Abone Ol

Şirket içi taciz davasında karar: Patron şaka yapıyordu

İtalya'da bir işyerinde taciz davasında mahkeme, çalışanlarının cinsel organlarına dokunan bir patronun tacizde bulunmadığına, yalnızca "olgun olmayan bir davranış sergilediğine" hükmetti.

Şirket içi taciz davasında karar: Patron şaka yapıyordu

Sicilya adasının başkenti Palermo'da bir devlet dairesinde görevli iki kadın çalışan, müdürleri Domenico Lipari'nin kendilerini taciz ettiği iddiasıyla dava açtı.

65 yaşındaki Lipari'nin bir kadın çalışanın kalçasına, diğerininse göğüslerine ve cinsel organına dokunmakla suçlandığı davada Palermo Mahkemesi, sanığı cinsel taciz suçlamasından akladı.
Mahkemenin geçen Kasım ayında aldığı kararın gerekçesi ise dün açıklandı.

Gerekçeli kararda, mahkeme heyetinin Lipari'nin "şehvetle ve cinsel dürtülerini tatmin etmek amacıyla hareket etmediği", çalışanlarına "şaka amaçlı olarak" dokunduğu belirtildi.

Mahkeme, bu nedenle davaya konu olan eylemi "cinsel taciz" değil "uygunsuz ve olgun olmayan davranış" olarak değerlendirdi.

'Ofis içi hiyerarşi'

Kararda, Lipari'nin davranışı, "bir ofis içi hiyerarşi uygulama çabası" olarak yorumlandı.
Savcılığın temyize gitmeye hazırlandığı belirtilirken, karara çeşitli kesimlerden tepki geldi.
İşçi sendikası Uil, Lipari'nin "hafif de olsa cinsel şiddet uyguladığını" savunarak mahkemenin kararı karşısında "büyük şaşkınlık ve kafa karışıklığı yaşadıklarını" belirtti.
Sendika, kararın başka davalarda emsal teşkil etmesi tehlikesine de dikkat çekti.
İnternette yapılan yorumlarda da "Bu tür kararlar insanların kadınları nesne olarak görmesine katkıda bulunuyor", "Şimdi herkes olgun olmayan davranışta bulunabilir" gibi eleştirilerde bulunuldu.