Abone Ol

Televizyon reyting ölçümleriyle ilgili flaş gelişme

Kantar Media, Türkiye Televizyon İzleyici Ölçümü Hizmetine Devam Ediyor.. Genişletilmiş hizmet en az 2020 yılına kadar farklı cihazlardan izlenen TV içeriğini de ölçümlemeyi hedefliyor.

TV reyting ölçümleriyle ilgili flaş gelişme

İstanbul & Londra, 15 Aralık 2016. Türkiye Müşterek Endüstrisi Komitesi, TİAK A.Ş. (Televizyon İzleyici Araştırmaları Anonim Şirketi), televizyon yayınları resmi ölçüm verisinin sağlanması hizmet kontratını 2022 yılına uzatılması opsiyonu ile 2020 yılına kadar Kantar Media ile yenileme kararı aldı.

Kantar Media’ya 2009 yılında verilen ve 2012 yılı Eylül ayından bu yana devam eden mevcut ölçüm hizmeti, yeni dönemle birlikte genişletilerek bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar gibi cihazlardan izlenen TV içeriğine ek olarak bu içeriğin yayınlanmasının ardından 7 güne kadar yapılan zaman kaydırmalı izlemelerin ölçümlenmesini de kapsayacaktır.

“Türkiye’de resmi TV ölçüm verisini sağlamaya devam edeceğimiz için çok mutluyuz ve ölçümlerin genişletilecek olmasından dolayı da heyecanlıyız.” Şeklinde açıklama yapan Kantar Media Türkiye Genel Müdürü Mesut Sakal; “Toplam TV izleyici ölçümünde kendini kanıtlamış bir dünya lideri olarak Kantar Media, bu heyecanlı piyasadaki TV tüketiminin bütünsel bir resmini gösterebilmek için çalışırken, TİAK A.Ş. ve üyeleri dünya çapındaki deneyimlerimizde n faydalanmaya devam edecektir.” yorumunda bulundu.

Televizyon reyting ölçümleriyle ilgili flaş gelişme - Resim: 1

Kantar Media Türkiye, Ulusal Okunurluk (NRS) ve Hedef Grup Endeksi (TGI) araştırmalarının yanısıra TV izleyici ölçümü hizmetini, kapsamını genişleterek ve geliştirerek sunmaktan gurur duymaktadır. Norveç, Danimarka, Hollanda ve Tayland’da izleyici ölçümü ihalelerinin kazanılması ve sözleşmelerinin yenilenmesini, son olarak yayınlanan bu heyecan verici duyuru ile Türkiye takip etmiştir. Genişletilmiş hizmet, Eylül 2017 tarihi itibariyle raporlamaya başlayacak ve tek kaynaktan raporlama imkanı sunacak iki panelden oluşması planlanmaktadır.

Core TV (Ana TV cihazı üzerinde yapılan yayınların izlenmesi) yüksek kalitede temsiliyet sağlayan mininum 4.000 hanelik panel ile ölçümlenmeye devam edecek. Mevcut PeopleMeter Teknolojisi ile 40 kanal için sağlanan TV izleyici ölçüm hizmeti, TV içeriğinin orijinal yayın zamanından itibaren 7 gün içerisinde yapılan zaman kaydırmalı izlemelerin de raporlanmasına olanak tanıyacak.
Diğer taraftan, Genişletilmiş TV / Extended TV (Tablet, bilgisayar ve akıllı telefonlardan izlenen televizyon) raporlaması için yapılacak dijital ölçümler 2.000 hanelik sadece dijital izlemelerin ölçümleneceği bir panel ile birlikte Core TV panelinin %25’lik bir alt kümesi de kullanılarak yapılması planlanmaktadır. Panel hanelerinde yaşayan bireylere ait online cihazlardan gerçekleştirilen , 150 online kanala kadar yayınlanan TV ve Video izlemesi, Kantar Media’nın online PeopleMeter ölçüm cihazları ve comScore’un mevcut etiketleme teknolojisi kullanılarak raporlanacaktır. Bu teknoloji sayesinde gelecek dönemde, endüstrinin onayı, güvenilir standartların hayata geçirilmesi ve dijital dünyaya özel içeriklerin etiketlenmesi ile birlikte, talebe bağlı ve dijitale özgü online içerik izlemelerini de raporlama yeteneğine sahip olacaktır.
Kantar Media’nın, data bilimi ve araştırma algoritmalarını ön plana çıkaran bu entegre hizmet, televizyon ve reklam ekosistemindeki herkesin evrensel olarak anlaşılır ve güvenilir bir metrik kullanmasına olanak sağlayacaktır.

TİAK A.Ş., Türkiye’deki televizyon reytingleri için resmi müşterek endüstri komitesi olup Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği ve ölçülen kanalların iştiraki ile kurulmuş ve yönetilmektedir.

“Online Cihaz sahipliği ile beraber bu cihazlar üzerinden TV ve Video içeriklerini izlemek için ihtiyaç duyulan altyapının kapsama oranı ülkemizde beklenenden çok daha hızlı bir şekilde artmaktadır.” Şeklinde açıklamalarına başlayan TİAK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Eren şöyle devam etti: “Televizyon yayınlarının ölçüm kapsamını genişletmek amacı ile, medya ve marka sahiplerinin ihtiyaçlarını düşünerek, şeffaf ve özenli bir şirket seçim sürecinin ardından Kantar Media’yı tedarikçimiz olarak tercih etmiş olduğumuzu bildiririz. Reklamcılık modelleri değişebilir, mecraların öncelikleri değişebilir, içeriğin yayınlanma şekli ve tüketimi gelişip çeşitlenebilir ancak televizyon, kendini kanıtlamış bir medya tüketim ortamı olarak varlığını sürdürecektir.”