Abone Ol

Suriye, Afrin’e gireceğini söylüyor ama gerçek öyle değil

TSK'nın terör örgütleri PKK, KCK, PYD/YPG ve IŞİD'e karşı başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu devam ederken, Suriye'den kritik bir iddia geldi.

Suriye, Afrin’e gireceğini söylüyor ama...

Suriye devlet televizyonunda yer alan habere göre Suriye'yi destekleyen güçlerin Afrin'e gireceği iddia edildi. Fakat Afrin'de Suriye'nin yaratmaya çalıştığı algı operasyonunu masaya yatırdık ve bölgedeki olası senaryoları sıraladı.

Uluslararası kamuoyu tarafından da Türkiye’nin meşru hakkı olarak görülen Zeytin Dalı Operasyonu devam ederken bugün Suriye’den bir iddia gündeme geldi.

Suriye’nin resmi TV kanalından yapılan haberde, Şam yönetimini destekleyen güçlerin Afrin’e girerek terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG/PYD’nin yanında yer alarak TSK’ya karşı mücadele edeceği iddia ediliyordu.

SURİYE ORDUSU ŞAM VE DOĞU GUTA’DA

Fakat 7 yıldır bitmek bilmeyen bir iç savaşın içinde olan Suriye yönetimi bu iddia ile farklı bir algı yaratmaya çalışıyor. Zira şu an 150.000-178.000 askeri personeli bulunan Suriye ordusunun önemli bir bölümü Şam’da ve Doğu Guta’da Esad rejimini koruyor.

Uluslararası kamuoyu tarafından, “Rusya’dan destek almazsa çoktan işi biterdi” yorumlarının yapılmasına sebep olan Esad, şimdilerde bir zaman çatıştığı YPG’ye destek olmaya çalışıyor.

YPG’LİLER SURİYE BAYRAĞI MI ASACAK?

Askeri gücünün olmadığı uluslararası kamuoyu tarafından da bilinen ve Rusya’nın desteğiyle ayakta duran Şam yönetiminin iddia edilen Afrin kararı sonrasında, bölgede çarpık bir ilişkiler yumağı ortaya çıkıyor. Zira Esad yönetiminin, doğrudan çatışmadan kaçındığı fakat geçmişte Suriye’nin geleceği ile ilgili farklı görüşlerinin olduğu ve çatıştığı YPG’ye destek vermesi oldukça şaşırtıcı.

Esad’a destek olan güçlerin Afrin’e girmesi durumunda, Suriye ordusunu temsil edeceği iddia edilen bu örgüt ve grupların sadece Suriye bayrağı asarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne karşı saldırıda bulunması ihtimali doğuyor.

ERDOĞAN HAŞDİ ŞABİ’Yİ ELEŞTİRMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle Irak’ta IŞİD ile mücadele sürecinde önemli rol oynayan İran ve Irak destekli Şii Haşdi Şabi örgütüne o dönemde çok sert açıklamalarla yüklenmişti.

Musul’da kritik önem taşıyan Telafer operasyonuna Haşdi Şabi’nin katılıp katılmayacağı üzerine uzun süre tartışmalar ve diplomasi trafiği yaşanmış, sonuç olarak Türkiye karşı çıkmasına rağmen Haşdi Şabi güçleri operasyona katılmıştı. Erdoğan 2016 yılında Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda yaptığı açıklamada, Haşdi Şabi ile ilgili önemli açıklamalar yapmıştı.

Erdoğan, “Telafer’de bir defa biz bu işe kesinlikle sıcak bakmayız. Sincar’da kesinlikle sıcak bakmayız. Bunu zaten bütün yetkililere çok açık net söyledim. Dedim ki Telafer tamamen Türkmen ili, ilçesi.

Bunun yarısı Şia yarısı Sünni. Biz tabii değerlendirmeyi Şia, Sünni üzerinden değil aslında gönlümüzün arzusu bunu tamamen Müslüman olarak bakıyoruz. Fakat Haşdi Şabi burada eğer böyle bir terör estirirse kesinlikle buna olan cevabımız bizim farklı olur” diye konuşmuştu.

Haşdi Şabi güçleri, Irak’ta IŞİD’le mücadele sona erdikten sonra Suriye’ye kaymış ve burada operasyonlar yürütmeye devam etmişti.

(Sözcü)