Abone Ol

Stalin’in Türk suikastçısı kimleri infaz etti?

Sovyet diktatörü Stalin döneminde Sovyetlerin dünya üzerindeki birçok gizli operasyonlarını yöneten Pavel Sudoplatov’un Türkçeye çevrilen hatıralarında Sovyet istihbaratı için çalışan bir suikastçı da anlatılıyor.

Stalin’in Türk suikastçısı kimleri infaz etti?

Ayrıntı yayınlarından çıkan ‘Özel Görevler’ adlı kitapta suikastçının adı verilmiyor ancak eski bir Türk subayı olduğu belirtiliyor.

Sudoplatov’un anlattığına göre Türk suikastçının infaz ettiği isimler arasında Rus istihbaratında çalışırken kaçarak Avrupa’ya sığınan Ermeni asıllı Georges Ağabekov da var. Ağabekov, Sovyetlerden kaçtıktan sonra yazdığı anılarında, Enver Paşa’nın Türkistan’daki kampının yerini kendisinin tespit ettiğini ve baskından sonra paşanın ölüm raporunu da kendisinin yazdığını anlatıyordu.

‘Cesedi nehre attı’
Sudoplatov, ‘Türk’ diye ifade ettiği suikastçının bir diğer eylemini ise şöyle anlatıyor:

“Türk ve Aleksandr Korotkov 1938’de bir terör eylemi daha gerçekleştirdiler. Litvanyalı bir Yahudi olan Ale Taubman, Troçki’nin Avrupa teşkilatını yöneten Rudolf Klement’in güvenini kazanmış genç bir ajanımızdı. Taubman, 1.5 yıl kadar Klement’in asistanlığını yaptı. Bir gece Klement’ten akşam yemeğinde kendisine eşlik etmesini istemiş ve onu Paris’in sol yakasındaki St. Michel Bulvarı’nda bir apartmana götürmüştü. Türk ve Korotkov onu evde bekliyorlardı. Türk, Klement’i bıçakla öldürdükten sonra kafasını gövdesinden ayırıp cesedini bir bavula koydu, Sen nehrine attı. Fransız polisi Klement’in kesik başını bularak kimliğini teşhis etti. Bu arada Taubman, Korotkov ve Türk ise çoktan Paris’i terk etmiş, Moskova’ya doğru yola koyulmuştu.”
Milliyet