Abone Ol

Tek uzman ihraç edilince yetkili hoca kalmadı!

Prof. Dr. Zelal Ekinci’nin çıkarılan KHK ile ihraç edilmesiyle bölümde yetkili hoca kalmadı.

İhraç edildi tedaviler yarım kaldı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bünyesindeki Çocuk Romatoloji Bilim Dalı’nda tek uzman hekim olarak çalışan Prof. Dr. Zelal Ekinci’nin çıkarılan KHK ile ihraç edilmesiyle bölümde yetkili hoca kalmadı. 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile FETÖ/PDY terör örgütüne destek verdiği gerekçesiyle 2 bin 346 akademisyen kamu görevinden ihraç edildi.

Kocaeli Üniversitesi’nde görevden alınanlar arasında geçen ocak ayında ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza atan Barış İçin Akademisyenler’den 19 isim de vardı. Bu isimlerden biri Prof. Dr. Zelal Ekinci’ydi. Prof. Ekinci, 2011 yılında kurulan KocaeliÜniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bünyesindeki Çocuk Romatoloji Bilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışıyor ve merkezin bölüm başkanlığını yapıyordu. Merkez, çocukluk çağında görülen eklem ve bağ dokusu hastalıklarının tanı, tedavi ve izleminin yanında Akdeniz ateşi gibi hastalıklardan yatanlara ve poliklinik hastalarına hizmet veriyordu. Birim, çocuk romatoloji dalında Uluslararası Pediatrik Romatoloji Çalışmaları Organizasyonu’na (Paediatric Rheumatology International Trials Organization - PRİNTO) katkı veren Türkiye’deki 6 merkezden biri olarak biliniyordu.

KONGREYE GİDEMEDİ

Prof. Dr. Ekinci yaşadığı süreci Hürriyet’e şöyle anlattı: “Benim ihraç edilmiş olmam ve bu alanda uzman bir öğretim üyesinin de olmaması nedeniyle bilim dalı faaliyetlerini yürütemedi. Tanı, tedavi, reçete yazımı gibi faaliyetler yarım kaldı. Hastaların İstanbulve çevre illere yönlendirildiğini öğrendim. Eylül sonunda alanımla ilgili İtalya’da düzenlenecek Avrupa Pediatrik Romatoloji Birliği’nin (PReS) 2016 Kongresi’ne katılacaktım. Rektörlüğe başvurmuştum yanıt beklerden ihraç haberiyle birlikte pasaportum da iptal oldu. Kongre başkanına mektup yazdım. Mektupta KHK ile kamugörevinden uzaklaştırıldığımı, pasaportumun iptal edildiğini ve gelmeyeceğimi söyledim. Kongrede bu bilgilerin asılmasını istedim. Bana verilen yanıtta çok üzgün olduklarını belirttiler ve isteğimi yerine getireceklerini söylediler.”

ÇIĞIRINDAN ÇIKTI

Darbe girişiminin ardından yaşananlarla ilgili düşüncelerini de aktaran Prof. Dr. Zelal Ekinci, “Son yaşananlarla birlikte süreç çığırından çıktı. Ne olacağını bilmek mümkün değil. Tek fikir sahibi insanlar olalım istiyorlar. Bizim gibi farklı görüşleri olan insanlar travmalar yaşıyor” diye konuştu. Konuyla ilgili bilgi veren Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan ise şunları söyledi: “Bu bilim dalında şu anda Prof. Ekinci’nin uzmanlık alanına sahip bir akademisyen yok. Ancak en kısa sürede gereken bütün işlemler yerine getirilecek ve aksayan hizmetlere devam edilecek. Bu merkez kapanmadı, sadece bir kısım hastaya uzman eksikliği nedeniyle hizmet verilemiyor olabilir. Ancak hastalar diğer bilimlere ve başka hastanelere yönlendiriliyor.”