Abone Ol

Tabuttaki Rus generale Ortaylı yorumu: Bu konuda Türkiye’de uzman yok, Rusya’ya gidilmeli

Ardahan’da dün bir inşaatın kazısında bulunan tabutun içinden ‘Rus general’e ait olduğu düşünülen bir iskelet çıkmıştı.

Tabuttaki Rus generale Ortaylı yorumu: Bu konuda Türkiye’de uzman yok...

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ardahan’da bir inşaat temelinde bulunan tabutla ilgili şu yorumu yaptı: “Bu konuda Türkiye’de konuşabilecek uzman bulunması zor.”

Ortaylı, bu konuda Türkiye’de uzman bulmanın zorluğuna dikkat çekip Rusya’yı işaret etti: “Bu konuda Türkiye’de konuşabilecek uzman bulunması zor. Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Rusya Askeri Tarih Arşivi’nden bilgi alınabilir.”

Tabuttaki Rus generale Ortaylı yorumu: Bu konuda Türkiye’de uzman yok, Rusya’ya gidilmeli - Resim: 1

Kars’a götürüldü

Söz konusu tabut Kars Müzesi’ne götürülürken müze müdürü Necmettin Alp, tabuttaki iskeletin yüksek ihtimalle bir Rus subaya ait olduğunu vurguladı: “Tabutun uzunluğu iki metre, yüksekliği 90 santim. Üzerinde haç işareti bulunan kapaklı tabutta subayın çizmeleri hiç yıpranmamış. Askeri üniformalı, sakallı bir Rus subaya ait. Apolette üç yıldız ve 20 rakamı var. Rus subay bu general de olabilir. Rus subayının iskeletinin bulunduğu tabut mühürlenerek koruma altına alındı.”

Alp, Rus ve Türk medyasının olaya büyük bir ilgi gösterdiğini de söyledi: “Rus haber ajansından da aradılar. Ülkemizdeki bütün basın yayın kuruluşları da sürekli arıyorlar. Tabutun bulunması, gündem oluşturdu. Rus generale ait tabutu görmek isteyenler var. Öncelikle ilaçlama ve temizliğin yapılması gerekir. Gerekli adli süreç tamamlandıktan sonra genel müdürlüğümüzün izinleri ile teşhire çıkarıp sergileyebiliriz. Ama bu belli bir süreç istiyor, hemen olacak iş değil.”

Ardahan’da bir inşaatın temel kazısında bulunan tabuttan ‘Rus general’ çıktı
Diken