Abone Ol

Tüketici mahkemesinden önemli temiz tapu kararı

Tüketici Mahkemesi, satın aldıkları evlerin tapusunu alamayan on binlerce kişiyi ilgilendiren bir karar verdi. Mahkeme, inşaat şirketinden alacaklı olanların tapuya koyduğu hacizleri, “Öncelik tüketiciye aittir” diyerek doğrudan kaldırdı.

Tüketici mahkemesinden önemli temiz tapu kararı

M.Ö. isimli bir vatandaş 2010 yılında Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’nin Esenyurt’ta yer alan İnnovia 2 projesindeki bir daireyi 4 Eylül 2010 tarihinde satın aldı.

Daire bedeli ise 186 bin TL olarak kararlaştırıldı ve bununla beraber taraflar arasında satış sözleşmesi imzalandı.  Diğer yandan şirket, söz konusu daireyi 27 Ağustos 2011’de ‘Daire teslim tutanağı’ ile Ö.'ye teslim etti.

Özgür 186 Bin TL bedel ile satın aldığı evde yaşamaya başladı. Ayrıca yapılan ödemelerin bir kısmını peşin, kalan kısmı senet olarak ödedi ve 2015 yılında tüm borcunu kapattı.

Ne olduysa, bundan sonra oldu. İşte Tüketici mahkemesine taşınan önemli tapukararı...

TAPUDA SORUN ÇIKTI, KONU YARGITAY'A TAŞINDI

Hürriyet Gazetesinden Dinçer Gökçe'nin haberine göre, ödemenin tamamlanmasından sonra tapu devri yapılacaktı ancak pürüzler yaşanmaya başladı.

M.Ö şirket tarafından oyalandığını öne sürdüğü ve firmanın ise tapu masraflarının tam ödenmediğinden dolayı devrin yapılmadığını iddia etti.

Taraflar arasında yaşanan sorunun çözülmemesi üzerine konu Yargıtay'a taşındı.

M. Ö. 2018 yılında Bakırköy 1. Tüketici Mahkemesi’nde dava açtı ve Ö'nün ‘tapu iptal ve tescil’ talepli davası sürdüğü esnada mahkeme ilk olarak davaya konu daireye tedbir koydu.

Şirket avukatı Erdoğan Biçen ise yaptığı savunmasında “Taşınmaz üzerine teminatsız tedbir konulması talep edilemez. Davacının bu yöndeki tedbir taleplerinin reddine karar verilsin” açıklamasında bulundu.

3'ÜNCÜ DURUŞMADA KARAR AÇIKLANDI

3'üncü duruşmasında karar açıklanan mahkeme kararında ise;

"Bağımsız bölümün taraflar arasındaki 4 Eylül 2010 tarihli sözleşmenin 4. Maddesi gereğince pürüzsüz ve takyidatsız olarak davalı adına tapusunun iptali ve davacı adına tapuya tesciline, tedbirin hüküm kesinleşinceye kadar devamına..." denildi.

Ayrıca bu kararla beraber vergi dairesi başta olmak üzere çok sayıda alacaklının haciz koyduğu tapuda sorunsuz hale geldi.

AVUKAT AÇIKLAMA YAPTI

Yaşanan olayın ve açıklanan kararın on binlerce kişi için örnek olması talebinde bulunan Avukat Necip Şenel açıklamasında;

"Mahkemenin verdiği bu kararla savunmasız olan tüketici korunmuş ve tüketicinin tüm birikimiyle aldığı evin kendisine kayıtsız, hacizsiz ve takyidatsız bir şekilde verilmesine karar verilmiş oldu.

Kararla birlikte mahkeme şunu diyor: ‘Her ne kadar alacaklılar, alamadıkları paraları için bu daireye haciz koymuşlarsa da öncelikli hak sahibi tüketici...’

Kararla birlikte tapunun üstünde ne kadar haciz varsa kaldırılmış oluyor. Bu karar tüketici lehine olduğu kadar, mali güçlük içinde olan şirketin de lehine.

Çünkü, firma mevcut durumda hacizleri kaldıracak durumda değil. Karardan olumsuz etkilenecek tek bir taraf var o da, alacaklarına karşılık haciz işlemi uygulayan firma, banka veya şahıslar...” dedi.

Tüketici mahkemesinden önemli temiz tapu kararı - Resim: 1Davaya konu dairede, vergi dairesinin 13.400 bin liralık haczi bulunuyordu.