Abone Ol

Yabancı basın Türkiye'deki seçim sonuçları için ne diyor?

Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yabancı basının da başlıca gündem maddeleri arasındaydı.

Yabancı basın Türkiye'deki seçim sonuçları için ne diyor?

Gelişmeler birçok yayın kuruluşunun manşetinde yer aldı.

Guardian: Erdoğan kendisine güvenen bir tonla konuştu

İngiliz Guardian gazetesi seçimle ilgili gelişmeleri internet sitesindeki canlı anlatım sayfasından aktarıyor. Gazetenin İstanbul muhabiri Kareem Shaheen, Erdoğan'ın Huber Köşkü'nde yaptığı konuşmaya dikkat çekiyor.

Shaheen izlenimlerini şöyle aktarıyor:

"Erdoğan, kendisine güvenen bir tonla yeni cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle hayata geçirilecek olan bir dizi büyük projeyi sıraladı ve Türkiye'nin kendisine bağımsız bir yol çizeceği mesajını verdi."

Financial Times: Muhalefet açıklanan sonuçlara itiraz ediyor

Yine İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'deki seçimler ile ilgili haberini "Destekçileri Erdoğan'ın zafer ilan etme yolunda olduğunu söylüyor" diyerek duyurdu.

Haberde, "Erdoğan'ın destekçileri Cumhurbaşkanı'nın 5 yıl daha görevde kalacağını iddia ediyor. Ancak muhalefetin adayı Muharrem İnce Anadolu Ajansı'nın açıkladığı verilere itiraz ediyor" deniyor.

Washington Post: Yeni yönetim sistemi Erdoğan'a geniş yetkiler tanıyacak

Amerikan Washington Post gazetesi ise haberi "Erdoğan resmi olmayan sonuçların zafere işaret ettiğini söylüyor, muhalefet partisi 'Manipülasyon var' diyor" başlığıyla duyuruyor.

Erin Cunningham imzalı haberde "Parlamento ve yargı sisteminin otorite alanını daraltmak üzere tasarlanmış olan yeni cumhurbaşkanlığı sistemi, Erdoğan'a geniş yetkiler tanıyacak. Muhalifler, bunun tek adam rejiminin önünü açacağını söylüyor" deniyor.

Wall Street Journal: Ezici zafer

Yine Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise haberinde daha kesin bir dil kullanarak "Erdoğan bir kez daha Türkiye'nin cumhurbaşkanı olarak seçildi" diyor.

Haberde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimden ezici bir zaferle çıktı. Seçmenler, ülkeyi 15 yıldır yöneten Erdoğan'a ve giderek otoriterleşen yönetim biçimine destek verdi" deniyor.

Le Monde: Muhalefette hayal kırıklığı

Fransız gazetesi Le Monde ise "Erdoğan zaferini ilan etti, muhalefet sonuçlara itiraz ediyor" diyor haberinde.

Haberde, "Erdoğan'ın ilk turda kazanıyor olması muhalefet tarafında büyük bir hayal kırıklığıyla karşılandı" ifadeleri yer alıyor.

ABD: SADECE TÜRKİYE’DE HİSSEDİLMEYECEK

Amerikan yayın kuruluşu CNN, Türkiye’nin seçimini internet sitesinin manşetinden duyurdu. Başlığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın galibiyet konuşması üzerinden veren CNN, “Resmi olmayan sonuçlar, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın 15 yıllık iktidar süresini uzatacak” ifadesini kullandı. Erdoğan’ın siyasi hakimiyetine yönelik en ciddi güçlüğü aştığının belirtildiği haberde, “sonuç Erdoğan’ın en yakın rakibi Muharrem İnce ve Cumhuriyet Halk Partisi için darbe” yorumunda bulundu.

Associated Press (AP) haber ajansı “Türkiye’nin görevdeki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kritik seçimlerde galibiyetini ilan etti” yazdı. Ana muhalefet partisinin sonuçların tam olarak açıklanmadığını savunarak, seçimin ikinci tura kaldığı yönündeki iddiasını aktaran AP, HDP’nin seçim barajını aşması nedeniyle Diyarbakır’da yaşanan sevinç gösterlerini de abonelerine servis etti.

ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times, internet sitesinin manşetinden aktardığı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisinin kritik seçimi önde götürdüğünü aktardı. Sonuçların netleşmesinin ve Erdoğan’ın galibiyet konuşması yapmasının ardından NYT, “sonuç sadece Türkiye’de değil, Batı ve bölge ülkelerinin başkentlerinde de hissedilecek sarsıntılar gönderdi” ifadesine yer verdi.

ALMANYA: TARİHİ OYLAMA

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW), Türkçe baskısında anbean aktardığı gelişmeleri İngilizce baskısıyla da tüm dünyaya duyurdu. DW, Türk seçmenlerin ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimi ile meclis seçimine aynı anda gittiğini belirterek “tarihi oylama” yorumunda bulundu.

Spiegel Online manşetten verdiği haberine “Ebedi Galip” başlığını atarak, “Kazanan yine Erdoğan. Türkler bu sonuçla güçlü bir lider istediklerine karar verdi” yazdı.

Focus Online sitesi de haberine “Seçim zaferi hemen hemen kesin” başlığı attı.

Die Welt gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “demokratik bir devrimden bahsettiğini” yazarken, “Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığını ilan etti bile” yazdı.

İNGİLTERE: EN BÜYÜK ZORLUĞUN ÜSTESİNDEN GELDİ

BBC, seçimi internet sitesinin manşetine taşıdı. Açılan sandıklarla birlikte değişen oy oranlarını takipçilerine aktaran BBC, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın zafer konuşmasını başlığa taşıdı. BBC, “Erdoğan yüzde 53 oy aldı, en yakın rakibi Muharrem ince yüzde 31’de kaldı” ifadesine yer verirken, muhalefetin “sonucu ilan etmek için çok erken” iddiasını da sayfalarına taşıdı.

Guardian gazetesinin dijital platformu son gelişmeleri “Erdoğan zafer ilan etti fakat muhalefet henüz yenilgiyi kabul etmedi” başlığıyla duyurdu. Muhalefeti oy sayımının sürdüğü iddiasıyla mağlubiyeti kabul etmediğini aktaran Guardian, Erdoğan’ın İstanbul’da yaptığı konuşmaya sayfalarında yer verirken, HDP’nin yüzde 10 barajını aşarak Parlamento’ya girmeye hak kazandığını yazdı.

Dünyanın en önemli haber ajanslarından Reuters da gelişmeleri “Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinde zafer ilan etti” ifadesiyle duyurdu. Reuters, “Erdoğan 15 yıllık yönetimine yönelik en büyük seçim meydan okumasının üstesinden geldi” yazdı.

Financial Times gazetesinin haberinde "Sonuç Erdoğan için kritik öneme sahipti. Sonuçlar kesinleştiğinde Erdoğan yalnızca beş yıl daha cumhurbaşkanı olmayacak, aynı zamanda başbakanın yerini alan güçlü bir yürütmeyi elinde tutacak" ifadeleri yer aldı.

Laura Pitel ve Funja Guler imzalı haberde Erdoğan'ın "Türkiye demokratik bir devrim gerçekleştiriyor, çıtayı muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarıyor" sözlerine yer verildi.

RUSYA

TASS haber ajansı, Türkiye’deki Cumhurbaşkanı ve meclis seçimlerinin 2016 darbe girişiminden sonra ilk defa yapılmasını ön plana çıkararak, alınan sonuçların Erdoğan’ın zaferle çıktığına işaret ettiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yüzde 55 ile önde gittiğine işaret ederek, ana muhalefet partisinin yüzde 30’larda kaldığını yazdı.

RİA haber ajansı seçimlerde alınan sonuçları yorum yapmadan sadece istatistik olarak vermeyi tercih etti. RİA, “İktidardaki Erdoğan, yüzde 52.5 ile seçimi kazandı. Ana muhalefet ise yüzde 30 seviyelerinde” bilgisini paylaştı.

Sputnik yayın kuruluşu Türkçe sayfasından seçimleri en sıkı takip eden yayın organları arasındaydı. Sputnik’in uluslararası baskısı ise sonuçları tüm dünyaya duyurdu. Erdoğan’ın seçimleri kazandığını ve halka geleceğe odaklanma çağrısı yaptığını aktaran Sputnik, Erdoğan’ın 2003-2014 arasında Başbakan, 2014’ten bu yana ise Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığını hatırlattı.

YUNANİSTAN: ERDOĞAN’IN ÇİFTE ZAFERİ
Yunan haber siteleri, liderlerin oy kullanmalarını, açıklamalarını dakika dakika duyururken, bazı Yunan televizyonları dün saat 17.00’de normal yayın akışlarını keserek, Türkiye’deki seçimler için 4-5 saatlik özel programlar yaptılar. Bu programlarda, canlı bağlantıların yanı sıra, seçim sonrası Türk-Yunan ilişkileri, Ege, Kıbrıs ve mülteci sorunları enine boyuna tartışıldı. İlk sonuçların açıklanmasından sonra Yunan haber siteleri “Erdoğan’ın çifte zaferi”, “Erdoğan kazandı” gibi başlıklar attı.

YABANCI BASINDAN YOĞUN İLGİ

Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne dış basın yoğun ilgi gösterdi. Yabancı basın mensupları, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Anadolu Ajansı’nın (AA) iş birliğiyle Ankara, İstanbul ve Diyarbakır’da kurulan “Seçim 2018” basın merkezlerinden sonuçları izledi. Seçimleri takip etmek için Türkiye’deki yerleşik yabancı basın mensupları dahil, 34 ülkeden 650’ye yakın basın mensubu akredite oldu. Türkiye’deki seçimlere en büyük ilgiyi Fransa basını gösterirken, bu ülkeden 43 basın mensubu akredite oldu. Fransa’yı 36 gazeteci ile İngiltere, 23 basın mensubuyla Almanya takip etti. İspanya’dan 12, Yunanistan’dan 10, ABD ve Belçika’dan ise 9’ar gazeteci akredite oldu.