Abone Ol

Türk dizilerinin yasaklanmasının ardından skandal iddialar!

Arap dünyasına yayın yapan uydu kanalları şirketi MBC Grubu'nun Türk dizilerini yasaklamasının ardındaki kirli oyun ne?

Türk dizilerine gelen yasak kararında skandal iddialar!

Arap dünyasına yayın yapan uydu kanalları şirketi MBC Grubu, 1 Mart itibariyle Türk dizilerini yayından kaldırdığını açıkladı. Kanal, kararın kim tarafından alındığını paylaşmazken, AP Haber Ajansı, Suudi Arabistan ve Katar arasındaki krizde Türkiye’nin Katar’dan yana tavır aldığına dikkat çekti.

Türk dizi ve filmlerine uygulanan yasak ayrıca Türk programlarını da kapsıyor. Arap coğrafyasında bir fenomen haline gelen Türk dizilerinin MBC ve bünyesindeki tüm kanallar tarafından yasaklanması “kanalın ortakları kim?” Sorusunu da akıllara getiriyor.

MBC Group'un 1991 yılında Londra'da uydudan Arapça yayın yapan ilk özel televizyonu kanal olarak kurulan kanal, genel merkezini 2002 yılında Dubai'ye taşıdı. Şirketin hissedarlarının kim olduğu tam olarak bilinmese de aralarında Suudi Arabistan Kraliyet Ailesi’nin üyelerinin olduğu biliniyor.

Yeni Şafak'ın haberine göre MBC, ‘Gümüş’ dizisini ‘Nur’ adıyla yayına sokarak Türk dizilerini Arap dünyasına taşımıştı. MBC, Türk dizilerini yayın haklarını satın alıp diğer kanallara da satıyordu.

PASTADAN PAY ALABİLMEK İÇİN Mİ YASAKLANDI?

Son dönemde yakaladığı başarılı ivmeyle 140’dan fazla ülkeye ihraç edilen 350 milyon dolarlık bir sektör hacmine ulaşan Türk dizilerinin Arap dünyasında özellikle çok fazla izleyicisi var.

Suudi Arabistan'da geçtiğimiz kasım ayında gerçekleştirilen tahliye operasyonları arasında üst düzey isimler, bürokratlar, prensler, bakanlar ve şirket patronları da bulunuyordu. O tutuklamalar arasında da MBC Grup Başkanı Velid el-İbrahim'in de bulunduğu ortaya çıktı. MBC'nin Başkanı'nın Kasım ayında Riyad'da tutuklandığı belirtildi. Tıpkı diğer isimlerle yapılan maddi ve siyasi anlaşmalar karşılığında taahhüt belgelerine attırılan serbest kalma imzalarının el-İbrahim için de bu yöntem üzerine uygulandığı iddia ediliyor. Selman'ın emriyle MBC Grup Başkanı'nın serbest bırakılması akıllara "anlaşma Türk dizileri üzerine miydi?" sorusunu getirdi.

MBC SÖZCÜSÜ HAYEK: TÜRK DİZİLERİ 250 BİN DOLARA MÂL OLUYOR

MBC Sözcüsü Mazen Hayek, “Bölgedeki birkaç televizyon kanalındaki tüm Türk dizilerinin kaldırılması kararı alındı” diyerek haberi teyit etti. Ancak kararın MBC tarafından mı alındığı ya da dışarıdan mı empoze edildiğine açıklık getirmedi. Kararın yüksek kalitede Arap ve Körfez dizisi üretilmesini teşvik edeceğini savunan Hayek, “Arap dizilerinin bölüm maliyeti 40 bin ila 100 bin dolar arasında. Türk dizileri ise 250 bin dolar veya daha yüksek bir meblağa mâl oluyor” dedi.

ALTI DİZİ ETKİLENDİ

MBC kanalının ve diğer Arap ülkelerinin Türk dizilerine yasak getirmesinin ardından Vatanım Sensin, İçerde, Kiralık Aşk, Muhteşem Yüzyıl gibi diziler yayından kalktı. MBC Sözücüsü Mazen Hayek, daha kaliteli Arap dizilerinin izleyici ile buluşturulacağını ifade etti.


BAKAN NUMAN KURTULMUŞ: BU DEVİRLER GERİDE KALDI

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da konuyla ilgili açıklama yaptı. Bazı yurt dışındaki muhataplarının, bakanların Türk dizileri hakkında büyük beğeni ile bahsettiklerini belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarımız, bizlere, 'eşim, annem, çocuğum bugün akşam şu diziyi izleyeceğiz' diye bizi önceden uyarıyorlar. Böyle bir ilgi var. Bu Türkiye'nin yumuşak gücünü gösteriyor. Başka ülkenin herhalde dizi filmlerinin bu kadar büyük bir coşkuyla, sevgiyle, sempatiyle izlendiğini söylemek mümkün değildir. Kimin hangi filmi seyredeceğine masa başında oturup, üç siyasetçi karar veremez. Bu devirler çoktan geride kaldı."