Abone Ol

Türkiye'de en çok hangi radyo programları dinleniyor?

RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) tarafından 21 il ve 124 ilçede gerçekleştirilen Radyo Dinleme Eğilimleri 2 araştırmasının sonuçları yayımlandı.

Türkiye'de en çok hangi radyo programları dinleniyor?

2600 kişiyle gerçekleştirilen mülakatlarda elde edilen sonuçlara göre Kral FM Türkiye'nin en çok dinlenen radyosu oldu.

En fazla takip edilen radyo programcıları  ise Kral FM'den "Mehmet'in Gezegeni"  ile "Harbi Kız" oldu. Kral'ı Alem Fm'de yayınlanan "MATRAX" programı takip etti.

Araştırma bulgularına göre, her beş kişiden üçü (yüzde 60) düzenli olarak radyo dinliyor. Radyo dinleyicileri hafta içinde günde ortalama 3.4, hafta sonlarında ise günde 3.2 saat süreyle radyo dinliyorlar. Hafta içinde radyo dinlemenin en yoğun olduğu saatler 09-12.00. Hafta sonları bu saatler 12.00 ile 15.00 arası oluyor. Televizyonların en çok izlendiği akşam saatlerinde radyo dinleme oranı da düşüyor. Saat 21:00'e kadar radyo dinleyenlerin oranı yüzde 26.5 iken, bu oran saat 24:00'e kadar yüzde 18.2'ye düşüyor. En uzun süre radyo dinleyenler günde ortalama 4.18 saatle Güneydoğulular. En az süreyle radyo dinleyenler ise Karadenizliler.

RADYODAN RADYO DİNLEYENLERİN ORANI AZALIYOR

Radyoyu klasik radyo alıcılarından dinleyenlerin oranı 2007 yılında yüzde 88 iken, 2009'da bu oran yüzde 64'e geriledi. Dinleyicilerin yüzde 64'ü, radyo kanallarını klasik radyo alıcılarından takip ediyor.  Yüzde 18.4'ü mobil telefon ya da cep telefonu, yüzde 15'i internet, yüzde 14.5'i uydu,  yüzde 12.9'u ise mp3 çalar ve ev sinema sistemleri gibi yeni teknolojik vasıtalar aracılığıyla radyo dinliyor.  Radyo kanalları, en fazla evde dinleniyor. Radyoyu evde dinlediğini belirten deneklerin oranı yüzde 62. Radyonun dinlendiği mekân olarak evlerden sonra işyeri ve araçlar geliyor.

KRAL FM LİDER

En fazla dinlenen radyolar Kral FM (yüzde 32.7), TRT (yüzde 30.5), Power Türk (yüzde 10.3), Süper FM (yüzde 7.6), Slow Türk (yüzde 7.3), Best FM (yüzde 5), Alem FM (yüzde 4.8), Radyo 7 (yüzde 4.4), Radyo D (yüzde 3.9) ve Show Radyo (yüzde 3.6).

Gençler daha çok Kral FM'i, 40 ve yukarı yaşlarda olanlar ile profesyonel mesleklerde çalışanlar TRT radyolarını dinlemeyi tercih ediyorlar. Marmara ve Güneydoğu dışındaki tüm bölgelerde TRT daha fazla dinleniyor, Marmara ve Güneydoğuda ise Kral FM, TRT'den daha çok dinleniyor.

MÜZİK VE HABER İÇİN DİNLENİYOR

Bulgular, radyonun genel olarak (yüzde 49.7) müzik ve (yüzde 17.7) haberleri dinlemek için kullanıldığını  ortaya koyuyor. Radyo dinleyicilerinin en fazla takip ettikleri programlar haber bültenleri, haber programları, değişik müzik türleri, dini programlar ve spor programları. TRT radyoları, sevilen müzikler, tarafsız haberler, kaliteli ve seviyeli yayınlar, net yayını, kültürel ve eğitici programlar ile Türkçenin güzel kullanılmasından dolayı tercih edilirken, Kral FM ve Power Türk'ün en fazla tercih edilme nedenini yayınladıkları müzik türlerinin dinleyiciye hitap etmesi oluşturuyor. Sevilen müzikleri çaldığı için Kral FM'i dinleyenlerin oranı yüzde 72.3, aynı nedenle Power Türk'ü dinleyenlerin oranı yüzde 67.5.

TRT'YE ÖVGÜ

Dinleyicilerin yüzde 38.6'sı  Türkçeyi en iyi kullanan radyonun TRT olduğunu düşünüyor. Dinleyicilerin üçte ikilik bir kesimi, radyo yayınlarından memnun. Radyo yayınlarından rahatsızlık duyan yüzde 24 düzeyindeki kitlenin önemli bir kesimi, reklamların çok ve uzun olmasından şikayet ediyor. Bununla birlikte sunucuların çok konuşması, argo konuşmalar, niteliksiz müzik yayını, Türkçenin düzgün kullanılmayışı, yayınların ses kalitesinin düşüklüğü ve taraflı yayın gibi hususlar, dinleyicileri rahatsız eden noktalar olarak ön plana çıkıyor.

EN FAZLA TÜRK HALK MÜZİĞİ DİNLENİYOR

Müzik türleri içinde en fazla tercih edilen Türk Halk Müziği (yüzde 61.5). Türk Halk Müziği tercih edenlerin yüzde 41'i TRT'yi, pop müzik tercih edenlerin yüzde 19.4'ü Kral FM'i, Türk Sanat Müziği tercih edenlerin yüzde 48.3'ü TRT'yi, arabesk tercih edenlerin yüzde 50.5'i Kral Fm'i dinliyor.