Abone Ol

Son dakika haberleri: Kritik gün.. Partili Cumhurbaşkanlığı maddesi Meclis'te görüşülüyor..

Meclis'te Anayasa teklifinin 7. maddesi bugün ele alınacak. Bu madde Partili Cumhurbaşkanlığı yani Başkanlık sisteminin en kritik maddesi olarak görülüyor.

Dün Meclis'te önce 3. maddenin gizli oylaması sırasında kavga yaşandı. Milletvekilleri birbirinin üzerine yürüdü. Oy kullanımı sırasında CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet açık oy kullanan vekilleri cep telefonuyla görüntülemeye çalıştı. Bu sırada AK Parti Grup Başkan vekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, Kaplan'ı engellemeye çalıştı ve üzerine yürüdü. Bu sırada AK Parti milletvekilleri ile CHP milletvekilleri arasında itişmeler yaşandı, yumruklaşmaya varan tartışma çıktı.

TBMM TV IPHONE İÇİN CANLI YAYIN

7. MADDE NELERİ DEĞİŞTİRİYOR?

MADDE 7- 2709 sayılı Kanunun 101 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “A. Adaylık ve seçimi MADDE 101-Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen aday gösterebilir. Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir. İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilir. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde, sadece Cumhurbaşkanı seçimi yenilenir. Seçimlerin tamamlanamaması halinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut Cumhurbaşkanının görevi devam eder. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin diğer usul ve esaslar kanunla düzenlenir.”