Abone Ol

Türk askerleri Suriye'de 100 kilometre derine indi

TSK’nın İdlib’de oluşturduğu gözlem noktalarının sayısı yediye yükselirken Cilvegözü’nden 100 kilometre uzaklığa ulaşılmış durumda.

Türk askerleri Suriye'de 100 kilometre derine indi

TSK, Suriye sorununa çözüm için Türkiye-Rusya-İran öncülüğünde başlatılan Astana müzakere süreci kapsamında İdlib vilayeti sınırları içinde 12 gözlem noktası oluşturacak.

Bu kapsamda TSK 20 Ocak’ta İdlib’e girerek Afrin’in güneybatısını çevreleyen bölgeye üç gözlem noktası kurmuştu.

Erdoğan-Putin görüşmesi hızlandırdı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 31 Ocak’ta yaptıkları telefon görüşmesinde TSK’nın gözlem noktaları kurma sürecinin hızlandırılmasında uzlaşmaya varıldı. Bu görüşmenin ardından, İdlib’in doğusunda bulunan El Eis ve Tal Takan bölgelerine TSK üssü kuruldu. Suriye’den haber veren bağımsız kaynaklar Türk Hava Kuvvetleri’nin Taftanaz bölgesindeki hava üssünü kullanması için çalışmalar başlatıldığı bilgisini de veriyor.

TSK’nın üs sayısı yediye çıktı

İdlib’e 15 Şubat’ta Reyhanlı Cilvegözü sınır kapısından giren son TSK konvoyları ise İdlib’in Marat el Numan ilçesi ve Surman beldesine yöneldi. Konvoylarda çok sayıda zırhlı araç, zırhlı personel taşıyıcı, enerji sistemleri, yaşam malzemeleri ve askeri teçhizat taşıyan çekiciler yer aldı.

Marat el Numan ve Surman’a yerleşme tamamlandığında geçici Taftanaz hava üssü dahil olmak üzere TSK’nın kurduğu gözlem noktalarının sayısı yediye yükselecek.

Esad güçleriyle karşı karşıya

İdlib’in güneyindeki Surman Türkiye sınırına kuş uçumu 71 kilometre, karayoluyla Cilvevgözü’ne yaklaşık 100 kilometre mesafede. Belde, Hama vilayet sınırına 20 kilometre uzaklıkta. Surman ile Suriye ordusu ve bağlı milislerin mevzilendiği hatlar arasında ise 5.5 kilometre var.

Sonraki hedef sınırın 130 kilometre dışında

Türkiye’nin bundan sonraki hedefi ise Cilvegözü’nden kuş uçumu 88 kilometre, karayoluyla 130 kilometre uzaklıktaki Han Seyhun beldesi.

Hama’ya 10 kilometre uzaklıktaki Han Seyhun daha önce Esad’ın kimyasal silah saldırısı yaptığı iddiaları ile gündeme gelmişti.

Tamamı HTS bölgesinde

Afrin’in güneyinde oluşturulan ilk üç gözlem noktası dışındaki tüm TSK üstleri, El Nusra’nın devamı niteliğindeki Heyet Tahrir Şam örgütü kontrolünde.