Abone Ol

Suudi Arabistan’da 197 kişi 100 milyar dolar karşılığında serbest kalacak

Suudi Arabistan’da yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan yaklaşık 208 işadamı ve yetkiliden yüzde 95’i mal varlığını devlete devretme karşılığında salıverilmeyi kabul etti.

Suudi Arabistan’da 197 kişi 100 milyar dolar karşılığında serbest kalacak

Suudi Arabistan’da yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan yaklaşık 208 işadamı ve yetkiliden yüzde 95’i (197 kişiye tekabül ediyor), mal varlığını devlete devretme karşılığında salıverilmeyi kabul etti.

Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Salman önderliğinde 4 Kasım’da dört prens ve 11 bakanın tutuklanmasıyla başlayan tasfiye operasyonunda 208 varlıklı aristokrat, siyasetçi, işadamı tutuklanmıştı. Katı şeriatla yönetilen ülkedeki süreç Prens Muhammed’in “Ilımlı İslam’a geçiyoruz” açıklamasıyla başlattığı değişim sürecinin de bir parçası sayılıyordu.

Diken'in haberine göre New York Times gazetesine konuşan Prens Muhammed, “Onlara elimizdeki tüm dosyaları gösteriyoruz, yüzde 95’i görür görmez anlaşmayı kabul etti” dedi. Prens, bu kişilerin sahip oldukları nakit veya şirket hisselerini devlet hazinesine devrettiğini söyledi.

Kişi başı 500 milyon dolar!

Prens ayrıca, “Yaklaşık yüzde birlik kesim masum olduğunu kanıtlayabiliyor ve bunların davaları hemen düşürülüyor. Yaklaşık yüzde dörtlük kesim ise, yolsuzluk yapmadığını söylüyor ve mahkemeye gitmek istiyor” bilgisini verdi ve hükümetin anlaşma yoluyla yaklaşık 100 milyar dolarlık yasadışı parayı geri alabileceği tahmininde bulundu.

Bu açıklama tutuklu başına 500 milyon dolar ödeme yapılacağı anlamına geliyor.

Suudi hükümeti, tutukluları başkent Riyad’daki Ritz Carlton otelinde tutuyor. İngiliz Daily Mail gazetesi bugün bu tutukluların işkence altında olduğu yönünde bir haber yaptı.

‘Hamaney Ortadoğu’nun Hitler’i’

Prens Muhammed gazeteye yaptığı açıklamada, İran’ın dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’i, ‘Ortadoğu’nun yeni Hitler’i’ olarak nitelemeyi de ihmal etmedi.