Abone Ol

Washington kulisi: McMaster ve Tillerson Ankara’ya üç yaptırım dosyasıyla geliyor

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Reymond McMaster ve Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Ankara’da yapacakları temaslarda, Türkiye’ye yönelik üç yaptırım paketini koz olarak kullanacakları öne sürüldü.

McMaster ve Tillerson üç yaptırım dosyasıyla geliyor

Tillerson ve McMaster bu haftasonu Ankara’da Suriye başta olmak üzere iki ülke arasındaki sorunlu konularda hükümet yetkilileriyle temaslarda bulunacak.

Habertürk Washington Temsilcisi Serdar Turgut bugünkü yazısında iki yetkilinin koltuğunun altındaki dosyalara ilişkin ABD yönetim çevrelerinden aldığı duyumları aktardı.

Bölgeye yönelik düzenleme önerisi

Görüşme öncesi ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nda ‘Türkiye ve Önümüzdeki Yol’ başlıklı bir oturum yapıldığını belirten Turgut şöyle devam etti: “Kaynaklarım, bu oturumdan Türkiye’ye yönelik bazı yaptırım önerileri çıkacağını ve bunları Türkiye’ye gidecek üst düzey yetkililerin bir koz olarak ellerinde tutacaklarını söylediler. Bu kaynaklar, Amerika’nın bölgeye yönelik Türkiye’ye bir düzenleme önerisi götüreceğini ve Türkiye’nin bu öneriye kendisini baştan kapatmaması için yaptırımlar tehdidini ellerinde tutmak istediklerini vurguladılar.”

Menbiç için öneri yok

Turgut, kaynaklarının Menbiç konusunda yaşanan krizle ilgili ABD’nin henüz bir çalışma yapmadığını ve Ankara’yı tatmin edecek bir tavır almayacağını aktardığını da belirtti.

Washington’ın Hatay’dan Irak’a kadar bir güvenlikli bölge oluşturmak istediğini öne süren Turgut, senatodaki gizli oturum çerçevesinde Türkiye’ye karşı koz olarak kullanılacak yaptırım planlarını da üç maddede şöyle yazdı:

1- Reza Zarrab’ın tanık olduğu dava dolayısıyla İran’la bağlantılar konusunda yaptırım uygulanması,

2- Magnitsky Yasası doğrultusunda bazı yaptırımlar (Magnitsky, Rusya’daki insan hakları ihlallerine karşı getirilen yaptırım yasası),

3- Rusya ile ticari ilişkiler bağlamında getirilecek yaptırımlar. Örneğin Türk Akımı çerçevesinde ve savunma sanayii bağlamında.

‘Fıratın doğusundan büyük konular konuşulacak’

Washington’da bağlantıları bulunan eski Türkiye ve Irak büyükelçisi James Jeffrey de Serdar Turgut’un sorduğu “McMaster ve Tillerson Türkiye’de sadece Münbiç ve Fırat’ın doğusunu mu konuşacaklar?” sorusuna şu yanıtı vermiş: “Hayır, daha büyük konular konuşulacak.

Irak ve Suriye bağlamında ikili ilişkilerde daha iyi koordinasyon mekanizmalarının nasıl kurulacağı ve İran’ın ileride nasıl dizginleneceği üzerine de yoğunlaşılacak. Aynı zamanda Cenevre görüşmeleri bağlamında (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad sonrası siyasi çözüme nasıl varılabilir bütün bunlar konuşulacak.

Tabii tüm bu konuların özellikle Türkiye’nin ve bölgedeki diğer müttefiklerimizin güvenlik kaygılarına iyi cevap verecek çerçevede konuşulmasına dikkat edilecek.”