Abone Ol

İbrahim Kalın'dan kabine toplantısının ardından flaş açıklamalar!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunuyor.

Kalın'dan kabine toplantısının ardından flaş açıklamalar!

İbrahim Kalın'ın açıklamalarından satır başları:

Çalışmalar tamamlandığında Cumhurbaşkanımız genel olarak paylaşacak. Vatandandaşların, STK'ların da görüşlerini alıp kararlarını vereceklerdir.

Güvenlik noktasında terörle mücadele kararlı bir şekilde devam ediyor. Terörü kaynağında yok etmeye yönelik çalışmalar sürüyor.

Önemli olan güvenlik tedbirlerini kapsamlı ve tutarlı bir şekilde hayata geçirmektir. Diyarbakır'da çocukları dağa kaçırılan annelerin feryadı dalga dalga yayıldı. Bu cesaretin gösterilmesi ve annelerin ön plana çıkması büyük önem arz ediyor. Teröre karşı mücadeleyi bu dayanışma ve iş birliği oluşturuyor.

Yaklaşık 13-14 gündür devam eden bu hadiseye uluslararası basının sessiz kalması dikkat çekici. Bu bizim bu konudaki duyarlılığımızı etkilemeyecektir.

Güvenlik konusu ile ilgili meseleler ele alındı. Fırat'ın doğusunda yaşanan hadiseler öncelikli gündem maddeleri içinde yer alıyor. Güvenli bölge için adımlar atılıyor. Ortak harekat merkezi kurulu. Bizim amacımız Fırat'ın doğusu ile Irak'a kadar olan bölgede tamamen güvenliği sağlamak. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi güvenli bölge oluşturmak.

Türkiye bu güne kadar açık kapı politikası çerçevesinde mültecilere kapılarını ve gönüllerini açtı. Özellikle dünyanın gelişmiş ülkeleri 300-400 mülteci alalım mı diye tartışmalar yaparken, Türkiye mazlum olan herkese kapılarını açtı. Mülteci meselesi sadece Türkiye'nin meselesi değildir. Uluslararası toplumun artık taşın altına elini koyması gerekmektedir. İnsani açıdan baktığımız zaman mağdurun umudunu yitirmemesi önemlidir.

Bu insanlara sahip çıkmak bizim en temel insani görevlerimizden biridir. Suriye'de siyasi çözüm de önemli.

Ankara'daki zirvede bu konu ele alınacak.

Münbiç'tekine benzer bir oyalama, bir dikkat dağıtıma, bir hedef saptırma türü yola başvurulmasına tabii ki müsaade etmeyiz. İdlib konusu da dünyanın gündeminde olmaya devam ediyor. Tek başına Türkiye'nin bu sorumluluğu taşımasını beklemek adil bir yaklaşım değildir.

ABD Ticaret Bakanı yanında bir grup ile Türkiye'ye geldi. Bugün Cumhurbaşkanımızın kabulü ile görüşmeleri tamamladılar. Hedefler değerlendirildi ve ortak paydalarda mutabık kalındı.

Şu gerçeğin altını çizmekte fayda var; Türkiye doğru yatırım yapan herkes kazanmıştır. 1200 civarı Amerikan şirketi Türkiye'de faaliyet gösteriyor.

SORU - CEVAP

(Güvenli Bölge) Kısa bir tarihi hatırlamakta fayda var. Obama döneminde dile getirmişti. Hem Suriye fiziki olarak bölündü. Hem de milyonlarca insan mülteci konumuna düştü. Sayın Cumhurbaşkanımızın dile getirdiği bu güvenli bölge konusu hayata geçirilseydi, on binlerce insanın hayatı kurtulmuş olacaktı. Ülkemizde bugün 4 buçuk milyona yakın Suriyeli mülteci var. Bu insanlar turizm için, piknik yapmak için bu ülkeye gelmiyorlar. Bu insanlara kapıyı açmamak bizim tarihimize ve inancımıza uygun değildir.

(Diyarbakır anneleri) Duruşları tüm Türkiye'de karşılık buldu. Umarım sanatçılarımız daha girişken olurlar. Devlet olarak ilgili bakanlıklarımız orada.

(Bolton'ın görevden alınması) Hayırlı uğurlu olsun. Kendisine bundan sonraki hayatında başarılar diliyorum. Bundan sonra onun halefi ile de bağlantılar kurarız.

(F-35) F-35'ten çıkarıldığımıza dair bir tebligat yok. Biz bu programdan vazgeçmiş değiliz. Türkiye'yi bu programdan çıkarmak o kadar kolay da değil. Bunun sonuçları da olur.

(Kayyum atamaları) Bülent Arınç kendi şahsi görüşlerini açıklamıştır. Bu konuda alınmış kararlar hukuki olarak alınmış kararlardır. Devletin kanunları bellidir. Bunu hangi parti yaparsa yapsın fark etmez. Bir belediye başkanı yolsuzluğa bulaştığında bir kusur oluştuğunda bu süreç işlenir. Seçilmiş olmak kimseyi masum kılmaz.

(Belediye başkanlarının kabulü) Cumhurbaşkanımız tüm belediye başkanları ile toplu olarak bir toplantı yapacak. İstanbul Belediye Başkanlığı yapmış biri olarak; birlikte nasıl çalışırız, vatandaşa daha iyi hizmet nasıl götürülür? tüm bunlar görüşülecek.