Erkeklere Neden Öküz Diyoruz?

Sadece biz kadınlar değil erkekler de aynı şekilde hemcinsleri için öküz kelimesini kullanıyorlar artık. Peki, niye bir hayvan adı ile erkekleri suçluyoruz dersiniz?

Sezin Sivri Sezin Sivri

Son dönemde özellikle kadınlar arasında moda olan “erkekler öküzdür” söylemi iyice yerleşti dilimize. Umursamaz ve ruhsuz davranışlarına kızdığınız zaman bir erkeği ‘öküz’ diye nitelendirmeyenimiz yoktur sanırım. Sadece biz kadınlar da değil erkeklerde aynı şekilde hemcinsleri için öküz kelimesini kullanıyorlar artık. Peki, beklentilerimizi alamadığımızda niye bu söylemle bir hayvan adı ile erkekleri suçluyoruz, öfkemizi kusuyoruz dersiniz?

Dişil ve eril enerjiler ilgili gittiğim bir eğitimde öğrendim; erkeklere neden öküz diye hitap ettiğimizi. O eğitimden sonra da kendi öküzlüklerimi ve altında yatan gerçekliği bir bir fark etmeye başladım. Bunlara geçmeden önce, öküz kelimesinin gününüzde neden ve nasıl kullanıldığını anlayabilmemiz için öncelikle tarım tarihimize ve modern hayata geçişimiz ile unutmaya yüz tuttuğumuz isimlere bakmamız gerekiyor.

Sığır, boğa, inek, öküz…
‘Sığır’ kelimesi geviş getiren, etinden, sütünden ve hizmet hayvanı olarak faydalanılan büyükbaş evcil hayvanlar için kullanılıyor.
Damızlık erkeğine ‘boğa’; yavrulayan dişiye ‘inek’; hadım edilmiş erkeğine ‘öküz’ deniyor.
Sonuç olarak ikisi de erkek sığır fakat boğa damızlık olarak, öküz ise iş ve besi hayvanı olarak kullanılılıyor. Yaşı ilerlediği için güçten düşen öküzlere ‘koca öküz’ deniyor.

Çift sürmek, kağnı çekmek gibi zorlu görevlerde kullanılmak üzere boğlar hadım edilerek öküz’e dönüştürülüyor. Ortalama 800 kg gelebilen öküz, hadım edilmesi sayesinde 4500 kg’lık yükü rahatça çekebilir hale geliyor. Traktörün giremediği yerlerde ziraatın temel direği olarak kullanıyorlar. Anlayacağınız yetişkin ve güçlü ancak erkekliği elinden alınmış sığırlar bir süre sonra fiziksel olarak daha güçlü hale gelerek öküze dönüşüyorlar. Erkekliğini ve dürtülerini, böylece duygularının bir kısmını yitiren öküzün asli ve tek görevi artık saban ile tarla sürmek ve kağnıya koşulmak oluyor.

İşte bu nedenledir ki bizlerde altında yatan bu gerçeği bilmeden umursamaz olduklarında, sadece işlerini ve kendilerini düşündüklerinde, duygularımızı ve bizi anlamada yetersiz olup özensiz davrandıklarında erkeklere öküz diye hitap ediyoruz. İncelik nedir, sürpriz nedir bilmeyen, nezaketten nasibini almamış ve kadının kendi başına bir birey olduğunu, onsuz da her işini halledebileceğini kabul edememiş ya da işine geldiğinde kabul eden yetişkin ama duygusal anlamda az gelişmiş erkek türüne biz kadınlar öküz diyoruz. Tüm kadınların ortak şikayeti de bu nedenledir ki öküzden hallice erkekler oluyor.

Öküz erkeklerin bitmek bilmeyen ortak özelliklerinin başlıcaları şu şekilde sıralanıyor:
1.Her davranışınızı sorgular.
2.Toplum içinde sizinle çok samimi olmazlar.
3.Tüm kıyafetlerinize karışırlar.
4.Her dakika arayıp/mesaj atıp ne yaptığınızı, nerede olduğunuzu ne yaptığınızı bilmek isterler.
5.İlgi ve sevgi göstermede hiç başarılı değildirler.
6.Size kendisine ait bir eşyaymışsınız gibi davranırlar.
7.Kadın ruhundan anlamazlar.
8.Tek başınıza veya kız arkadaşlarınızla dışarı çıkmanıza izin vermezler.
9.Erkek arkadaşlarınızla görüşmenizi istemezler.
10.Sık sık "sen anlamazsın", "sen karışma" gibi cümleler kullanırlar.
11.Özel günleri hatırlamaz veya önemsemezler.
12.”Teşekkür ederim", "rica ederim", "özür dilerim" gibi cümlelerin varlığından haberleri yoktur.
13.Her şeyi en iyi kendisi bilirler.
14.Yanınızdan erkeğe benzeyen herhangi bir varlık geçtiği an kıskançlık krizine girerler.

Erkeğin Öküzü kadar Kadının da Öküzü Var Artık.

Sadece erkekler değil kadınlarda bir o kadar öküz olabiliyorlar. Kendimden biliyorum! Zamala gelişti bu yönüm. Dişil yanım törpülendikçe ve eril yanım güçlendikçe, yargılandıkça ve benden standart bir kadın/insan olmam beklendikçe, incindikçe, kırıldıkça, hayal kırıklığına uğradıkça bazı konularda ve bazı durumlarda öküzlükler yapmaya başladığımı fark ediyorum artık. Yumurta mı tavuktan çıkar tavuk mu yumurtadan meselesine gelecek konu, ben mi öküz oldum yoksa beni mi öküz yaptılar bilemiyorum! Tüm insalık için geçerli bir sorunsal bu.

Bence erkeğin öküzü diye bir şey yok; duyguları şu ya da bu şekilde hadım edilmiş insanların öküze dönüşmesi ya da öküzlük yapması var sadece. Erkeğin öküzü kadar kadının da öküzü var artık. Duygusal açıdan hadım edilmiş insana öküz diyoruz.

Arabaların aynalarının kör noktaları oldukları gibi insanlarında kör noktaları var, kendilerine dönüp baksalarda kör noktaları nedeni ile bazı şeyleri göremiyorlar. Kendimizde göremediğimizi başkalarında görmemiz de biraz bundan bence.. Başkalarına öküz derken öte yandan kendi yoksunluklarımız nedeniye öküzlükler yapışlarımız…

Sezin Sivri