Abone Ol

Barış mitinginde canlı bomba dehşeti! 95 ölü

ANKARA'da tren garı kavşağında bu sabah patlamalar meydana geldi. İçişleri Bakanlığı, patlamalarda 95 kişinin öldüğünü, 246 kişinin yaralandığını açıkladı.

Öğlen saatlerinde yapılacak 'Emek, barış, demokrasi' mitinginin toplanma yeri olan Ankara Tren Garı önünde saat 10.00 sıralarında patlamalar meydana geldi.

ANKARA Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak Ankara Adli Tıp Kurumu'nun cenazelerle dolduğunu, Gazi Hastahanesi bahçesine ek Adli Tıp Merkezi kurduklarını belirterek, “Savcılık olarak ne gerekiyorsa yapıyoruz, bir an önce soruşturmayı tamamlamaya çalışıyoruz. Olay yerinde 30 hastanelerde de 17, toplam 47  hayatını kaybetmiş vatandaşımız var” dedi.

Barış mitinginde canlı bomba dehşeti! 95 ölü - Resim: 1

Brifing nedeniyle görevli olduğu İstanbul’dan Ankara’ya dönen Başsavcı Kodalak şu detayları paylaştı:

Olay yerinde 30, çeşitli hastahanelerde 17 olmak üzere savcılığımıza intikal eden ölü sayısı toplam 47. Ancak durumu kritik olan yaralılar var. Ölü sayısının artmasından endişe ediyoruz.

ADLİ TIP DOLDU

Cesetler Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı. Otopsilere başlandı. Şu anda hastanelerde bulunan cesetlerin üzerinde ön inceleme yani ölü muayeneleri yapılıyor. Bu cesetlerde klasik otopsi için morga kaldırılacak.

MORG DOLDU YENİ MORG KURDUK

Ancak Ankara Adli Tıp cenaze kapasitesi dolduğu için Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde ek Adli Tıp Merkezi oluşturuldu. Hastanelerde bulunan cenazelerde otopsi için burada toplanacaklar. Cenaze sayısı fazla, otopsi doktorlarımız yetmediği için ihtiyaç doğdu. İstanbul Adli Tıp Kurumundan takviye doktor geliyor.

KESİN OLMAMAKLA BİRLİKTE İKİ CANLI BOMBA

Kesin olmamakla birlikte iki canlı bomba üzerinde duruyoruz. Tanınmayacak halde olan cenazelerin hepsine DNA testi yapılacak tabii bu da biraz zaman alacak. Ancak kimlik teşhisi için DNA yapılması gerikiyor. "

KİMLİK TESPİTİ İÇİN POLİS PARMAK ARADI

Ankara‘da yaşanan patlamayı iki ayrı canlı bombanın gerçekleştirdiği tespit edildi. Olay sırasında parçalanan canlı bombaların kimliğini tesbit edebilmek için polis ve adli tıp görevlileri yaklaşık bin 500 metre alana yayılan ceset parçaları arasında kopan parmak aradı. Parmaklardan alınan izleri polis kayıtlarında eşleşirse canlı bombaların kimlikleri tespit edilebilecek.

Patlamaya canlı bombanın neden olduğu iddia ediliyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan açıklamada patlamayla ilgili 6 savcının görevlendirildiği bildirildi. Emniyet kaynakları da patlama sırasında alanda 14 bin kişinin olduğunu bildirdi.

Barış mitinginde canlı bomba dehşeti! 95 ölü - Resim: 2

Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenecek "Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi" konulu yürüyüşe katılacak grupların toplandığı Ankara tren garına giden köprü altında saat 10.00 sularında ayrı ayrı 2 patlama meydana geldi.

Bombalar, Başkente gelenlerin toplanma yeri olan gar önünde patladı. Garın önünde buluşanlar, Sıhhiye Köprüsü altındaki arama-kontrol noktasından geçip mitinge katılacaklardı.

Saldırının ardından Sağlık Bakanlığı bölgeye ilk andan itibaren çok sayıda ambulans sevk etti. Patlamalarda yaralananlar, Dışkapı, Numune, Gazi, Hacattepe, Mustafa Kemal Atatürk Hastanelerine kaldırıldı. Hayatını kaybeden ve yaralananları, yakınları ve çevredekiler ambulanslara bindirmeye ve taksiyle hastanelere götürmeye çalıştı.

Barış mitinginde canlı bomba dehşeti! 95 ölü - Resim: 3

Alanda, 3'üncü ve 4'üncü bomba ihtimaline karşı güvenlik güçleri sürekli anonslarla vatandaşları uyardı. Panik olan vatandaşların polise ve ambulanslara saldırdığı, bazı kişilerin havaya ateş ettiği belirtildi.

Olay yerinde arbede yaşandı

Öte yandan, emniyet kaynakları, patlama sırasında miting toplanma alanında yaklaşık 14 bin kişinin olduğunu bildirdi.

Patlamanın meydana geldiği bölgede olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmaları sırasında, alana girmeye çalışanlarla polis arasında arbede yaşandı. Vatandaşların dağılmaması üzerine polis uyarıda bulundu.

Olay anına ilişkin görüntülerde ise meydanda halay çeken grubun, Türk Halk Müziği sanatçısı Ruhi Su'ya ait "Ellerinde pankartlar" isimli bestesinde yer alan "Bu meydan, kanlı meydan" sözlerini söylediği esnada patlamanın gerçekleştiği görüldü.

Görgü tanıkları, tren garının bulunduğu bölgede peş peşe iki bombanın patladığını ve canlı bomba olabileceğini iddia etti.

Tarihi tren garı büyük hasar gördü

Patlamada, tarihi tren garı da büyük hasar aldı. Öte yandan AFAD ekipleri bölgeye sevk edildi.

Alanda bulunan bazı siyasi parti araçları üzerinden düzenin sağlanması ve yaralılara kan verilmesi için anonslar yapıldı. Bölgeye sevk edilen cenaze araçlarıyla hayatını kaybedenlerin cenazeleri ise adli tıpa götürüldü.

Görgü tanığı gazete bayiliği yapan Arı: 2-3 saniye arayla patlamalar oldu

Öte yandan, garın içinde gazete bayiliği yapan Ramazan Arı, patlama anını AA muhabirine anlattı. Arı, birinci bombadan sonra ikinci bombanın 2-3 saniye sonra patladığını ve garın camlarının kırıldığını söyledi.

Lokanta aşçısı Kaya: Yaralılar bize doğru geldi, onlara yardım etmeye çalıştık

Garda bulunan lokantada aşçı olan Sezgin Kaya da patlamanın peş peşe gerçekleştiğini, gar ile Ankara Spor Salonu'nun ortasında bulunan alanda patlamanın gerçekleştiğini düşündüğünü kaydetti. Patlama sonrası hemen içeriye kaçtıklarını anlatan Kaya, "İçeriye kaçtık, bazı yaralılar bize doğru geldi. Onlara su verdik, yardım etmeye çalıştık. Patlamanın olduğu bölgeyle aramızda 40 metre var" dedi.

Bazı siyasi partilerden milletvekilleri de olay yerine geldi.

Olay yerinde bombanın tesirini artırmak için kullanılan demir bilyelerin bulunduğu görüldü.

Öte yandan TCDD Genel Müdürlüğü, yaşanan olay nedeniyle Ankara'dan kalkacak seferlerde gecikmelerin yaşanacağını yolculara mesaj yoluyla bildirdi.

Muhabir: Yıldız Aktaş, Sertaç Bulur, Fatih Çakmak / aa