Abone Ol

Şu an Saat Kaç, TRT saati kaç, saatler geri alındı mı? Türkiye'de Saat kaç?

Özellikler operatörlerin uyarılarının ardından vatandaşlar bir yandan da manuel saat ayarlaması yapıyor. Kış saati uygulamasının kalkması nedeniyle vatandaşların kafası oldukça karışık. Şu an Saat Kaç, TRT Saati Kaç? Türkiye De Saat Kaç

Şu an Saat Kaç, TRT saati kaç, saatler geri alındı mı? Türkiye'de Saat kaç?

Google'ın saati kaç, Saatlerinden emin olmak isteyen vatandaşlar ise arama motorlarına “Saat şu anda kaç?” diye soruyor. Özellikler operatörlerin uyarılarının ardından vatandaşlar bir yandan da manuel saat ayarlaması yapıyor. Kış saati uygulamasının kalkması nedeniyle vatandaşların kafası oldukça karışık.
Şuan Saat Kaç, TRT Saati Kaç, saatler geri alındı mı? Saat kaç, Saat şu anda kaç? Google'ın saati kaç, Saatlerinden emin olmak isteyen vatandaşlar ise arama motorlarına “Saat şu anda kaç?” diye soruyor. Özellikler operatörlerin uyarılarının ardından vatandaşlar bir yandan da manuel saat ayarlaması yapıyor. Kış saati uygulamasının kalkması nedeniyle vatandaşların kafası oldukça karışık. "Saat kaç?" sorusunun cevabı merak ediliyor. Kış saati uygulamasının kalkmasıyla birlikte saatler artık bir saat geriye alınmayacak. Vatandaşlara ise herhangi bir olumsuzluğa karşılık olarak şu anda saatin kaç olacağını merak ediyor. Cihazlarını güncellemeyen vatandaşlar, saatler konusunda sıkıntı yaşayabilir. Yanı sıra akıllı cihazlarda "manuele aldım, kafam rahat" diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü saat ayarlarınızı manuel de yapsanız cihaz otomatik olarak saatinizi geri alabilir. Sizler de Türkiye'de şu anda saat kaç diye merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz.

Yeni saat uygulaması faturanızı kabartmasın

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Enerji Komisyonu Başkanı Bilgin Akbal, bu yıl kış saati uygulamasına geçilmeyecek olması nedeniyle elektrikte üç zamanlı tarife abonesi olan tüketicilerin faturalarının "kabarmaması" için dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Akbal, "Tüketiciler, yarından itibaren ucuz elektrik dilimini saat 22.00'den değil 23.00'ten itibaren alabilecek. Çünkü Türkiye kış saati uygulamasına geçmiyor. Bu yüzden tüketicilerin ağır elektrik tüketen cihazlarını buna göre çalıştırmaları gerekiyor." dedi.

Aynı zamanda elektrik yüksek mühendisi de olan Akbal, elektrik tüketiminde üç zamanlı tarife abonesi olan vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Akbal, bu yıl kış saati uygulamasına geçilmeyecek olması nedeniyle bu tarifeyi kullanan kişi ve kuruluşların yüksek fatura sürprizi ile karşılaşmamaları için dikkatli olmaları gerektiğini, aksi takdirde yüksek fatura ile karşılaşabileceklerini söyledi.

"Yüzde 45'e varan tasarruf mümkün"

Akbal, üç zamanlı tarifede elektrik tüketim birim ücretlerinin 07.00-18.00 saatleri arasında 21,9634 kuruş, 18.00-22.00 saatleri arasında 38,8971 kuruş ve 22.00-07.00 saatleri arasında ise 9,7299 kuruş olduğu bilgisini verdi. Bu tarifeye geçen ve aylık ortalama 100 lira fatura ödeyen abonenin yüzde 45'e varan oranlarda tasarruf yapabileceğinin altını çizen Akbal, "Yüksek elektrik tüketen cihazların faturaya 60 lira yansıdığını düşünürsek ucuz fiyat zaman aralığında kullanması halinde yüzde 45'e varan tasarruf sağlanabilir ve bu tutar 15 liraya düşebilir. Böylelikle aylık 55 lira fatura ödenir." ifadelerini kullandı.

Akbal, üreticilerin akıllı sayaçları yaz ve kış saat uygulamalarına göre programladığını ve o şekilde piyasaya sunduğunu kaydederek, "Fakat Türkiye bu yıl kış saati uygulamasına geçmiyor. Bu yüzden tüketiciler, yarından itibaren ucuz elektrik dilimini saat 22.00'den değil 23.00'ten itibaren alabilecek. Ağır elektrik tüketen cihazları buna göre çalıştırmaları gerekiyor." diye konuştu.

"Kullanımınız 4 kat fazla fiyattan faturalandırılmasın"

Akbal, yarın gece saat 03.00'ten itibaren sayaçların otomatikman kendisini geri alacağını yineleyerek, akşam normalde saat 22.00 iken sayacın saatinin 21.00 olacağı bilgisini verdi. TBM Enerji Komisyonu Başkanı Akbal, "Bu yüzden tüketiciler sayacın saatinin 22.00 olmasını beklemeli. Yani normal saatin 23.00 olmasını. Aksi takdirde 17.00-22.00 saat dilimindeki fiyattan tüketim yapmış olacak ve o saatteki kullanımı 4 kat fazla fiyattan faturalandırılacak. Yani tüketim birim fiyatı olarak. Elektrik birim fiyatı olarak 9,7299 kuruş yerine 38,8971 kuruş ödeyecek." uyarısında bulundu. Akbal, akıllı sayaçta tek zamanlı tarife kullanan tüketiciler içinse herhangi bir etki ve değişiklik olmayacağını sözlerine ekledi.

EPDK sayaçlarda düzenlemeye gitti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Bakanlar Kurulu kararıyla yıl boyu sürdürülecek olan yaz saati uygulamasının, elektrik sayaçlarındaki tüketimde sapmalara sebep olmasını engellemek için düzenleme yaptığını açıkladı. Kurumdan yapılan açıklamada; 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ekinde yer alan birinci maddede, “Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla; bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03:00’ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır” ifadesi yer aldığı belirtilerek, elektrik tüketimini ölçmek amaçlı tesis edilen elektronik sayaçlar 30 Ekim 2016 tarihinde daha önceden programlandığı gibi kendisini otomatik olarak bir saat geri alacağı bildirildi.

Buna göre; kurumdan yapılan açıklamada, söz konusu durumun üç zamanlı tarife üzerinden elektrik tüketen tüketiciler düşünüldüğünde; sayaç saati ile gerçek saat arasında bulunan bir saatlik fark gündüz, puant ve gece zaman dilimlerinde birer saatlik kaymalara ve üç zamanlı tarife dilimlerine göre tüketimlerini belirleyen bu tüketicilerin yanılmasına sebep olacağını belirterek, Bakanlar Kurulu kararı ile yaz saati uygulamasının sürekli hale getirilmesinin enerji sektörüne yansımalarını yönetmek amacıyla EPDK tarafından ’Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar’ın değiştirildiğini kaydederek;

"Sayaç saati sürekli yaz saati uygulamasına göre güncellenmemiş sayaçlar üzerinden tüketimleri ölçülen tüketiciler için ekim ayının son pazar günü ile Mart ayının son pazar günü arasında, gündüz dönemi saat 07.00 ile 18.00 arasında, puant dönemi saat 18.00 ile 23.00 arasında, gece dönemi saat 23.00 ile 07.00 arası olarak, Mart ayının son pazar günü ile Ekim ayının son pazar günü arasında ise gündüz dönemi saat 06.00 ile 17.00, puant dönemi saat 17.00 ile 22.00 arasında gece dönemi saat 22.00 ile 06.00 olarak belirlendi. Sayaç saati sürekli yaz saati uygulamasına göre güncellenmiş sayaçlar üzerinden tüketimleri ölçülen tüketiciler içinse yıl boyunca gündüz dönemi saat 06.00 ile 17.00 arasında, puant dönemi saat 17.00 ile 22.00 arasında ve gece dönemiyse saat 22.00 ile 06.00 arasında olmak üzere uygulanmaya devam edilecek" şeklinde karar alındığı açıklandı.

Kurumdan yapılan açıklamaya göre; yanlış anlama ve uygulamayı önlemek için elektronik sayaç sahibi olan ve 3 zamanlı tarife üzerinden elektrik kullanan tüketiciler için sürekli yaz saati uygulamasına geçilmesi nedeni ile sayaç zamanları güncellenene kadar uygulanmak üzere bu düzenleme yapıldığı belirtilerek, nihai faturalara yansıyacak herhangi bir artış kesinlikle söz konusu olmayacağı vurgulandı.
Ayrıca, yapılan değişiklik görevli tedarik şirketleri tarafından ilgili tüketicilere (SMS,e-posta, fatura üzerindeki açıklamalar v.s yoluyla) bildirileceğini kaydetti.

ÖSYM'den sınava gireceklere saat uyarısı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), yarın Sayıştay Başkanlığı Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Eleme Sınavına girecek adayları resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda uyardı.

Kış saati uygulamasından vazgeçilmesi ve saatlerin 1 saat geri alınmaması nedeniyle gerekli tedbirleri alması yönündeki uyarıda şu ifadelere yer verildi: "Ülkemizde kış saati uygulamasından vazgeçilmiş olması nedeniyle 30 Ekim 2016 Pazar günü saatler 1 saat geri alınmayacaktır. Ancak bazı mobil cihazların pazar günü saatini otomatik olarak 1 saat geri alabilmesi ihtimali yönünde 30 Ekim 2016 Pazar günü Sayıştay Başkanlığı Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Eleme Sınavına girecek olan adaylarımızın gerekli tedbirleri almalarını önemle rica eder, başarı dileklerimizi sunarız."

Şuan saat kaç, TRT saati kaç, saatler geri alındı mı? Saat kaç, Saat şu anda kaç? Google'ın saati kaç, Saatlerinden emin olmak isteyen vatandaşlar ise arama motorlarına “Saat şu anda kaç?” diye soruyor. Özellikler operatörlerin uyarılarının ardından vatandaşlar bir yandan da manuel saat ayarlaması yapıyor. Kış saati uygulamasının kalkması nedeniyle vatandaşların kafası oldukça karışık