tablo hep aynı oluyor. Genel çerçeve, zıt ailelerden gelme gençlerin aşkı üzerine yaratılıyor. Sonra ortam adaptasyonu ve şartlı şurtlu yakınlaşma süreci giriyor devreye. İlaveten içeriklerdeki karakterler de, bazı ekstra tipler hariç, aşağı yukarı aynı oluyor. Anlayacağınız, kalemler hep aynı oynuyor.

-Yöresiydi, yönetmeniydi, senaristiydi derken… Ege komedisi rutinindeki bir başka ortak detay, bu dizilerin sezon sonuna doğru başlayıp kışa sarkarak aşağı yukarı bir yıllık ömürle ekran macerasını tamamlamaları. Akılcı bir taktik mi diyelim, yoksa solukları ancak bu kadarına yetiyor mu şeklinde yorumlayalım? Galiba en doğrusu, her ikisi birden.

-Ortak noktaların son kertesi, başta da işaret ettiğimiz gibi hepsinin Star’da yayınlanması. Bunu da ‘Star izleyicisi Ege komedisini seviyor; kanal da bu sevginin ucunu yakalayıp avantaja çevirmenin yolunu iyi biliyor’ mantığıyla algılamalı. Tebrikler.

‘Tatlı Küçük Yalancılar’la uyarlama başarısı sergileyip ‘46 Yok Olan’la yenilikçi yüzünü gösteren Star’ın Ege komedisi rutinindeki ortak yönlere dair saptamalarımız şimdilik bu kadar. Dizinin yayına girmesinin ardından gözümüze çarpan olursa onlara da değiniriz elbet. Bu sıralamadan sonra gelelim ‘Hanım Köylü’nün ön değerlendirmesine…

STAR’DA ‘HANIM KÖYLÜ’YLE YANAR MISINIZ?

‘Çilek Kokusu’ndan romantik komedi olayını deneyimleyen Yusuf Çim’i ‘Ben yanarım. Hem de fena yanarım’ diyerek Gülsim İlhan Ali’nin canlandıracağı karakterle başrolde buluşturan dizinin ilk tanıtımından hareketle değerlendirmemize başlayacak olursak…

Diziye dair sunum kısa ama kendini tarife yeterliydi. Çünkü zıt kutuplar arasında gelişecek aşkın çekişmeci yönünü ortaya koyarak ‘Hanım Köylü’nün temelinin, yasakçı kadınlarla onların yasaklarını yıkmaya uğraşacak erkeklerin hasbıhaline dayalı olduğunu gösterdi. Buna dayanarak diyebiliriz ki, ‘Gecenin Kraliçesi’nin yerini almasını beklediğimiz ‘Hanım Köylü’, yaz aylarına erken yatırım niteliğinde kazançlı bir akılcılık niteliğinde! Nitekim ‘Bu köyden dışarı kız verilmez. Bu köyden kız alacak adam hanım köylü olacak. Özel günleri hatırlamak erkeğe aittir. Önce kadının gönlü yapılacak’ şeklindeki dizi dizi maddeleri sıralayarak, beğenmeyene köyü terk etmesini söyleyen devam tanıtımları ve dizinin içeriğine dair çok daha aydınlatıcı olan son fragman da bu görüşümüzü doğrulayıcı detaylarla dolu.

Kızını dövmeyenin dizini döveceği üstüne espriyle ve internetten bulunan kızlardan hayır gelmeyeceği söylemiyle, önceki fragmanların kadından yana olan havasının aksine erkeksi bir dil kullanan tanıtım, yapımın rengini iyiden iyiye belli etti. Nasıl mı? Esas kızla esas oğlan, ‘Abooo…’ diyen hanım ağaları ve ırgatlıktan ağalığa soyunanları aşıp birbirlerine kavuşmak için bin bir dereden su getirecek. Toprağı olmayanın ‘ağa’ olduğu, parayı basanın malları alacağı köy çekişmeciliğinde cıvıl cıvıl kızlar ile onları dikizleyen erkekler aşk meşk cephesinin yan kanadını oluştururken, yetişkinler de güçleri oranında birbirleriyle rekabete girişecek. Araya da şehirli havalı arkadaşlar ve kıskançlık atraksiyonları çeşni katacak. Peki, bu bildik cümbüşte özellik sunan bir karakter olmayacak mı? Görünen o ki, ‘Hanım Köylü’nün kendine has tipi de, ‘Ahey ahey ahey’ diyen 62 minibüs sahibi zat-ı muhterem! Şimdiden sevdik bile.

Son tahlilde; Mehmet Özgür, Ali İpin, Toygan Avanoğlu, Aylin Kabasakal, Tanju Tuncel, Uğur Demirpehlivan, Selim Erdoğan, Ayten Uncuoğlu gibi isimlerin de kadrosunda yer aldığı ‘Hanım Köylü’, Star’ın Ege komedisi serisini devam ettirme görevini üstlenerek çıkacağı ekranda yaz havasını pek bir neşeli estirmeye niyetli. Hadi bakalım.

‘Erkekler kadınların yüzünü güldürecek, heç ağlatmaycek’ diyerek kafa tutan kadınlar, Saklıköyün güzelliklerinin dışarıdan gelecek kişilerce bozulmasından korkup verdikleri ültimatomlarla erkeklere ‘Yandıkkk…’ çektirirken, izleyici de onlarla birlikte ‘Hanım Köylü’lük şartlarını kabul edip yanmak isteyecek mi peki? Cevap, ‘Yanmaya değer bir şey olup olmamasına’ bağlı neticede. Ancak gidişine yanmak isteyen de her daim çıkar. Ayrıca romantik komedinin Ege şiveli versiyonunun kefili, kendinden öncekilerin gördüğü ilgi olunca… Sezon sonuna yaklaşılırken çalınan maya, yaz boşluğunda iyice etkili hale gelir. İzleyicisini Ege’de eğlenceli tatil moduna sokacak olan ‘Hanım Köylü’ de rahatlıkla kabarır. Silahların, tokatların konuştuğu düzene karşı ‘Hanım Köylü’müzün bol olması temennisiyle…

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal