Abone Ol

Türk dizilerini bekleyen büyük tehlike!

Türk dizileri için, Milliyet Cadde yazarı Sina Koloğlu'ndan uyarılar geldi.

Türk dizilerini bekleyen büyük tehlike!

İhracat rekorları kıran Türk dizileri için, Milliyet Cadde yazarı Sina Koloğlu'ndan uyarılar geldi. Koloğlu, Variety dergisine dayandırdığı yazısında, Türk dizilerinin ihratacat pazarını genişletmesi gerektiğini, nedenleriyle kaleme aldı.

Sina KOLOĞLU / MİLLİYET CADDE

TÜRK DİZİLERİNE BİRKAÇ UYARI!

Amerikan Variety dergisinde, Nick Varelli imzalı iki yazıya rastladım. Onlardan biri 'Türk dizileri yerel türbülanslara rağmen satmaya devam ediyor' başlığını taşıyordu. Yazıda Eccho Rights Genel Müdürü Fredrik Malmborg'un görüşleri yer alıyor. Şirket çok sayıda Türk dizisinin yurt dışı pazarlamasını yapıyor. Bu açıdan yorumlar önemli.

“Ayrıntılı hikaye ve yazılımın yanı sıra daha kısa dizilerle Batı ve ABD için Türk dizileri ilginç olacaktır” demiş. “Avrupa ve ABD piyasasına girmek istiyorsanız bu dizilerle olmaz” diyor bir yerde. Söyleyeyim, bu her zaman böyle gidecek değil. Yani bakmayın siz Orta Doğu'ya Balkan pazarına, hele Güney Amerika'ya... Meksika var ensemizde, Güney Kore de yabana atılmamalı. Sen pazarını genişlet, yerli dizi kaliteni yükselt. Yazıyı bir yerde bunun uyarısı diye yorumladım.

'Son' dizisi İspanya'da

ATV'nin eski dizisi 'Son' , 'standart yerli dizi' formatından farklı. Mesela en son İspanya'ya satılmış. Telecinco kanalında uyarlaması ekrana gelecek. Dizi, Avrupa pazarına giren ilk yerli proje olarak da adlandırılıyor. Yukarıda anlatılmak istenenlere güzel bir örnek.

Bu dizileri ABD alır

Varitey'deki 'OTT TV, Türk TV pazarına yaratıcı özgürlükler getirdi' adlı makalesinde 'İki üst düzey girişim' olarak Blu TV ve Puhu TV'yi değerlendiriliyor. İnternet üzerinde içerik aktarımının bu sayede büyük bir gelişme gösterdiği belirtiliyor Türkiye'de. 'Fi' ve 'Masum' projeleri için yapılan yorum, Türk dizilerinden 'daha karmaşık ve özellikli' oldukları yolunda. Bir özelliği daha belirtiliyor; “Bu iki proje, iki saati geçen Türk dizi standardına göre daha kısa.” Tahminim söz konusu dizilerinBatı TV'lerinde de alıcısı olacaktır.