Dizilerde yaprak dökümü

Poyraz Karayel’in henüz söyleyecek sözü çok olduğu halde noktalandığı sezonda haksız yere gönderileni de var, hak edeni de…

Anibal Güleroğlu Anibal Güleroğlu

İnsanlar birbirlerine türlü vesilelerle ‘nicelerine erişme’ temennisinde bulunurlar ya… İşte ekrana çıkan dizilerin en büyük derdi de gelecek sezonda devam edebilmek. Bunun için belirleyici kriter, kalite performansından ziyade çoğunlukla reyting sonuçları olmakta. Arada ekstra gerekçelerle final yapanlar çıksa dahi, reytinge dayalı reklam geliri yüksek olanlar tüm eksiğine gediğine rağmen bir dahaki yılı görebiliyor. Bu avantajı yakalayamayanın payınaysa izleyicisine ıslak mendil sallamak düşüyor. Tabii yerleri hemen dolduruluyor. Ancak onların ömürleri de hayli yüksek olan dizi maliyetlerini, yine oldukça pahalıya gelen reklam alımlarıyla karşılayabilme becerilerine bağlı. Bu ise dizi gel-gitlerinin sürmesi demek. Nitekim 2016-2017 sezonuna baktığımızda müthiş bir sirkülasyon görülmekte.

Poyraz Karayel’in henüz söyleyecek sözü çok olduğu halde noktalandığı sezonda haksız yere gönderileni de var, hak edeni de… Umuda Kelepçe Vurulmaz, Ölene Kadar, Yıldızlar Şahidim, Aşk ve Gurur gibi diziler kanal ya da sunum hatasıyla harcananlardan. Paramparça, Yeter, Kiralık Aşk, Yüksek Sosyete, Seviyor Sevmiyor, Aşka Tutsak, Tatlı İntikam, Asla Vazgeçmem, Gülümse Yeter, Kördüğüm, Bana Sevmeyi Anlat, Esaretim Sensin, Sevda Kuşun Kanadında gibi yapımlarsa reyting açısından sözün bittiği noktaya gelip finale gidenler. Öte yandan İçimdeki Fırtına, Cesur Yürek, Hayatımın Aşkı, Babam ve Ailesi, Kanıt: Ateş Üstünde, Arkadaşlar İyidir, Rüzgârın Kalbi, Hayat Sevince Güzel, Kertenkele: Yeniden Doğuş dizileri de içeriklerinin potansiyel kısıtlılığından dolayı bekleneni veremeyenler. Klişelere bel bağlayıp şans deneyen Altınsoylar, İlişki Durumu: Evli, Kırlangıç Fırtınası, Familya, Rengârenk, Kaçın Kurası gibi yapımlarsa izleyiciye hitap edemedikleri için hızla ekranı terk edenlerden.

Kısacası; TRT’nin ‘Son Destan’ gibi mini dizilerinin mutlak finalleri bir yana… Özel kanallarda dizilerin yaprak dökümü tüm hızıyla yaşandı bu yıl da. Sezon sonuna doğru yaklaşırken yeni finaller de kapıda. Bu nedenle mevcut dizilerin performansını değerlendirerek gidicilerle kalıcıları yorumlamak istedim. Öncelik gidicilerin…

SEZON SONU VEDA EDECEK DİZİLER

Bölümler boyu konusunu uzatabilmek için sürekli yeni mucitlikler yaratan ve nihayetinde kendini tekrara düşmekten işin cılkını çıkartan… Yerini ‘Savaşçı’ya terk edip Salı’ya giderek yolculuk işaretini veren ‘O Hayat Benim’den söze girip FOX’taki kesinleşen vedalara baktığımızda… 2014 Şubat’ından beri ekranda olan dizinin dördüncü sezonunda tükenme noktasına geldiği malum. Dolayısıyla her türden atraksiyonla işi bunca zaman ayakta tutan ve nihayetinde miadını dolduran ‘O Hayat Benim’in finali ne sürpriz, ne de üzüntü yaratacak bir haksızlık. Ceren Moray’ın mükemmel performans sergilediği Efsun karakteri sayesinde uzatmalara gitmeyi başaran ‘O Hayat Benim’in zorunlu final kararının dışında yeni sezonu göremeyip veda edecek FOX dizilerden biri de ‘Dayan Yüreğim’… Ece Uslu’nun ağırlık noktasını teşkil ettiği dizinin ekran yolculuğunda 13 bölüm yeterli görülmüş. Her ne kadar takipçileri dizinin bitmesini istemese de yapımın devamındaki en büyük engel, beklenen sonuçları veremeyen reytingleri. Bir de konunun tıkanmışlığını hesaba katmak gerek tabii.

Star TV’nin iddialı dizilerinden olan ve ekran yolculuğunu güzel başlatarak kendini ilk etaptan sevdiren ‘Hayat Bazen Tatlıdır’ da sezon sonu gidicileri arasında. 26’ıncı bölümde final yapacağını açıklayan dizinin devamı mümkün değil miydi derseniz… Konuyu sündürmek ve dibe vurarak gitmek yerine bir sezonda işi bağlamak daha doğru mantık bana göre. Zira sonlara doğru düşüş yaşayan dizinin yeni sezona sarkması halinde birkaç bölüm sonra finali kaçınılmaz olurdu… Ki bu da, ekibin başka projelere yönelmesine engel teşkil ederdi. Yani karar yerinde. Benzer durum, reytingleri iyi olduğu halde final kararıyla sürpriz yapan ‘Anne’ için de geçerli. Cansu Dere tarafından bu sezon final yapacağı açıklanan dizinin işi zirvede bırakıp Mayıs sonunda bitmesi aslında dizinin kalitesini düşürmemek adına iyi bir formül. Zira başarılı bir uyarlama temposu yaratırken orijinalinden farklılaşarak kendi yolunu çizen dizinin yeni sezonda öyküsünü uzatmak isterken gelişimde yersizliklere düşmesi kaçınılmazdı.

Erken finale yollananlar cephesinde farkını fark ettiren Show TV’nin son kurbanı, ‘Bir Deli Sevda’ oldu… İlk bölümüyle fark yaratabilecek gibi bir tablo sunduysa da, gerek konusu gerekse amatörce yansıyan yapım özellikleriyle izleyiciyi çekemedi. Hak ettiğinin çok altında bir sonuçla reyting yarışına başlayan ve yayını arafta kalan dizinin muhakkak ki bu sonuçta kendi payı büyük. Dolayısıyla vedası da sürpriz değildi ama her iş gibi kendi çapında bir finali hak ettiği de kesin. Show’da tek sezonluk olarak yola çıkan ‘İçerde’ye gelince, finali bir soru işareti. Sıralaması, oyunculuğu ve içeriği dizinin devamına olanak tanıyor. Ancak reyting başarısını tadında bırakmak gerekçesiyle dizinin 39. bölümde final yapacağı açıklanmıştı bir süre önce. Gidişatına bakılınca da finale yöneldiğini söyleyebiliriz. Bitmeli mi peki? Devamını isterdim ama ana konunun bir sezonu daha taşımayacağı net. Öte yandan iki kardeşin mafya dünyasına karşı omuz omuza savaş vereceği bir polisiyeye de dönüşebilirdi pekâlâ.

ATV kanadında ‘Bu Şehir Arkadan Gelecek’, gidicilikte ilk göze çarpan. Gösterişli başlangıç sonrası bir türlü özünü yakalayamayan ve aşk konusuna takılıp kalan dizinin performansı, gerek reyting gerekse içerik çekiciliği bakımından hayli düşük zira. İhtimal vermesem dahi, ATV’nin ‘Kırgın Çiçekler’i de final söylentilerinin muhatabı… Üç sezondur ilgi gören yapımın birden çark edip söylentileri boşa çıkartması da mümkün tabii. Ama karakterlerini bir bir öldürürken Kemal’i es geçen dizinin devam etmemesi isabetli olur. Çünkü yan gelişmeler yaşansa bile Kemal’in bir türlü engellenemeyen kötülükleri ve cezasız kalmasıyla öyküyü ayakta tutmak da bir yere kadar mümkün. Aynı nakarat bir sezon daha çekilmezdi doğrusu.

‘Baba Candır’ı noktalayacak olan, Demir Karahan’ı bünyesine katan ‘Hangimiz Sevmedik’i bitirmemesini temenni ettiğim TRT kanadında hiç bitmeyecekmiş gibi duran ‘Seksenler’ kesin finalliklerden. 228’inci bölümüyle 27 Mayıs’ta ekran macerasını sonlandıracak. Ekranın uzun soluklu dizileri arasında yer alan ve TRT’nin toleransıyla bunca süre ayakta kalan yapımın sadece konu itibariyle tükenmişliğinin değil, 24’üncülüğe kadar gerileyen reytinglerinin de finalde etkili olduğunu söylesek yeridir.

Ve Kanal D… ‘Bodrum Masalı’ ile ‘Hayat Şarkısı’ yaza girerken bitip yeni sezonu göremeyecek dizileri… Gün değişimleri yaşayan her iki yapımın şimdiye kadarki performansları iyiydi fakat artık konu itibariyle denizin bittiği yere ulaştıkları kesin. Zaten yaşadıkları reyting kaybı da yeni sezon noktasında ısrar etmemek gerektiğini gösteriyor. Bunların ötesinde Kanal D’nin final ihtimali taşıyan bıçak sırtı yapımlarını da unutmayalım. ‘Evlat Kokusu’ ve ‘Kara Yazı’… Henüz taze olmalarına karşın, samimi durmayan içerikleriyle, yeterli ilgiyi göremeyen dizilerin henüz şansı var ancak gelecek sezona sarkmaları halinde daha geriye gidecekleri inkâr edilemez bir gerçek. Bu nedenle, maliyet-kazanç dengesi gözetilerek, hak ettikleri finali görebilmeleri için yaz boyu sürmeleri daha yerinde bir hamle olur.

Finallikleri sıralamanın ardından yeni sezonu görebilecek yapımları kanallarına göre değerlendirmeye geçersek…

YENİ DÖNEME SARKABİLECEK YAPIMLAR

Star TV’nin ‘Fazilet Hanım ve Kızları’ yeni sezonda mutlaka yer alması gereken yapımlardan. Dizinin sezon finaline gitmeyip yazın da süreceği ve alacağı reytinglere göre yeni sezon kararının verileceği yönünde söylentiler var ama… Nazan Kesal’ın fıldır fıldır dönen gözlerine eşlik eden mimikleri ve inişli çıkışlı ruh haliyle yarattığı canlandırma gücüne sahip olan dizinin bu hataya düşmemesi lazım! Zira yeni sezonda iş görebilecek kapasitede. Bu nedenle gittikçe kendilerini daha iyi göstermeye başlayan karakterleriyle işlenecek bol öyküsü bulunan ‘Fazilet Hanım ve Kızları’na yaz sıcağında efor sarf ettirilip yeni sezona güç kaybıyla sokmak yazık olur derim. Hem yazdan sonbahara sarkan yapımların kışı göremeden döküldükleri de örneklerle sabit. Dolayısıyla heyecanlı bir yerde bırakıp sezon finaliyle merak uyandırarak yeni dönemde yer alması daha doğru olacaktır.

‘Fazilet Hanım’ı harcamamasını umduğum Star’ın finali kesinleşenler dışındaki dizilerinin de yeni sezon şansı büyük. Henüz yolun başında olup ilgi gören ‘İstanbullu Gelin’ ve ‘Söz’ün devamı garanti. Keza, ‘Kara Sevda’ ile ‘Cesur ve Güzel’ de oyuncularının yüzü suyu hürmetine yeni sezonda yer alacaktır. Lakin bu iki işin o aşamada erken finale gitmeleri de muhtemel.

Kanal D’de, ‘Arka Sokaklar’ın yıllara meydan okuyan varlığı sürecek. Reyting yarışında rakibine geçilen ‘İsimsizler’in yeni sezonu muhakkak. Ayrıca Kanal D’nin Kurtuluş Savaşı ve Mustafa Kemal dönemine yönelik malzemesi bol yapımı ‘Vatanım Sensin’ de yeni sezon şansı yüzde yüz olanlardan. Öte yandan reytinglerde orta şeker olan ‘Adı Efsane’nin hiç olmazsa gelecek sezonun yenileri ekrana çıkana kadar yolculuğunu sürdürmesi olası.

FOX’un yeni sezonu görmesi kesin dizilerinden biri, kanalın Pazar dopingi olan ‘Savaşçı’… Murat Serezli’nin ısmarlama elbise gibi kendine yakıştırdığı Kopuz Komutan karakteri ile Berk Oktay’ın oyunculuk gücünü perçinleyen Yüzbaşı Bozok’un karşılıklı paslaşmaları ve Amerikan filmlerini aratmayan yapım kalitesiyle daha çok iş yapacak bir dizi bu. Diğer yapım, ‘Çoban Yıldızı’… FOX’un, Zühre ile Seyid’in ağır çekim yol alan öyküsünden şu aşamada vazgeçmesini bekleyemeyiz haliyle. Kanalın iyi reyting getiren işlerinden ‘Kalbimdeki Deniz’ de yeni sezona taşınması kuvvetle muhtemel. O da ağır ağır giden akışıyla izleyiciyi tutmayı başardığı sürece ekranda olacaktır. Geriye ‘No: 309’ ile ‘Muhteşem Yüzyıl-Kösem’ kalıyor. Geç saate itelenen ‘Muhteşem Yüzyıl-Kösem’ kalitesi ve seriyi tamamlaması açısından ekranda olmayı hak etmekle birlikte devamı pamuk ipliğine bağlı bir iş. ‘No: 309’ ise romantik komedi olmanın avantajına sahip. Ancak ‘Şevkat Yerimdar’ın devreye girmesi dizinin yeni sezonu açısından risk yaratabilir. Şayet yeni dizi reytingde daha üstte olursa bir dargın bir barışık Lale-Onur öyküsünün geleceği de sallantıya girer. Bir bakmışsınız yeni sezonu görme sevinci kursağında kalıp ‘Kiraz Mevsimi’ gibi veda edivermiş. Kısmet artık.

‘İkisini de Sevdim’ ve ‘Seni Kimler Aldı’yı yazdan önce izleyici beğenisine sunmayı tercih eden ATV’de bu iki yeni dizinin ömrü ne kadar sürer bilemem ama Can Gürzap’ın yanı sıra Zara’yı da transfer eden ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ın yeri garanti. ‘Kurtlar Vadisi’nin hedef kitlesine hitap edip boşluğunu doldurmanın ötesinde kadın izleyiciyi kendisine bağlayan yapımın birkaç sezon daha konu sıkıntısı çekmeyeceği kesin. Gördüğü ilgiyi Emrah’ın varlığına borçlu olan ‘Aşk ve Mavi’ de ATV’nin yeni sezonluğu. Her şeye rağmen alıcısı var nasılsa.

Dizileri kolayca gözden çıkartan ve az diziyle idare ederek ‘Güldür Güldür Show’a yüklenen Show cephesinde yeni sezonu garantileyen yegâne yapım ‘Yeni Gelin’… Total’de birincilik getiren ‘Yeni Gelin’in yeni sezonu çantada keklik de... Sonrası nasıl gelir, meçhul.

Gençlik dizisi ‘Lise Devriyesi’nin hayli gerilerde kalmasıyla istediği sonucu alamayan TRT kanadındaki işlere baktığımızda… Osmanlı özleminin artışıyla birlikte izleyicinin yoğun ilgisine mazhar olan ve bolca kelle uçurma sahnesiyle şiddet severlerin iştahını kabartarak tarihi işleyen ‘Diriliş Ertuğrul’, sinema filmiyle seyirciye ulaşma atağının yanı sıra yeni sezonda da varlığını gösterecek. Hatta gördüğü ilgi oranında ve dahi Ertuğrul Gazi’nin yaşı boyunca ekrandaki diğer diziler arasında atı alır gider sezonlar boyu. TRT’nin diğer tarihi işi ‘Payitaht: Abdülahmid’e gelince… Konsept itibariyle bana daha çok hitap eden dizinin yeni sezonda devamına kuşku yok. Fakat ‘Diriliş’ gibi sezonlar boyu sürmesini de bekleyemeyiz.

SONUÇTA; ‘Woman’ uyarlaması, ‘Secret’ dizisinden uyarlanacak ‘Meryem’, Çağan Irmak imzalı ‘Gülizar’, Fatih Sultan Mehmet, Türk Malı Yeni Balya, Ali Ekber Cevahir, Deli Gönül gibi proje haberleri merak uyandırırken… Ve uyarlamasından klişe hikâyesine, niceleri yeni sezon için bir heves hazırlıklarını sürdürürken… Kadir İnanır, Kenan İmirzalıoğlu, Beren Saat gibi isimlerin yarattığı beklenti de büyük oluyor. Bunu karşılama noktasında gücü yeten yetene…

Anlayacağınız büyük beklentilerle rekabetin her sezon daha zorlu hale geldiği ekranlarda, gelecek sezona devam önemli olmakla birlikte kalıcılık adına bağlayıcı bir durum değil! Ayağı yere sağlam basmayan mevcut diziler, önceki dönemden aldıkları rüzgârla yeni sezona sarkmayı başarsalar bile yoğun mücadele ortamında sonun kadar ayakta kalmaları oldukça zor. Bu da yeni sezonun başlangıç sürecinden itibaren gelişecek yeni bir yaprak dökümü demek! Gidenlere güle güle, devam edeceklere bol şans… ‘Hoş’ gelenleri de göreceğiz artık.

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal