Abone Ol

Star yazarından ezan tepkisi: Beyin hücrelerini öldürüyor

Star yazarı Resul Tosun, günümüzde yüksek sesli hoparlörle okunan ezandan rahatsız olduğunu, bu sesin kulak tırmaladığını söyledi.

Star yazarından ezan tepkisi: Beyin hücrelerini öldürüyor

Star yazarı Resul Tosun, günümüzde yüksek sesli hoparlörle okunan ezandan rahatsız olduğunu, bu sesin kulak tırmaladığını söyledi. Bu durum aşırı derecede ses kirliliği yapmakta" diyen Star yazarı, "Beyin hücrelerini öldürdüğü için insan sağlığına zarar vermektedir" diye yazdı.

Çevre Bakanlığı'nın yıllar önce yüksek sesle ilgili yayımladı bir yönetmelik olduğunu, 85 desibelin üzerindeki sesin sorumlularının cezalandırıldığını hatırlatan Tosun, "Özellikle bitişik bina sistemi olan semtlerde yüksek volümlü ezanlar küçük çocukları korkutmakta büyükleri de rahatsız etmektedir" dedi.

Star'dan Resul Tosun'un, "Diyanet'e açık çağrı!" başlığıyla yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle: Beş vakit namazı camide kılmaya özen gösteren, imam olmadığı zaman mihraba da minbere de geçen biriyim.

Bunları özellikle baştan yazıyorum ki aşağıda yazacaklarımdan dolayı kimse beni yanlış anlamasın. Kuran tilavetinin ve ezanın güzel sesle ve güzel makamla icra edilmesi Müslüman’ı da gayr-i müslim’i de memnun eder.

Müslüman zaten kelamın en güzeli olan Kuran ayetlerini usulüne uygun, güzel bir ses ve makamla dinleyince huzur bulur, huşuu artar. Manasını anlıyorsa imanı da güçlenir. Gayr-i müslim de güzel ses ve makamla icradan etkilenir. Bu etkiyle Müslüman olanlar da vardır.

Ama günümüzde yüksek sesli hoparlörle okunan ezan ve Kuran tilaveti müminin umduğu huzuru ve huşuu vermek bir yana kulakları tırmalamaktadır, rahatsız etmektedir. Bu durum aşırı derecede ses kirliliği yapmakta ve beyin hücrelerini öldürdüğü için insan sağlığına zarar vermektedir.

Çevre Bakanlığı yıllar önce 85 desibelin üstündeki seslerin sağlığa zararlı olduğunu ve sorumlularının cezalandırılacağını belirleyen bir yönetmelik yayınlamıştı. Bu yönetmelik kimi yerlerde uygulansa da maalesef camilerde uygulanmamakta, itiraz etmek isteyenler ‘ezan düşmanı’ olarak yaftalanmaktan korktukları için çekimser kalmaktadırlar.

Özellikle bitişik bina sistemi olan semtlerde yüksek volümlü ezanlar küçük çocukları korkutmakta büyükleri de rahatsız etmektedir.

Oysa ezanın sevdirilmesi gerekir değil mi?

Mehmet Görmez hoca döneminde konuyla ilgili yayınlanan genelgeyi bir camiin ilan panosunda görmüştüm. Ama maalesef bu konu halledilmek bir yana ayarı kaçmış vaziyette.