Abone Ol

Zülfü Livaneli: Siyasal İslam bir devirdi hasar bırakarak gidiyor

Sanatçı ve yazar Zülfü Livaneli siyasal islamın uzun sürdüğnü ancak bittiğini belirterek ''Cumhuriyet prensiplerine dayalı bir iktidar geldikten sonra, oturup büyük bir hesaplaşma yaşamamız gerek'' dedi.

Zülfü Livaneli: Siyasal İslam bir devirdi hasar bırakarak gidiyor

Sanatçı ve yazar Zülfü Livaneli, Sözcü'den Özlem Gürses'e konuştu. Livaneli ''Bitti mi siyasal İslam?'' sorusunu şu şekilde cevapladı:

''Biraz uzun sürdü ama bitti. Bu da bir devirdi, bir dalgaydı, geldi, çok hasar bırakarak gidiyor. Şimdi yapılması gereken hayati bir şey var: Bizim bildiğimiz Cumhuriyet prensiplerine dayalı bir iktidar geldikten sonra, oturup büyük bir hesaplaşma yaşamamız gerek.

Türkiye'nin aydınları, vatansever, aklı eren insanlarının entelektüel bir tartışma açması gerekiyor; biz nerede hata yaptık? Biz derken, Cumhuriyet kuşaklarını kastediyorum. Neden böyle oldu, neden Cumhuriyet'in bütün kurumları çöktü? Bu özeleştirilerin de birkaç başlıkta yapılması lazım; biri Atatürk'ü anlama konusu, diğeri etnik mesele… Bir de tabii, aydınına düşmanlık. Nazım'ı hapislerde çürütmüşsün, Sabahattin Ali'yi öldürmüşsün, sonra diyorsun ki Batı bizi anlamıyor.''

Röportajın tamamı için tıklayın