Abone Ol

Washington Post başyazısında Erdoğan'a sert eleştiriler: Sadece Trump dört gözle bekliyor

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray ziyareti öncesinde, "Trump, Erdoğan'ın ziyaretini dört gözle bekliyor. Bu şekilde bekleyen sadece o olabilir" başlıklı bir başyazı yayımladı.

Washington Post başyazısında Erdoğan'a sert eleştiriler

WaPo'nun yayın kurulu tarafından kaleme alınan başyazıda, daha önce Türk yetkililerin Erdoğan'ın 13 Kasım'daki ziyaretini iptal edebileceği ile ilgili açıklamaları hatırlatılırken, "Daha önceki ziyaretinde korumalarının uyguladığı şiddet ve rejiminin uyguladığı baskı düşünüldüğünde, iki partiden de birçok insan görüşmenin iptaline sevinirdi" ifadeleri yer aldı.

Başyazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2017'deki ABD ziyareti sırasında protestocularla Türk korumalar arasında çıkan arbede hakkında da hatırlatma yapıldı. Başyazıda, "Bunu hatırlayan ABD yetkililerinin hissiyatı 'dört gözle bekleme' olmayabilir" ifadeleri de yer aldı.

Gazetenin yayın kurulu, "Bu Erdoğan'ın ABD'ye gelip muhaliflere zorbalık yaptığı ilk sefer de değildi" yazarak, 2016'da yapılan Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı'nın korumalarının eylemcileri "hırpaladığı" ve "istemediği" gazetecilerin dışarı çıkarılmasını istediğini yazdı. Washington Post yayın kurulu, "DC polisi Erdoğan'a bu taktiklerin kabul edilmeyeceğini açıkça bildirmeli" yazdı.

Başyazının sonunda, "Sayın Erdoğan yüzlece gazeteciyi, akademisyeni ve siyasi rakip olarak gördüğü diğer insanları hapse attı ve binlerce kişiyi işinden etti" denilirken, "Trump'ın yeşil ışık yaktığı" Suriye'nin kuzeyine operasyon ile "Kürtlere etnik temizlik yapıldığı" suçlaması yöneltildi.

Gazete, ABD'nin iki katlı yasama organı Kongre'ye protesto çağrısı yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, Erdoğan'ın ziyaretiyle ilgili yaptığı Twitter paylaşımında, "13 Kasım'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı görmeyi dört gözle bekliyorum" yazmıştı.