Abone Ol

Tecavüz değil rızasıyla dedi, serbest kaldı!

İstanbul’da bir gece kulübünde gözaltına alınan 26 yaşındaki Rus kadın Patımat A. ‘ya karakolda tecavüz ettiği iddiasıyla yargılanan komiser yardımcısı N.K. beraat etti. 2 kadın üye hakim kararında “rızası vardı, direnmedi, bağırıp çağırmadı” dedi.

Tecavüz değil rızasıyla dedi, serbest kaldı!

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre 11 Mart 2012 tarihinde gece yarısı Taksim’de gece kulüplerinde arama yapan polisler “Özlem Apaydın” sahte kimliğini kullanan Rusya uyruklu Patımat A.yı gözaltına aldı. 2 yıldır Türkiye’de bulunduğunu söyleyen Patımat A., pasaportunu kaybetmesi üzerine 500 lira karşılığında sahte kimlik aldığını ifade etti.

Geceyi karakolda geçiren Patımat A., kendisini ziyarete gelen Ebru isimli arkadaşına başından geçenleri anlattı. Arkadaşnın biri karakol tuvaletinde diğeri de komiser yardımcısının odasında olmak üzeri iki kez tecavüze uğradığını öğrenen Ebru da savcılığa giderek suç duyurusunda bulundu.

Savcı 18 yıl istedi



Savcılık karakoldaki kamera kayıtlarını istedi. Ayrıca N.K.’nın otomobilinde 10 adet prezervatif ele geçirildi. Kamera görüntülerinin incelenmesinde, N.K’nın şikayetçi ile birlikte kadınlar tuvaletine girdiği buradan çıkarak birlikte odaya girdikleri tespit edildi. Savcılık komiser N.K. hakkında “nitelikli cinsel saldırı”dan tutuklayarak 18 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. N.K 7 ay tutuklu kaldı, sonra tahliye edildi.

3 yıl süren yargılama sonunda mahkeme kararında sanığın atılı suçu işlediği yönünde cezalandırılmasına yetecek kanaat oluşmadığını belirtti.

Kararda müşteki Patımat A.’nın ifadesi, kamera görüntüleri, sanık komiserin aracının bagajında bulunan prezervatif kutusunda iki adetin eksik olması gibi hususların sanıkla şikayetçi arasında cinsel ilişki gerçekleştiği yönünde kanaat oluşturduğunu ancak bu ilişkinin şikayetçinin rızası dışında olduğuna ilişkin bir delil bulunamadığı belirtildi. Kararda müştekinin beyanlarının hiçbir yerinde, sanığın cinsel ilişki için kendisini zorladığı, tehdit ettiği, şiddet uyguladığına dair bir ibare olmadığını belirtildi.

‘Direnmedi ve bağırmadı’

Kararda gerek lavabodaki gerekse sanığın odasındaki cinsel ilişkiye müşteki Patımat A.’nın direnmediği, bağırıp çağırmadığı hatta odada yalnız kaldığında dahi elinde telefonu bulunmasına rağmen kimseye ulaşmaya çalışmadığı anlatıldı.

Kararda şu ifadelere yer verildi;

“Hayatın olağan akışı nazara alındığında, hiçbir kadın, her ne sebeple olursa olsun, kendisine tecavüz etmek isteyen birine direnmemezlik yapmaz. O kişinin orada görevli komiser olması, müştekinin direnmemesi için bir sebep değildir. Zira reşit bir insanın rızası ile cinsel ilişkide bulunması suç değildir. Müştekinin direnmemesi üzerine, sanık bu ilişkide müştekinin de rızası olduğunu düşünerek prezervatif temin etmiştir. Tüm gelişmeler karşısında sanıkla müştekinin, müştekinin rızası ile cinsel ilişkiye girdikleri kanaatine varılmıştır.”

Mahkeme başkanı: Karakolda nasıl dirensin

MAHKEME Başkanı Metin Tamirci’nin ise kadın hakimler Yeliz Başbilen ve Hatice Tomaş Endes’in kararlarına muhalefet şerhi şöyle;

“Gözaltındaki müştekinin arkadaşlarının olayı öğrenmesi üzerine ihbar etmeleri sonucunda soruşturma başlatılmıştır. Her iki ilişkinin de prezervatifle olduğu, sanığın aracından ele geçen 12’lik prezervatif kutusundan ikisi kullanılmış 10 prezervatifin bulunması, sanığın müştekinin ardından karakol tuvaletine girdiğinin kamera kayıtlarıyla ortaya çıkması ve sanığın müştekiyi odasında tuttuğunun anlaşılması hususları bir arada değerlendirildiğinde sanığın gözaltında bulunan müştekiye onun karşı koyamayacağı bu durumdan yararlanmak suretiyle cinsel saldırıda bulunduğu sonuç ve vicdani kanısına vardığımdan, çoğunluğun kararına muhalifim.”

VATAN