Abone Ol

Sinoplu Diyojen başka, Romen Diyojen başka! Erdoğan'ı kimler yanıltıyor?

MEDYAFARESİ ÖZEL-- Başbakan Erdoğan aynı cümleyi ikinci kez söyleyince yazmak farz oldu. Fazıl Hüsnü Dağlarca yerine Faruk Nafiz'in şiirini okutan danışmanlar, ikidir Erdoğan'a hata yaptırıyor.

Sinoplu Diyojen başka, Romen Diyojen başka! Erdoğan'ı kimler...

Başbakan Erdoğan CHP'nin İstanbul adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirirken ilginç bir örnek veriyor. "Böyle sokak sokak Romen Diyojen gibi dolaşılmaz" diyor.

Erdoğan'ın kastettiği kişiyle, ağzından çıkan söz aslında farklı.

Tarihte iki diyojen var. Biri imparator, diğeri filozof.

Bizans İmparatoru Romen Diyojen, Malazgirt'te Alpaslan'ın yendiği komutandı.

Ancak, Sinoplu Diyojen elinde fenerle sokak sokak gezip dürüst bir adam arıyordu.

Başbakan belli ki Romen Diyojen'i değil, filozof Diyojen'i kastediyordu.

Daha önce Başbakan'a yanlış şiir okutan danışmanları anlaşılan yine hata yaptırıyorlar.

Erdoğan geçen hafta ilk kez Romen Diyojen'i hatırlattığında, hemen devreye girselerdi, Başbakan bugün ikinci kez aynı yanlışa düşmezdi.

MEDYAFARESİ

ROMEN DİYOJEN KİMDİR?

ıv. romanos diogenes (romen diyojen olarak da bilinir), malazgirt savaşı'nda bizans ordularına komuta eden bizans imparatorudur. malazgirt savaşı'nda bizans ordusu yenilmiş ve romen diojen alparslan'a esir düşmüştür.

malazgirt meydan muharebesinde yenildikten sonra istanbul'a dönmek istemiştir. ama ölüm fermanını çoktan hazırlatmış olan bizans imparatorunun askerleri onu yolda yakalarlar. son isteği sorulduğunda son bir kez istanbul'u görmek istediğini söyler. istek imparotora bildirilir, imparator bu isteği kabul etmekte bir sakınca görmez hatta belki de merhamete gelip, ölüm fermanını kaldırır. istanbul'a gelir romen diyojen ama ölmeden önceki son isteğini bir daha hiç gerçekleştiremeyecektir çünkü gözleri bizans askerleri tarafından oyulmuştur.

diogenes kınalıada'da manastıra hapsedildi ve unutuldu.adada öldü.mezarı adada tahminen manastrın içinde bir yerlerde.

PEKİ FİLOZOF DİYOJEN KİMDİR?

Diyojen (Diogenes), M.Ö. 412 - M.Ö. 323 yılları arasında yaşamış olan ve kendine yetme ile sadelik ilkelerine dayanan Kinik yaşam biçiminin öncülerinden Sinop'lu çileci düşünürdür.

Hakkında doğruluğu kuşkulu pek çok öykü anlatılan Diyojen'in gündüzleri Atina sokaklarında elinde fenerle dolaşarak, dürüst bir adam aradığı söylenir.

Atina'da gelenekçiliğe karşı tavır almış, toplumdaki yapaylıklara ve uzlaşımsal değerlere meydan okumuş ve her tür yerleşik kuralın insanın doğallığına aykırı düştüğüne inandığı için toplumun tüm yerleşik kurallarına karşı çıkmayı, uzlaşımsal ölçü ve inanışların çoğunun boş olduğunu göstermeyi ve insanları yalın ve doğal bir yaşam biçimine çağırmayı amaçlamıştır

Ona göre, sade bir yaşam tarzı, sadelikten başka, örgütlenmiş, dolayısıyla uzlaşımsal toplumların görenek ve yasalarını da önemsememek anlamına gelir. Diyojen, doğaya aykırı bir kurum olan ailenin yerini, kadınların ve erkeklerin tek bir eşe bağlı olmadığı, çocukların ise bütün toplumun sorumluluğunda bulunduğu doğal bir durumun alması gerektiğini savunmuştur.

Diyojen yoksulluk içinde yaşadığı, halka açık yerlerde yatıp kalktığı ve yiyeceğini dilenerek topladığı halde, herkesin aynı şekilde yaşaması gerektiğini savunmamıştır. Onun tek amacı, kişinin en kısıtlı yaşam koşullarında bile, mutlu ve bağımsız olabileceğini göstermek olmuştur. Bunun kaynağı bilgeliktir, Diyojen insanı erdemli yapmaya yaradığı için yalnızca bilgeliğe değer verir, öteki uygarlık değerlerini ise saçma, gereksiz ve anlamsız olarak reddeder.