Abone Ol

Son dakika haberi: Meclisteki dokunulmazlık teklifi kabul edildi, HDP'den alkışlı tepki

Meclis'te kritik gün... Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin teklif kabul edildi. İşte bugün yaşananlar.. Bu sonuçla dokunulmazlık teklifi referanduma kalmadan geçti. Son gün hariç 138 milletvekili için yargı yolu açıldı.

Dokunulmazlıkları kaldırıldı, HDP'den alkışlı tepki

TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlıklarla ilgili teklifin kabul edilmesinden sonra HDP'lilerden alkışlı protesto geldi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili teklifin kabul edilmesinden sonra AK Partili milletvekilleri sonucu alkışlarken, HDP’li milletvekilleri de AK Partili milletvekillerini alkışlayarak tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulu'nda bugün çok önemli dakikalar yaşandı. Dokunulmazlık teklifine ilişkin birinci maddeye 373 kabul oyu çıktı. 138 milletvekili ret oyu kullandı. Meclis'teki teklifin 2. maddesi için saat 13:30'da oy kullanma işlemine geçildi. İkinci oylamada ise 374 kabul, 136 ret oyu çıktı. Genel Kurulda, 2. maddenin kabul edilmesinin ardından teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçildi. Dokunulmazlık teklifi 376 oyla kabul edildi. 140 ret oyu çıktı. Bu sonuçla dokunulmazlık teklifi referanduma kalmadan geçti. Son gün hariç 138 milletvekili için yargı yolu açıldı. Meclis'te bulunan ve Adalet Bakanlığı'nda bekleyenlerle birlikte toplam 787 fezleke bulunuyor.

Meclis'te kritik gün... Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin teklif kabul edildi. İştebugün yaşananlar:

BİRİNCİ MADDE

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin ikinci turunda bugün önce ilk madde oylandı. Dokunulmazlık görüşmesinde 1'inci maddenin 2'nci tur gizli oylamasının sonuçlarına göre 531 milletvekili oy kullandı. İlk madde 373 oyla kabul edildi. 138 vekil maddenin reddi yönünde oy kullandı. Sandıklardan 8 çekimser, 9 boş ve 3 geçersiz oy çıktı.

İKİNCİ MADDE

İkinci madde için yapılan gizli oylamada 526 milletvekili oy kullandı. Oylamada 374 kabul, 136 ret, 4 çekimser, 11 boş, 1 geçersiz oy çıktı. İlk maddeye göre kabul oyları 1 arttı, ret oyları 2 düştü. Genel Kurulda, 2. maddenin kabul edilmesinin ardından teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçildi.

376 OYLA KABUL EDİLDİ

Dokunulmazlık teklifi 376 oyla kabul edildi. Teklife 140 ret oyu çıktı. Dokunulmazlık referanduma kalmadan geçti. Çekimser 5, geçersiz 7, boş 3 oy çıktı. Böylelikle dokunulmazlık teklifinin tümü 376 oyla referandumsuz kabul edildi. Teklif, Meclis'ten geçti...

ŞİMDİ NE OLACAK?

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, oylama sonucunu açıkladıktan sonra şöyle konuştu:“Böylece Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifi kabul edilmiştir. Hayırlı olmasını temenni ediyorum". Oylama sonucuna göre Genel Kurul’da kabul edilen Anayasa düzenlemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak. Düzenleme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaylaması halinde, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.


HDP'LİLER ALKIŞLARLA PROTESTO ETTİ

TBMM Genel Kurulunda dokunulmazlıklarla ilgili teklifin kabul edilmesinden sonra AK Partili milletvekilleri sonucu alkışlarken, HDP’li milletvekilleri de AK Partili milletvekilleri alkışlayarak tepki gösterdi.

İLK TURDA KAÇ OY ÇIKMIŞTI?

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edilmişti. Teklifin ilk maddesine 350 oy, ikinci maddesine ise 357 kabul oyu çıkmıştı. Çıkan sonuçlara göre ikinci turda CHP'den daha fazla milletvekilinin teklife kabul oyu verdiği yorumları yapılıyor.

'AÇIK OY' TARTIŞMASI

HDP, Anayasa değişlik teklifinin 1. madde oylamasının gizli değil açık yapıldığını savunarak, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın tutumu nedeniyle usul tartışması açılmasını istedi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in talebi üzerine, Kahraman'ın tutumu üzerine usul tartışması açıldı.

Kahraman'ın tutumu aleyhinde söz alan Baluken, Kahraman'ın, AK Parti milletvekillerinin kabinler önündeki yığılmasını önlemeye yönelik yaptırım uygulamadığını, oylamanın sağlıklı yapılmasını sağlayacak ortam oluşmadığını ileri sürdü.

Baluken, oylamanın gizli değil açık yapıldığını savunarak, Kahraman'ın İçtüzük'ü ihlal ettiği iddiasında bulundu. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, gizli oy ilkesinin alenen çiğnendiğini savunarak, "Genel seçimde aleni bir ortamda oy kullanılamıyorsa Anayasa ve İçtüzük doğrultusunda burada da kullanılmaması gerekir. Anayasa'yı çiğnetmemek üzere yetkili kişiler, bu konuda üzerine düşeni yerine getirmiyor." dedi.

Kahraman'ın tutumu lehinde konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, itirazların hakkaniyete uygun olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, bugünkü oylamada, gizli oylamaya halel getirecek bir tutumun bulunmadığını belirtti.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Anayasa'nın amir hükümlerinin, gizli oylamanın nasıl yapılacağına yönelik İçtüzük'e atıfta bulunduğunu anımsattı. Tunç, milletvekillerinin, buna uygun hareket ettiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Kahraman, gizli oylamanın, Anayasa, İçtüzük ve teamüllere uygun olarak yapıldığını dile getirdi. Usul tartışmasından sonra teklifin sonmaddesi olan, 2. madde üzerinde verilen önerge üzerinde konuşmalara geçildi.


1. MADDE NE İÇERİYOR

Birinci madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren idari mercilerden, başsavcılıklardan ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına intikal ettirilerek, dokunulmazlığın kaldırılması talep edilen dosyalardan başlamak üzere, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da bulunan tüm dokunulmazlık dosyaları ile İçtüzük'te öngörülen usul uygulanmaksızın ve herhangi bir ayırım yapılmaksızın bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeriyor.

2. MADDE

Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoylamasına sunulması halinde oylanır.